logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć unifon do istniejącej instalacji?

patryk100169 01 Mar 2025 11:37 366 3
REKLAMA
  • #1 21461149
    patryk100169
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z podłączeniem unifonu. Czy ktoś mógłby mi pomóc? W sklepie powiedziano mi, że ten unifon będzie działał w mojej instalacji.

Widok na wnętrze unifonu Cyfral Smart 5p z czterema przewodami podłączonymi do instalacji.
    Domofon z przyciskami na ścianie budynku.
    AI: Jaki jest model i marka unifonu, który próbujesz podłączyć?
    Cyfral Smart 5p.
    AI: Czy możesz opisać swoją obecną instalację? Ile przewodów jest w systemie i jaki to typ instalacji?
    Instalacja 4-żyłowa.
  • REKLAMA
  • #2 21461362
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Masz cztery przewody, które podłączasz do czterech zacisków od lewej strony. Jak to zrobić, to najprościej podejrzeć podłączenie u sąsiada, nawet jak ma inny unifon. Zasada jest zawsze taka sama. Jeżeli chcesz sam to zrobić, to musisz ustalić przeznaczenia poszczególnych przewodów. Jeden z nich jest masą, inne to w uproszeniu mikrofon, słuchawka i wywołanie. Pomocny może być poradnik w punkcie 4.2 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3289894.html
    Potem jeszcze należy założyć odpowiednio zworki (opis w instrukcji unifonu) aby na czterech żyłach działało też otwieranie zamka.
  • REKLAMA
  • #3 21462437
    patryk100169
    Poziom 2  
    Zrobiłem tak, jak zostało to opisane w linku przesłanym przez kolegę, i wszystko zdaje się być ok, lecz jest jeden problem z rozmową, mianowicie słychać głos z dołu pod klatką, ale nie słychać osoby z mieszkania, a dźwięk wywoływania przed klatką jest bardzo głośny, a w mieszkaniu dzwonek domofonu jest prawie niesłyszalny. Co może być przyczyną?
  • #4 21462626
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Może być źle zlokalizowany i podłączony przewód masy. Dodatkowo trzeba pamiętać, że przy próbie wywołania należy wcisnąć i przytrzymywać widełki.
    Jeszcze odnośnie samego mikrofonu unifonu, to na płytce jest pokrętło umożliwiające regulację jego wzmocnienia. Oczywiście warunek jest tylko jeden, że na pewno wszystko jest właściwie podłączone.
REKLAMA