logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[BIOS] - Jak wejść do BIOSu? - AMIBIOS (American Megatrends)

labamba63 16 Maj 2016 16:26 21849 5
REKLAMA
  • #1 15677960
    labamba63
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam, mam komputer bez systemu z BIOS'em AMIBIOS (American Megatrends BIOS), przy uruchamianiu otrzymuję informację "Press <F2> to Enter BIOS Setup" wciskam "F2" i otrzymuję POST, na którym się zatrzymuje, ponieważ nie ma tam możliwości wejścia do ustawień BIOSu, próbowałem różnych kombinacji klawiszowych Ctrl+Alt+Esc, Del itd., ale nie pomaga, tak przedstawia się następujące okno:

Czy ktoś wie w jaki sposób można wejść tutaj w ustawienia BIOS?
    Popatrzyłem w google jak wygląda ten ekran u innych i na nich jest opcja Press Del to enter Setup, albo Press F2, dlaczego więc nie ma tego u mnie? :(

Przykład zdjęcia z internetu:

Powodem dla którego chciałbym wejść do BIOSu, jest chęć zainstalowania systemu na komputerze, próbowałem na początku od razu instalacji systemu z płytki na początku płyty instalacyjnej windowsa, później live cd linuxa, ale obu płytek nie czyta - dlatego chciałem wejść do BIOS i ustawić kolejność bootowania, na załączonym ekranie wyżej jest opcja "Press F8 for BBS POPUP", co teoretycznie powinno rozwiązać mój problem (z tego co wyczytałem to właśnie taki skrót do funkcji wyboru kolejności bootowania, jednakże po wciśnięciu F8 zmienia się tylko stan linijki na taki:
    Natomiast nic po za tym komputer się ani nie resetuje ani nie wyskakuje opcja do wyboru kolejności bootowania, więc po dłuższej chwili klikam Ctrl+Alt+Del (albo zwyczajnie go resetuje) komputer się uruchamia ponownie i dalej to samo co na początku historii bo CD się nie bootuje :(

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15678015
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4845
    Na pierwszy screenie widać, że komputer próbuje wejść do BIOS, ale najwidoczniej coś go blokuje.
    Odłącz dyski twarde i zbędne urządzenia USB - próbuj ponownie.

W celu dalszej pomocy uzupełnij dane, zgodnie z zasadami działu.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html
  • REKLAMA
  • #3 15678025
    2323wojtek
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    A co się dzieje jak wciśniesz tylko samo "Del" ? Bez Ctrl+Alt.
  • REKLAMA
  • #4 15678066
    labamba63
    Poziom 11  
    Dziękuję bardzo - analiza problemu jak najbardziej trafna, po odłączeniu dysku HDD, BIOS się uruchamia.

Specyfikacja (domyślam się, że to się odnosiło do regulaminu):
    BIOS AMIBIOS V3.06
    CPU: AMD Athlon 64 3200+
    HDD: Seagate 320GB - wpięte pod IDE1 (drugie złącze IDE2 - wolne)
    CDROM: LG CD/DVD - wpięte pod SATA4 (SATA3,SATA2,SATA1 - wolne)

po odpięciu HDD BIOS się uruchamia, mogę teraz uruchomić np. live cd linuxa, a co mogę zrobić, aby teraz ten BIOS uruchomił się z podpiętym dyskiem, chciałbym go wyczyścić i zainstalować na nim na nowo system
  • REKLAMA
  • #6 15678723
    labamba63
    Poziom 11  
    Nie wiedziałem jak wygląda sytuacja z dyskiem, więc podłączyłem go sobie pod drugi komputer, następnie pokasowałem stare partycje i założyłem jedną nową po podłączeniu z powrotem do komputera w którym był zamontowany, wykrywa go i bios się uruchamia, także jest już wszystko ok.
    Dziękuję za szybką diagnostykę i pomoc w rozwiązaniu problemu :)
    Pozdrawiam
REKLAMA