logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Apple HTS541010A9E662 1TB - Błąd CRC - brak możliwości sformatowania.

wraqs 16 Maj 2016 18:01 834 4
REKLAMA
  • #1 15678251
    wraqs
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dysk o którym mowa pracował w obudowie jako dysk przenośny. Pewnego dnia po prostu przestał być widoczny po podłączeniu do komputera (cykanie).

W serwisie odzyskującym dane zdziwili się bo podobno dysk działa normalnie. Dane zostały skopiowane na inny nośnik bez żadnych strat. W domu próbowałem podłączyć dysk bezpośrednio do płyty głównej komputera, ale nie da się nic z nim zrobić.

Pojawia się komunikat: Bład danych CRC i następnie wyskakuje monit, że należy go sformatować. Przy końcu formatowania pojawia się błąd.

Udało mi się odczytać SMART dysku programem AIDA.

Apple HTS541010A9E662 1TB - Błąd CRC - brak możliwości sformatowania.

Po otwarciu programu w DMD, równiez wyskakuje monit o błędzie CRC, który można zignorować.

Chciałbym przywrócić ten dysk do użytku na mało ważne dane (jeśli w ogóle jest to możliwe).

Czy powinienem go wyzerować w DMDE?
  • REKLAMA
  • #2 15678271
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Zerowanie ani nic innego nie pomoże. Dysk posiada realokowane sektory i jest to uszkodzenie nienaprawialne.
  • REKLAMA
  • #3 15678327
    wraqs
    Poziom 10  
    Z ciekawości: czy da się uzyskać dostęp do danych na dysku jeszcze raz?
  • REKLAMA
  • #4 15678373
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    wraqs napisał:
    Z ciekawości: czy da się uzyskać dostęp do danych na dysku jeszcze raz?

Najpierw formatujesz dysk, potem chcesz go wyzerować, a teraz chcesz jednak uzyskać dostęp do danych? Jak chcesz z niego cokolwiek odzyskać, to po pierwsze primo należy wykonać kopię posektorową dysku i dopiero brać się za odzysk danych. Na dysku masz co najmniej jeden niestabilny sektor, mimo, że nie ma go w SMART i uniemożliwia Ci wykonanie formatowania - stąd błędy. Sprecyzuj, co chcesz zrobić, bo strasznie chaotyczne to wszystko. Poza tym, po co chcesz uzyskać dostęp do danych jeżeli:
    wraqs napisał:
    Dane zostały skopiowane na inny nośnik bez żadnych strat.

Odpowiedź brzmi - tak, da się dostać do danych na tym dysku póki nie zostaną nadpisane.
  • #5 15678417
    wraqs
    Poziom 10  
    Mój tok rozumowania jest całkiem prosty:
    -dysk przestał działać
    -firma odzyskała dane
    -podjąłem działania, żeby dysk przywrócić do stanu w którym będzie można go używać(stąd próba formatowania skoro nie reagował a pojawiał się taki monit)
    -stworzyłem temat aby zapytać czy można podjąć inne działania o których nie wiem zbyt wiele (stąd pytanie o zerowanie)
    -otrzymałem odpowiedź że relokowane sektory są "nienaprawialne"
    -nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedz czy dysk jeszcze można przywrócić do użytku mimo tego uszkodzenia (stąd może nieco podchwytliwie zapytałem czy jest możliwe aby uzyskać dostęp do danych, a wszystko dlatego ze serwis stwierdził, że dyskowi nic nie jest - błędnie jak widać)
REKLAMA