logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zlokalizować i naprawić wyciek w instalacji CO pod posadzką?

kubaol79 27 Gru 2018 13:00 1026 8
  • #1 17654518
    kubaol79
    Poziom 7  
    Witam

W mojej wspólnocie mieszkaniowej mam problem z nieszczelną instalacją co.
    Nie zmierzyłem ilości wypływającej wody, ale nabijanie z 0,5 bara do 1,5 trwa ok. 10 minut wężem ogrodowym na w pełni odkręconym kranie.
    Cała instalacja przebiega w garażu podziemnym rurami 5 calowymi więc jest doskonale widoczna, ale ok. 10 metrowy odcinek przechodzi u jednej mieszkanki w podłodze.
    Wyeliminowałem wszelkie możliwości ubytku wody w mieszkaniach i wygląda na to, że mamy wyciek właśnie na tym poziomym 10 metrowym odcinku.
    Niestety nie wiemy, czy rury u tej Pani przechodzą w posadzce (chociaż wykluczam tą opcję, bo byłby widoczny wyciek), czy pod nią w ziemi.

Czy macie jakiś sprawdzony sposób na bezinwazyjne zatkanie tego wycieku?
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,

Jakub
  • #2 17654571
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    kubaol79 napisał:
    Cała instalacja przebiega w garażu podziemnym rurami 50 calowymi

Mieszkasz gdzieś przy elektrowni atomowej? Chyba tylko tam są takie przekroje rur 50"

Ta rura co jest niewidoczna to dalej główna nitka zasilania?
  • #3 17654702
    kubaol79
    Poziom 7  
    Błąd już poprawiony.
    Tak - dokładnie. Ta metalowa rura w ziemi to główna nitka zasilania.
    Dopiero przed licznikami rozdziela się na rury PP.
  • #4 17654795
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    janek1815 napisał:
    kubaol79 napisał:
    Cała instalacja przebiega w garażu podziemnym rurami 50 calowymi

Mieszkasz gdzieś przy elektrowni atomowej? Chyba tylko tam są takie przekroje rur 50"

Ta rura co jest niewidoczna to dalej główna nitka zasilania?

50 mm. to rura dwucalowa a nie 5-calowa.
  • #5 17654939
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    kubaol79 napisał:
    wygląda na to, że mamy wyciek właśnie na tym poziomym 10 metrowym odcinku.

Wezwij kogoś z kamerą termowizyjną żeby być na 100% pewnym że to właśnie tam.
    kubaol79 napisał:

Bezinwazyjnie tego nie zrobisz. Jeżeli odcinek jest w linii prostej i masz dostęp to obu końców to możesz wstawić do tej rury nową o mniejszej średnicy. Kwestia tylko jak zmniejszony przekrój wpłynie na pracę instalacji.
  • #6 17654976
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Podejrzewam że wstawienie 10m kawałka rury o mniejszej średnicy nie będzie prosta sprawa ale spróbować warto.
  • #7 17655010
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    Robiłem tak w 30m odcinku sieci wodociągowej. Rolnik zalał podwórze betonem, a zapomniał powymieniać instalacje. Rura pękła po pół roku i trzeba było kombinować jak koń pod górkę. Dopasowałem przewód PE i jakoś udało się wcisnąć. Z tego co pamiętam to była rura 1,5" a PE miał średnicę o 5 mm mniejszą. Najpierw przeciągnęliśmy linkę stalową 6 mm i przy jej pomocy wciągaliśmy PE.
  • #8 17655203
    kubaol79
    Poziom 7  
    Cytat:
    Grzegorz_madera napisał:
    kubaol79 napisał:
    wygląda na to, że mamy wyciek właśnie na tym poziomym 10 metrowym odcinku.

Cytat:
    Wezwij kogoś z kamerą termowizyjną żeby być na 100% pewnym że to właśnie tam.

Kamera termowizyjna raczej nic mi nie pomoże bo wyciek nie jest bardzo duży, Cieknie powoli ale sukcesywnie.
    Myślałem nad tym żeby wpuścić kamerę inspekcyjną w rury i wtedy ew. stwierdzić w którym miejscu jest wyciek, ale nie sądzę żeby przyniosło to oczekiwany rezultat.

kubaol79 napisał:

Cytat:
    Bezinwazyjnie tego nie zrobisz. Jeżeli odcinek jest w linii prostej i masz dostęp to obu końców to możesz wstawić do tej rury nową o mniejszej średnicy. Kwestia tylko jak zmniejszony przekrój wpłynie na pracę instalacji.

Biorę taką opcję pod uwagę, ale...
    po pierwsze - bez kucia się nie obędzie,
    a po drugie - nie mam pewności czy na tym odcinku nie ma jakiś różnic poziomów.

Dodano po 8 [minuty]:

A co myślicie o płynnych uszczelniaczach?
    http://poradnik.niewiadomski.com.pl/pl/materialy_instalacje.php?artid=94&

Ktoś próbował?

Myślałem żeby pozakręcać grzanie w każdym mieszkaniu, zainstalować zawór na początku tego nieszczęsnego odcinka, i wpuścić ten środek do instalacji.
    Tym samym nie rozejdzie się po całej instalacji grzewczej, a zadziała miejscowo (o ile zadziała).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem nieszczelnej instalacji centralnego ogrzewania (CO) w garażu podziemnym, gdzie podejrzewany jest wyciek w 10-metrowym odcinku rury. Użytkownik wykluczył inne źródła ubytków wody i poszukuje bezinwazyjnych metod naprawy. Uczestnicy sugerują użycie kamery termowizyjnej do lokalizacji wycieku oraz rozważają wstawienie rury o mniejszej średnicy, co może wpłynąć na działanie instalacji. Pojawiła się także propozycja użycia płynnych uszczelniaczy, jednak niektórzy wyrażają sceptycyzm co do ich skuteczności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA