logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć unifon Cyfral Smart 5P do instalacji 5-żyłowej po unifonie Tesla?

nieWiemjaka 15 Maj 2016 10:41 7860 15
REKLAMA
  • #1 15674497
    nieWiemjaka
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam.mam stary Unifon tesla 5 zylowy a chce podłączyć nowy wyżej wymieniony.jak to zrobić ? Kabelki użyć te które są podłączone pod stary czy może te które są wolne ?dodam zdjęcie nowego i starego .
    Załączniki:
    • Jak podłączyć unifon Cyfral Smart 5P do instalacji 5-żyłowej po unifonie Tesla? 1463301635655.jpg (1.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć unifon Cyfral Smart 5P do instalacji 5-żyłowej po unifonie Tesla? IMAG0337.jpg (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 15675876
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2916
    nieWiemjaka napisał:
    Witam.mam stary Unifon tesla 5 zylowy

Ten unifon nie jest 5 żyłowy a instalacja jest 5 żyłowa.
    nieWiemjaka napisał:
    Kabelki użyć te które są podłączone pod stary czy może te które są wolne ?.

Oczywiście, że masz podłączyć te które były podłączone pod stary i koniecznie po 2 jak to widać na zdjęciu.

Dla ułatwienia podpowiem co było na zaciskach w starym unifonie Tesla (od góry).

4 - wywołanie (dzwonek)
    1 - przycisk otwarcia zamka
    3 - masa
    2 - mikrofon
    6 - słuchawka

Do nowego masz zapewne opis podłączenia. Jeżeli nie to i tak na płytce są opisane poszczególne zaciski.
  • REKLAMA
  • #4 15678349
    nieWiemjaka
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam, dzięki za odpowiedź , OK masa to rozumiem ale ring co to jest? spk ? mic- mikrofon, a sw1 i sw2? Co odpowiada tesli? Nie znam się na tym więc liczę na dość w miarę dla mnie rozumną odpowiedź :)
  • #5 15678792
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2053
    Przekładamy kabelki ze starego unifonu do nowego w następujący sposób:
    stary--> nowy
    1-->SW1
    2-->MIC
    3-->MASA
    4--> RING
    6-->SPK

Robimy zworkę (np. kawałkiem kabelka) MASA-SW2

Pozdrawiam
  • #6 15908964
    oczko82
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam wielką i pilną prośbę do fachowców w tej dziedzinie.
    Kupiłem słuchawkę CYFRAL SMART 5P (zdjęcie wnętrza powyżej u kolegi), ale nie wiem jak podłączyć ją.
    Stara słuchawka wygląda tak:

Dodam, że ze ściany wychodzą jeszcze dwa inne przewody (nie były do starej słuchawki podłączone).
    Przewód zielony wisiał luźno - słuchawka działała...ale powinien być chyba pod "6" czy nigdzie nie powinien być podłączony?

A jak zworki mają być?
  • REKLAMA
  • #7 15909622
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Stary unifon to Urmet.

1 - słuchawka
    CA - wywołanie
    2 - mikrofon
    6 - masa
    9 - przycisk zamka
    10 - przycisk zamka

Między 6 i 10 miałeś mostek na płytce.
    Przewód który idzie pod 10 jest zatem jednocześnie podpięty pod 6 (masa).
    Wnioskować zatem można, że instalacja u ciebie jest 5 żyłowa.

W nowym masz podpiąć 5 kabelków pod analogiczne zaciski. Ostatni piąty kabelek (biało-zielony) podłączasz pod SW1. Zwora ZW3 ma być założona.
  • #8 15910857
    oczko82
    Poziom 9  
    Dzięki za odzew.

I tak też podłączyłem jeszcze przed Twoim postem - metodą prób i błędów jakoś to wyszło. Ale mam jedno ale...mówiąc przez słuchawkę słabo słychać "na dole" pomimo, że czułość mikrofonu odkręcona na maksa. Co może być przyczyną tego?
    Rozumiem, że zielony kabelek był luźny (nie rozłączył się gdzieś przypadkowo przy zdejmowaniu osłony?), tak jak napisałeś (i wg tego co sam podłączyłem) używam tylko pięciu przewodów: niebieskiego (masa?), pomarańczowego, biało-niebieskiego, biało-pomarańczowego i biało-zielonego ?
    Zwora ZW1 i ZW2 zdjęte?
  • #9 15911217
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    oczko82 napisał:

Rozumiem, że zielony kabelek był luźny (nie rozłączył się gdzieś przypadkowo przy zdejmowaniu osłony?)

Gdyby był on wykorzystywany, czyli gdyby instalacja była 6 żyłowa to mostek między 6 i 10 byłby zerwany.
    Odnośnie mostków to opis jest na płytce wewnątrz unifonu a także tu w instrukcji. Link
    oczko82 napisał:

mówiąc przez słuchawkę słabo słychać "na dole" pomimo, że czułość mikrofonu odkręcona na maksa. Co może być przyczyną tego?

Pierwsza przyczyna to taka, że wszyscy tak mają czyli wspólna i nic nie poradzisz.
    Druga przyczyna, to mikrofon "wadliwy" i należy go wymienić.
    Poza tym nie podałeś aktualnego podłączenia kabelków i trudno mieć pewność, że podłączyłeś prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #10 15911306
    oczko82
    Poziom 9  
    Przepraszam, zrobiłem fotkę jak to wczoraj podłączyłem:

Zworki ZW1 i ZW2 mam zdemontowane. ZW3 jest założona.
    Słuchawka jest nowa więc uszkodzenie mikrofonu raczej nie wchodzi w rachubę (choć nie mówię, że tak może nie być).
  • #11 15911663
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Widać na zdjęciu, że kabelki masz właściwie podłączone. Odnośnie wzmocnienia mikrofonu, to wydaje mi się, że jest ono zmniejszone. Potencjometr należy skręcić bardzie w prawo.
    Przykładowa fotka z netu gdzie zdecydowanie inaczej ustawiony jest potencjometr wzmocnienia.
  • #12 15913161
    oczko82
    Poziom 9  
    Dziękuję - a potencjometr już mam na maksa...a na siłę nie chcę go przekręcić.
  • #13 15913171
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Na zdjęciu widać, że jest niemal maksymalnie ściszony (skręcony w lewo) ale być może zdjęcie jest już nieaktualne, bo zrobione przed regulacją. Tego na odległość niestety nie sprawdzę. :D
  • #14 15913223
    oczko82
    Poziom 9  
    Nie, nie - na zdjęciu jest rozkręcony maksymalnie w prawo. Nawet to teraz sprawdziłem jeszcze raz ;)
  • #15 15950229
    aneta234
    Poziom 1  
    Witam,
    Proszę o pomoc- chcialam zawiesic nowy domofon, mialam stara tesle instalacja z lat 70. Kupiłam cyfral smart 5p, niezbyt rozsądnie bo nie sprawdzilam jaką mam instalację. Okazuje się że mam tylko 2 żyły, wcześniej były podłączone tak jak na zdjęciu (widać ucięte końcówki przewodow) Czy da się do nowego cyfrala podłączyć dwie żyły? Czy jest jakikolwiek sposób zeby to dzialalo czy lepiej od razu kupic inny model?

Pozdrawiam :)

• #16 15950333
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Niestety ten stary to całkiem inny system. Nie da się tego nowego podłączyć w jego miejsce. :|

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć nowy unifon Cyfral Smart 5P do istniejącej instalacji 5-żyłowej po unifonie Tesla. Odpowiedzi sugerują, aby użyć kabli z starego unifonu, podłączając je do odpowiednich zacisków w nowym urządzeniu. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują: 1 do SW1, 2 do MIC, 3 do MASA, 4 do RING, 6 do SPK oraz zworkę MASA-SW2. Pojawiają się również pytania o dodatkowe przewody oraz problemy z czułością mikrofonu. Użytkownik z inną instalacją (2 żyły) pyta, czy można podłączyć nowy unifon, na co odpowiada się, że nie jest to możliwe z powodu różnic w systemach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA