logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z pingiem - Bardzo niestabilny ping/samoistne rozłączanie internetu

kamilo1403 11 Maj 2016 23:11 1623 8
REKLAMA
  • #1 15666968
    kamilo1403
    Poziom 2  
    Witam

Zakładam ten wątek, bo nie potrafię sobie poradzić z problemem, który nie daje mi spokoju od jakiegoś tygodnia. Mianowicie w tamtym czasie naściągałem dużo niepotrzebnego syfu (szukałem rozwiązania problemu z instalacją innego programu) i podejrzewam, że system został czymś zainfekowany.
    Ping w grach internetowych jest bardzo niestabilny od 300 do nawet 2000 ms pingu. Skanowałem komputer zarówno Avastem, który nic nie wykrył jak i Malwarebytes Anti-Malware, który naprawił kilka błędów, ale problemu to nie rozwiązało. Wczoraj skorzystałem też z programu Advanced SystemCare 9, który znalazł wiele błędów i je naprawił (jak optymalizacja łącza, usuwanie programów szpiegujących, czy wyszukiwanie błędów na dysku) jednak nic to nie pomogło.

Komputer jest podłączony przez wifi jednak problemem na pewno nie jest dostawca internetu, bo sprawdzałem pingi i speedtest na drugim laptopie, gdzie wszystko dalej jest w porządku.

Nie znam się za bardzo na temacie, dlatego tu piszę. Jeśli był już gdzieś podobny wątek proszę o naprowadzenie.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15666982
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Format, czyli Podstaw system od nowa, jak będzie problem nadal to będziemy dumać.
  • REKLAMA
  • #3 15667150
    razdwawa
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    w winzgrozie masz punkty kontrolne systemu
    wejdź w przywracanie systemu, znajdź punkt kontrolny sprzed tego czasu /tydzień dwa wcześniej i zrób przywracanie - w większości pomaga bez formatu.

Na drugi raz oglądaj co instalujesz nawet w wersji programów "naprawczych" gdzie każdy "dodaje' coś od siebie do systemu.
    Tak coś instalujesz ale nie wiesz co to wcześniej sam zrób taki punkt kontrolny to będziesz miał łatwiej i szybciej.
    Szukaj programy/akcesoria/narzędzia systemowe/przywracanie
    lub podobnej wersji w zależności od wersji winzgrozy

Jak to nie pomoże to jak przedmówca napisał - format - są czasem zmiany w rejestrze winzgrozy których sam bill nie przwidział.
  • #4 15667441
    kamilo1403
    Poziom 2  
    Gdybym chciał zrobić format to nie zakładałbym tego wątku. Dziękuję za sugestię bogiebog, ale to ostateczność. Nie da się jakoś pokombinować z logami, czy z OTL-em (nie wiem jak to zrobić, powiedział mi o tym znajomy)?
  • REKLAMA
  • #5 15667493
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Co to dokładnie za system, po za faktem oczywistym, że Windows?
    Czy po za pingiem nie ma żadnych problemów z działaniem systemu?

Programami do naprawy systemu zrobiłeś większy bałagan niż to zdrowe. Do tego nie wiadomo co na ten system też samo wlazło przez "ściągnięty syf".

Przywracaniem systemu, możesz przywrócić też brudy. Możesz wkleić log OTL i ktoś może Ci go przejrzy, ale format będzie najbardziej optymalnym rozwiązaniem.
  • #6 15667566
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Jeśli nie masz masy inny programów zainstalowanych, to najszybszym rozwiązaniem probelmu jest format.
  • #7 15667788
    kamilo1403
    Poziom 2  
    Mam na tym laptopie dużo ważnych rzeczy i naprawdę format to dla mnie ostateczność.

Co do pingu, o którym mówiłem (300/2000), ten drugi to maksymalny, pierwszy to przeciętny. Sam haxball tak to opisuje na swoim FAQ: "The two numbers are average/max ping times (from a sample of the 20 last ping messages)". Stąd moje wnioski, że internet poprostu sie rozłącza na jakieś ułamki sekund.

System na którym pracuję to Windows 7. Czy mógłby mi ktoś przybliżyć jak działa OTL i w jaki sposób uzyskać przydatne logi?
  • REKLAMA
  • #8 15667837
    razdwawa
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jak masz punkt przywracania przed datą z instalacją syfu to spróbuj - zajmie ci to 15 minut a w większości przypadków pomaga - powinno ci wywalić programy zainstalowane po tej dacie - może być potrzeba usunięcia dodatkowo potem katalogów z tymi programami /program odinstaluje ale katalog może zostać - choć nie musi/.

Format to ostateczność ale niewykluczona w niektórych przypadkach, gdy sam bill nie przewidział jakiejś akcji w rejestrze - ale osobiście na kilkanaście przywracań systemu w ten sposób tylko w 2 przypadkach syf został dalej a w pozostałych przypadkach się odinstalował.
    Czasem format zajmie ci chwilę w porównaniu do czasem tygodni prób różnych na systemie
    No i na końcu może uwaliło kartę, sterowniki? ale myślę że zacznij od punktu przywracania - powinny się same robić przy aktualizacjach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niestabilnym pingiem w grach internetowych, który waha się od 300 do 2000 ms, co może być spowodowane infekcją systemu po zainstalowaniu nieznanych programów. Przeprowadzono skanowanie za pomocą Avast i Malwarebytes, które nie rozwiązały problemu. Użytkownik korzysta z Windows 7 i nie chce formatować systemu, preferując przywracanie systemu do wcześniejszego punktu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują przywracanie systemu jako pierwsze rozwiązanie, a w ostateczności formatowanie. Wskazano również na możliwość naprawy instalacji Windows 7 bez formatowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA