logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeciek w instalacji ogrzewania podłogowego

andrefff 18 Maj 2016 14:05 28455 12
  • #1 15682690
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 805
    Witam. Jak zlokalizować miejsce przecieku w ogrzewaniu podłogowym? Dodam, że terakota jest już położona.
  • #2 15682870
    pawel.commandos
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    skuć podłogę....
    współczuję.....
  • Pomocny post
    #3 15682899
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 243
    1. Trzeba mieć pewnośc ze jest przeciek. Straty ciśnienia nie koniecznie oznaczają dziurę. test 24h powietrzem da miarodajny wynik.
    2. prace na podłodze dylatacje załamania łączenia? to punkty do sprawdzenia

3. przy dużym ubytku cisnienia mozna metodą nasłuchową powietrzem.

jesteś elektrykiem zalać solanką i mierzyć na powierzchni rezystancje metodą pomiaru rezystancji stanowiskowej obwodu solanka -> podłoga nie idealne i trudne, ale mozliwe do zrealizowania.
  • #4 15683075
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 805
    3 bardzo schodzi w 11 sekund z pętli 30 mb.
  • #5 15683245
    dement
    Poziom 13  
    Ocena: 77
    Może kamerą termowizyjną...
  • #6 15683488
    mitsurugi
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Jeżeli masz rozdzielacz z zaworami (lub rotametrami) zakręcaj kolejno poszczególne pętle i obserwuj manometr. Wymaga to czasu, aby zlokalizować obszar, a później najlepiej kamera termowizyjna. Metoda czasochłonna, ale wg mnie najmniej inwazyjna. Jeżeli jest przeciek to nie unikniesz dewastacji podłogi. Metoda sprawdzona.
  • #7 15683520
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    Jeżeli jest przeciek to na spodniej stronie stropu pojawi się wilgotna plama pozwalająca na przybliżoną lokalizację przecieku, nieskuteczne w przypadku parteru bez podpiwniczenia. :cry:
    dziubek102 napisał:
    test 24h powietrzem da miarodajny wynik.
    Przed zakryciem przewodów powinien być wykonany 24h test wodny, dla pewności powtórzony po zrobieniu wylewki.
    Do powietrznego nie mam zbytniego zaufania.

Mały offtopic a propos pojawienia się plamy:
    U sąsiada w pokoju na parterze (przedwojenny budynek wielorodzinny z cegły) pojawiła się plama na ścianie, której źródła nie dało się zlokalizować. W pobliżu nie przechodziły żadne przewody wodociągowe i kanalizacyjne. Plama początkowo powiększała się a po kilku tygodniach ustabilizowała. Sąsiad nie mając wyjścia rozpoczął "wykuwanie plamy" Dotarł do rury wodociągowe w sąsiednim (!) domu. Domy stoją obok siebie i jak się okazało mają wspólną (!) ścianę. W sąsiednim domu rura zasilała łazienkę a płytki ścienne i podłogowe były położone tak szczelnie, że właściciel łazienki nie miał najmniejszego wycieku.
  • #8 15684629
    dziubek102
    A ja nie mam zaufania do wody, wszelkie miejsca spaprane przez instalatora a zwłaszcza uszczelnienia pakułami na śrubunkach itp itd są zatykane przez wodę. (pakuły pęcznieją i np dla gazu mogą dać złudne poczucie szczelności) .
    Tak jak kolega mitsurugi pisał najlepiej sprawdzi sie kamera termowizyjna bedziesz miał duża chłodna plame na podłodze.
    Dla podłogówki dobrze mieć zdięcia rur przed zalaniem widać gdzie są przejścia, dylatacje ew łaczenia, (czego nie powinno być) wiercenia w obrębie podłogi.
    IMO jesli wiesz gdzie są dylatacje pęknięcia podłogi przejścia przez ściany to tam szukaj. Na duzej stabilnej płaszczyznie raczej sie nic nie stanie, prędzej rurę zerwie lub utnie tam gdzie mogą wystąpić jakieś siły rozciągające lub tnące.
    A juz napewno trzeba zlokalizować wstępnie obwód podłogi co jesteś w stanie zrobić szybko.
  • #9 15686814
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    dziubek102 napisał:
    A ja nie mam zaufania do wody, wszelkie miejsca spaprane przez instalatora a zwłaszcza uszczelnienia pakułami na śrubunkach itp itd są zatykane przez wodę. (pakuły pęcznieją i np dla gazu mogą dać złudne poczucie szczelności) .

W podłogówce krąży gaz czy woda? Jeżeli pakuły założone są poprawnie tam gdzie można ich używać to uszczelnienie lata wytrzyma, jeżeli nie to złącze będzie się pocić i wyczujesz przez dotknięcie ręki. Ponadto gaz w przeciwieństwie do cieczy jest ściśliwy i przy napompowaniu go w instalację o dużej objętości, minimalna nieszczelność w jednym miejscu może nie spowodować zauważalnego spadku ciśnienia nawet po 24h. Przy próbie wodnej, minimalną nieszczelność wykryjesz już po kilku - kilkunastu minutach a dużą po kilkunastu sekundach.
  • #10 15688136
    dziubek102
    No tyle ze wyciek zalewa posadzką i izolacje wiec wszystko do zerwania. Co do gazu dałem przykład gaz będzie wyciekał tam gdzie woda zakamufluje wyciek. Często stosując piane do kontroli wycieków gazowych uszczelniałem po 3-4min pakuły. Niby wszystko ok a jednak lipa.
    W przypadku autora próba wodna na tym etapie nie ma sensu i tak tego nie zobaczy, leci wszystko w izolację, duży wyciek powietrza może usłyszy :P i w tym tkwi możliwe rozwiązanie.
  • #11 15688690
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 473
    Kiedyś szukaliśmy takiego wycieku powietrzem, tylko, że wyciek był na piętrze, a od spodu na parterze pod sufitem podwieszanym był strop drewniany i po wycięciu dziury odpowiednim narzędziem złączyliśmy pexa złączką. Kołek szybki montaz byl wkręcony centralnie w rurkę.
  • #12 15690631
    irus.m
    Ocena: 453
    Z mojego doświadczenia.
    Po wielu próbach zlokalizowania bez efektu wycieku zastosowałem uszczelniacz z Bims-u. Po trzech tygodniach uszczelniło się.Zawsze zadziałało. W trzech przypadkach skutecznie, w tym w kotłowni przemysłowej. Trzyma trzy lata.

pozdrawiam
  • #13 15690862
    marekon
    Poziom 19  
    Ocena: 148
    Kilka takich wycieków zokalizowałem kamerą termowizyjną.Dokładność bardzo duża.No i małe straty przy naprawie,Polecam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem lokalizacji przecieku w instalacji ogrzewania podłogowego, gdzie terakota została już położona. Użytkownicy sugerują różne metody detekcji, w tym testy ciśnienia powietrzem, nasłuch powietrzem, oraz użycie kamery termowizyjnej, która pozwala na zlokalizowanie miejsc z chłodniejszymi plamami na podłodze. Wskazano również na konieczność sprawdzenia dylatacji i połączeń, a także na możliwość wystąpienia wilgotnych plam na stropie, co może wskazywać na przeciek. Użytkownicy podkreślają, że w przypadku dużych wycieków, konieczne może być zerwanie podłogi. Zastosowanie uszczelniaczy, takich jak Bims, również zostało wspomniane jako skuteczne rozwiązanie w niektórych przypadkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA