logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rejestrator BCS 16 i 8 kanałowy gubi ustawienia sieci, użytkowników, daty i czasu

borys71 14 Maj 2016 22:14 3063 7
  • #1 15673845
    borys71
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dwa różne modele analogowych rejestratorów BCS 16 kanałowy i 8 kanałowy a problem ten sam. zainstalowane około 3 lat temu. Rejestratory bez zaniku sieci tracą ustawienia: sieć, kont użytkowników, terminarz , data i czas. W jednym wymieniłem baterie CR2032 i dalej to samo. Wchodząc z pozycji PSS w konfiguracje mamy taki obraz jak w załączniku z pozycji IE wszystko OK

Rejestrator BCS 16 i 8 kanałowy gubi ustawienia sieci, użytkowników, daty i czasu
  • #3 15673867
    borys71
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    xury napisał:
    Spróbuj na innej wersji PSS i sprawdź czy ci firewall czegoś nie blokuje itp.

Tego nie brałem pod uwagę , gorzej z tymi restartami ustawień
  • #4 15673916
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1495
    Acha przypomniałem sobie jeszcze, że najlepiej pozmieniać standardowe porty na inne i absolutnie nie wystawiać portu telnetu na zewnątrz. Skrypty skanujące po standardowych portach Dahua mogą zrobić z rejestratorów zombie rozsyłające spam itp.
    Exploity na Dahua są w sieci powszechnie dostępne. Nie wiem jak to się ma do Ciebie, bo może nie masz ich na zewnątrz w ogole.
  • #5 15745934
    wnyku
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam, a możesz rozwinąć o co chodzi z wystawianiem portów na zewnątrz?
    Mam ustawiony adres dyndns:82 który przekierowuje mnie na rejestrator. Mam ten sam problem co autor
    Czy masz jakieś linki o co chodzi z tymi zombie, które są robione z rejestratorów?
    Exploity na Dahua - jakieś linki? Google słabo mi to opisuje
  • #6 15746062
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1495
    Google dobrze opisuje. Nie będę ułatwiał zadania dla script kiddies.
    A porty pozamieniać lub przekierować na inne niż tcp 37777 i udp 37778 Wyłączyć upnp .
    Skasować konta 888888 i 666666. Zmienić hasło admina na mocniejsze (niestety max 6 znaków)
    Nie wystawiać portu telnetu, bo hasło roota jest powszechnie znane.
  • #7 15746899
    giaur13
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Zauważyłem ostatnio ten sam problem na kilku sztukach. Jednego odesłałem do dystrybutora. Dostałem odpowiedź, żeby spróbować zmienić porty standardowe na inne. Jeszcze nie zdążyłem sprawdzić, ale o tym samym pisze kolega tutaj:
    xury napisał:
    Acha przypomniałem sobie jeszcze, że najlepiej pozmieniać standardowe porty na inne i absolutnie nie wystawiać portu telnetu na zewnątrz. Skrypty skanujące po standardowych portach Dahua mogą zrobić z rejestratorów zombie rozsyłające spam itp.
  • #8 15747572
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    Chodzi o to aby nie ustawiać DMZ w routerze na adres IP rejestratora. Poza tym pozmieniać te domyślne porty lub zrobić przekierowanie z portu zewnętrznego na wewnętrzny, oczywiście jeżeli router brzegowy posiada taką funkcję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy rejestratorów BCS 16 i 8 kanałowych zgłaszają problem z utratą ustawień sieci, kont użytkowników oraz daty i czasu, mimo braku zaniku zasilania. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują zmianę standardowych portów, wyłączenie UPnP, usunięcie domyślnych kont oraz zmianę hasła administratora na silniejsze. Użytkownicy zauważają również, że nie należy ustawiać DMZ na adres IP rejestratora oraz że porty powinny być przekierowywane z zewnętrznych na wewnętrzne. Problemy te mogą być związane z bezpieczeństwem, w tym z ryzykiem przekształcenia rejestratorów w "zombie" rozsyłające spam.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA