logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust

Kawoman 13 Maj 2016 12:25 903 11
REKLAMA
  • #1 15670137
    Kawoman
    Poziom 8  
    Witam. Od jakiegoś czasu mam nietypowe problemy z komputerem. Przeszukałem trochę forum i nie znalazłem dobrze opisanych objawów jakie występują u mnie.
    Po pierwsze, zaczęły pojawiać się Blue screeny. Niestety nie udało mi się uchwycić ich treści na zdjęciu ponieważ komputer zaraz się resetował.
    1 BS wystąpił zaraz po aktualizacji systemu (Win7) a dokładniej po jej zainstalowaniu i ponownym uruchomieniu komputera. Kolejna sytuacja z BS była przy odpalaniu gry - Rust. 3 razy był BS: 1 zaraz przy uruchamianiu gry, 2 po jej włączeniu, 3 przy ładowaniu serwera. Poza BS komputer czasem dostaje auto reseta- pojawia się różnie.
    Nie są to sytuacje częste aczkolwiek w przeciągu 3 dni zdarza się auto reset lub BS raz, może dwa razy.
    Jeszcze jedną rzeczą, która zaczęła się pojawiać są 0,5s przycięcia. Pojawiają się one po pewnym czasie od uruchomienia komputera. W przypadku gier jest to takie klatkowanie obrazu. Czasem mijają ale najczęściej muszę dany program wyłączyć i uruchomić ponownie. Niestety po wyłączeniu gry to klatkowanie pozostaje przez jakiś czas. W przeglądarce przy poprostu podczas ruszania myszką po pulpicie. A jeśli nie ma klatkowania/skakania myszki to przy uruchamianiu programów wymagających potwierdzenia administratora występuje sytuacja : czarny ekran(1s)-okno potwierdzenia-czarny ekran(1s)-uruchomiony program
    Komputer czyszczę systematycznie CCleanerem, Malwarebytes Anti-Malware i skanowanie Ad-Aware.
    Nie mam koncepcji gdzie szukać źródeł problemów a chciałbym narazie uniknąć walki reistalacją systemu, defragmentacja itp.
    Specyfikacja komputera :
    Procesor : AMD Fx(tm)-4130 Quad-core processor 3,8GHz
    RAM: 8GB
    Grafika: Geforce GTX 760
    Zasilacz: MODECOM FEEL2 620W
    Dodaje screeny z: CrystaldiskInfo, HWmonitor i CoreTemp
    Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry RustCrystaldi.. 1.png (136.25 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry RustCoretem...jpg (60.17 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry RustHWmonit...png (95.05 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry RustHWmonitor...1.jpg (105.62 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Z góry przepraszam, jeśli temat wrzucam w złym miejscu.
  • REKLAMA
  • #2 15670149
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Zainstaluj Bluescreenview.
  • REKLAMA
  • #3 15670169
    Kawoman
    Poziom 8  
    Zainstalowane. Raport z ostatniego BS
    Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry RustBSview.jpg (441.67 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 15670186
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 408
    Problemy z zasilaniem. Prawdopodobnie wina zasilacza. Poprawa, pseudo zasilacza.
  • #5 15670198
    Kawoman
    Poziom 8  
    Da się to bardziej sprecyzować/potwierdzić jakoś przez PC ? Niestety nie bardzo mam narazie jak posprawdzać wartości na nim a do serwisu w ciemno oddawać nie chce
  • REKLAMA
  • #7 15670370
    Kawoman
    Poziom 8  
    Po teście. Mam nadzieje, że zrobiłem dobry. Najwyżej poprawka będzie.
    Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13... Usage.png (32.71 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...cy-Bus.png (25.54 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...CPU #0.png (103.84 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...#0 Mem.png (29.93 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...GPU #0.png (28.84 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...y Used.png (30.52 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...- 3.3V.png (49.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...V VCCH.png (39 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...ge- 5V.png (43.63 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...e- 12V.png (44.72 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 15670371
    Kawoman
    Poziom 8  
    Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...ge--5V.png (18.4 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...e--12V.png (18.5 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13... VCORE.png (98.07 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...e-VBAT.png (39.12 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...e-VIN0.png (39.57 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Blue screeny i auto resety po aktualizacji Win7 oraz przy uruchamianiu gry Rust2016-05-13...e-VIN1.png (41.27 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 15673276
    Kawoman
    Poziom 8  
    A jakiś inny sposób na sprawdzenie napięć ? Nie mam technicznej możliwości na wykonanie takich pomiarów
  • #11 15673467
    krulik91
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Kawoman napisał:

Jeszcze jedną rzeczą, która zaczęła się pojawiać są 0,5s przycięcia. Pojawiają się one po pewnym czasie od uruchomienia komputera.

Wymieniałeś może jakieś urządzenie wewnątrz? Chodzi mi o pamięć/karta rozszerzeń/dysk/coś innego ? Być może tu jest problem.
  • #12 15673551
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Kawoman napisał:
    A jakiś inny sposób na sprawdzenie napięć ? Nie mam technicznej możliwości na wykonanie takich pomiarów

Nie ma.
    Najzwyklejszy multimetr w dłoń i do dzieła.
    To prosta czynność.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem, które objawiają się występowaniem niebieskich ekranów (BSOD) oraz automatycznymi resetami po aktualizacji systemu Windows 7 i podczas uruchamiania gry Rust. Problemy zaczęły się po instalacji aktualizacji, a BSOD występują w różnych momentach, w tym przy ładowaniu gry. Dodatkowo, użytkownik zauważa krótkie przycięcia obrazu. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak użycie programu Bluescreenview do analizy błędów, test OCCT do sprawdzenia stabilności zasilania oraz pomiar napięć. Wskazano również na możliwość problemów z zasilaczem lub innymi komponentami sprzętowymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA