logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows7 pro x64 - zapętlony PING (spam)

Gru8y 21 Sie 2016 00:15 1539 10
REKLAMA
  • #1 15880838
    Gru8y
    Poziom 9  
    Czasami lubię sobie zostawić odpaloną konsolkę w windzie z uruchomioną komendą
    ping google.com -t

żeby tak mniej-więcej orientować się czy muli mi konkretne połączenie czy ogólnie całe łącze. Zerkam do tego okienka bardzo sporadycznie (gdzieś tam mruga na bocznym monitorze) ale jestem leniwy i nie chce mi sie instalować żadnych gadżetów diagnostycznych, gdyż ping mi absolutnie wystarcza do tego co potrzebuję.

Zdarza się tak, że raz na parę uruchomień konsolki po wpisaniu tej samej komendy, zamiast wypluć wyniki pinga, zapętla mi się wiersz poleceń wyświetlając w kółko
    C:\Users\User\>ping google.com -t

(z podwójnym enterem pomiędzy, jak to kogoś naprowadzi na przyczynę)

Problem polega na tym, że od wczoraj (nie robiłem żadnych update'ów) ten symptom nie chce ustąpić. Ba! Teraz jest nawet tak (czego nie sprawdzałem wcześniej) że wpisując albo nawet samo

Cały czas dostaje zwrotny spam w konsoli

By okna móc z powrotem użyć, oczywiście musze przerwać ctrl+c. I tak w kółko.

Sprawdziłem, że ping nie występuje w taskmgr, taskkill też go nie wykrywa - brakło mi pomysłów co jeszcze się mogło zaciąć.

Problem wydaje sie tak trywialny, że nawet nie wiem jak do niego podejść.
    Jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 15880957
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Wygląda to bardzo jakby jakieś paskudztwo wlazło Ci do systemu. Sprawdzałeś?

Czy w trybie awaryjnym konsola też się tak zachowuje?

W celach diagnostycznych lepiej pingować po IP i nie po google.com tylko DNSach np. 8.8.8.8
  • REKLAMA
  • #3 15881989
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    Spróbować z WinMTR-v092
    Załączniki:
    • WinMTR-v092.zip (1.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 15883221
    Gru8y
    Poziom 9  
    WinMTR wszystko ładnie śmignął.

System przeskanowałem avg i esetem, wyczyściłem rejestr ccleanerem i ogólnie trochę czystek w tempie zrobiłem (tez ccleaner). Nadal bez poprawy.

W trybie awaryjnym (ba, nawet przy przełączeniu użytkownika na innego) wszystko śmiga należycie.
  • #5 15883234
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1529
    Zrób kopię ping.exe do ping2.exe

czy ping2 także zapętla ? nie ? poszukaj ping.cmd/ping.bat gdzieś w jednym z katalogów PATH lub w roboczym folderze.

załaduj ping.exe do virustotal.com, czy exe jest OK ?
  • #6 15886844
    Gru8y
    Poziom 9  
    ping2.exe się nie zapętla, ale tez nie pinga. Wypluwa tylko pusty enter.

PATH mam względnie zaśmiecony, ale ani cmd (oprócz comspeca oczywiscie) ani ping w nim nie występuje. W zasadzie w żadnej z tych ścieżek nie występuje, o ile niczego nie przeoczyłem.

Virustotal na wszystko przytaknął, nawet zwerywikował autentyczność:

Copyright© Microsoft Corporation. All rights reserved.
    Product Microsoft® Windows® Operating System
    Original name ping.exe
    Internal name ping.exe
    File version 6.1.7600.16385 (win7_rtm.090713-1255)
    Description TCP/IP Ping Command
    Signature verification  Signed file, verified signature
    Signing date 4:17 AM 7/14/2009
    Signers	
    [+] Microsoft Windows
    [+] Microsoft Windows Verification PCA
    [+] Microsoft Root Certificate Authority
    Counter signers	
    [+] Microsoft Time-Stamp Service
    [+] Microsoft Time-Stamp PCA
    [+] Microsoft Root Certificate Authority

Myślę, że jakby to było coś na skalę całego PINGa to nie uruchomiłobym tego z innego usera lub w trybie awaryjnym, myślę że to kwestia jakiejś lokalnej zmiennej która się zagnieździła albo w jakimś tempie, albo dopisała sobie regułę że 'ping' od razu wywołuje 'ping google.com -t' albo po prostu nie zakończył procedury i ma to w jakimś swoim dumpie 'do skończenia'.
    Ale skończyły mi się pomysły gdzie szukac i za czym patrzeć.

Dzisiaj nawet zakutalizowałem kompa- bez poprawy.

Myślałem nawet, czy to nie jest kwestia karty sieciowej, więc wyłączyłem obie (mam usb na wifi i kabel to routera z drugą siecią)- rozłączałem, wyłączałem, resetowałem, przełączałem, zmieniałem konfiguracje, nawet czyściłem DNSy. Na wszelki wypadek, podpiąłem sobie jeszcze neta telefonem, który nigdy to tego kompa nei był podpinany- wiec cała struktura sieci jest 'świeża' ale efekt ten sam.

Jak żyć, panie premierze.
  • REKLAMA
  • #7 15886866
    bogiebog
    Poziom 43  
    W oknie cmd, ustaw
    PATH=C:\windows\system32

testuj ping
  • REKLAMA
  • #8 15886869
    Gru8y
    Poziom 9  
    bogiebog napisał:
    W oknie cmd, ustaw
    PATH=C:\windows\system32

testuj ping

To samo :/
  • #9 15886881
    bogiebog
    Poziom 43  
    Zainstaluj sysinternals suite.
    Uruchom autoruns.exe,
    zakładka Image Hijack, sprawdź czy coś tam jest, nic nie powinno być.

Dodano po 4 [minuty]:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\ping.exe

czy ww klucz istnieje i jakie są wartości pod tym kluczem ?

Dodano po 1 [minuty]:

Uruchom procexp.exe z sysinternals,

Uruchom ping zapętlony

sprawdż w procexp czy PID się zmienia ?
    Jaki "image path" pokazuje procexp dla procesu ping ?
  • #10 15886891
    Gru8y
    Poziom 9  
    Jeden wpis jest:

HKLM\SOFTWARE\Classes\Htmlfile\Shell\Open\Command\(Default)				2016-01-16 12:30	
    C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe	Internet Explorer	Microsoft Corporation	c:\program files\internet explorer\iexplore.exe	2016-08-02 06:53	

Pod kluczem
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\
    nie mam ping.exe

Po uruchomieniu cmd pojawia się on na liście, po 'uruchomieniu' pinga sam ping się nie pojawia, natomiast pojawia się trzeci conhost.exe (dwa obecne wydają się wystawać spod csrss.exe)
    Załączniki:
    • Windows7 pro x64 - zapętlony PING (spam) xxc.jpg (51.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 15886932
    Gru8y
    Poziom 9  
    Halo, halo, update:
    Wydaje mi się że trafiłem na istotną wskazówkę. Cały czas uruchamiałem ping przez cmd. Jak uruchamiam ping bezpośrednio przez RUN idzie tak jak powinno.

Zatem problemem nie jest sam ping, a sama konsolka. To troszkę ogniskuje poszukiwania.

...co skutkuje też wnioskiem, że najpewniej trafiłem do złego działu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zapętlonym pingiem w systemie Windows 7 Pro x64, gdzie polecenie ping google.com -t nie zwraca wyników, a zamiast tego powtarza komendę. Po przeprowadzeniu diagnostyki, w tym skanowaniu systemu programami AVG i ESET oraz użyciu CCleanera, problem nie ustępuje. Ping działa poprawnie w trybie awaryjnym oraz przy uruchomieniu z RUN, co sugeruje, że problem leży w konsoli CMD. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące sprawdzenia ścieżek systemowych, użycia WinMTR oraz analizy za pomocą Sysinternals Suite, w tym autoruns.exe i procexp.exe, aby zidentyfikować potencjalne konflikty lub złośliwe oprogramowanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA