logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana dysku twardego, czy warto SSD?

sebass04 19 Maj 2016 13:34 750 6
REKLAMA
  • #1 15685101
    sebass04
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Dzień dobry,

zamierzam zmienić dysk w swoim PC, z racji tego, że cytuje "dysk posiada relokowane sektory (05), co kwalifikuje go do utylizacji."

Moje pytania: Jakieś propozycję ? Czy kupić zamiennik samsunga ? Czy kupić dysk SSD ?

Dziś będę w sklepie komputerowym, może zakupiłbym coś od razu. Prosiłbym tylko o podpowiedź na jakie złącze potrzebuję dysk? SATAŻeby mi milion pytań nie zadawał w sklepie.

Wpadłem rownież na pomysł, żeby kupić paste termoprzewodząca do procesora i karty graficznej, nigdy tej pasty nie dawałem, co wy na to ? Czy warto wydać więcej na droższa w sklepie ? Dziś po pracy udam się na zakupy.

Specyfikacja:

Windows 7 32 bit
    Intel Core 2 DUO E7200 2.53ghzGHz
    P35 Neo2-FR / FIR
    Radeon HD 5770 + arctic cooling
    Esi Maya 44
    A - data 4 gb GB
    Samsung HD502IJ
    Corsair VX 450 VW
  • REKLAMA
  • #2 15685174
    waxman
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Dysk masz na sata, proponuje zakup ssd będziesz zadowolony. Nie podałeś budżetu. Pytanie tylko czy faktycznie potrzebujesz 500 GB. Bo jeżeli nie to możesz w całkiem przyzwoitej cenie kupić dysk Crucial BX100 SSD 250 GB (ja dałem ok. 290 pln). Pasta, jeżeli jej nie wymieniałeś od nowości jest dobrym pomysłem pod warunkiem że zrobisz to poprawnie
  • REKLAMA
  • #3 15685179
    pawel.commandos
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    "Patrząc na wyniki składowych testu PCMark Vantage czy h2benchw, widać, że HD502IJ ma spory potencjał i w pewnych zastosowaniach będzie nieznacznie szybszy od innych SpinPointów F1. Jednak z punktu widzenia formuł wyliczających ogólną ocenę wydajności sprawa jest prosta: pozostałe Samsungi są wydajniejsze."

Kup cokolwiek z ze złączem sata2/3 i będzie ok. Nie wiem czy przy tym komputerze (ile już ma? 7 lat? sądząc po składowych to coś koło tego) warto kupować ssd.
  • REKLAMA
  • #4 15685258
    sebass04
    Poziom 15  
    waxman napisał:
    Dysk masz na sata, proponuje zakup ssd będziesz zadowolony. Nie podałeś budżetu. Pytanie tylko czy faktycznie potrzebujesz 500 GB. Bo jeżeli nie to możesz w całkiem przyzwoitej cenie kupić dysk Crucial BX100 SSD 250 GB (ja dałem ok. 290 pln). Pasta, jeżeli jej nie wymieniałeś od nowości jest dobrym pomysłem pod warunkiem że zrobisz to poprawnie

Wystarczy mi 250 - 320 GB

Rozumiem, że czeka mnie szukanie tutoriali związanych z pastą ; )

pawel.commandos napisał:
    "Patrząc na wyniki składowych testu PCMark Vantage czy h2benchw, widać, że HD502IJ ma spory potencjał i w pewnych zastosowaniach będzie nieznacznie szybszy od innych SpinPointów F1. Jednak z punktu widzenia formuł wyliczających ogólną ocenę wydajności sprawa jest prosta: pozostałe Samsungi są wydajniejsze."

Kup cokolwiek z ze złączem sata2/3 i będzie ok. Nie wiem czy przy tym komputerze (ile już ma? 7 lat? sądząc po składowych to coś koło tego) warto kupować ssd.

Tak pc ma jakieś 7 lat.

W takim razie zdecydować się na dysk ze złączem sata 2/3 tak ? Więcej info będzie potrzebne mi w sklepie ? prędkość 7200 rpm ?
  • #5 15685284
    pawel.commandos
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Cytat:

Tak pc ma jakieś 7 lat.

W takim razie zdecydować się na dysk ze złączem sata 2/3 tak ? Więcej info będzie potrzebne mi w sklepie ? prędkość 7200 rpm ?

Jeżeli HDD to tak. Jeżeli SSD to on nie ma ruchomych elementów więc ten parametr dla SSD nie występuje.
    A co do pasty, odpal sobie program CORE TEMP. I zobacz czy się nie grzeje. Bo jak nie to czasem nie warto ruszać oryginalnego materiału termo przewodzącego (nie zawsze jest to pasta).

Polecam Seagate Desktop 7200.14 lub podobny. Przypuszczalnie twoja płyta główna nie będzie nawet wspierać SATA3. Zaraz sprawdzę.

Dodano po 2 [minuty]:

Sata3 zostało stworzone z myślą właśnie o dyskach SSD i pozwala na przerzucenie nawet 6GB/s. Twoja płyta niestety nie wspiera. Masz SATA2. Patrz więc zwyczajnie na cenę i swoje potrzeby.
  • REKLAMA
  • #6 15685334
    mario81
    Poziom 34  
    Ocena: 586
    Western Digital WD Blue 1TB, 64MB cache, oznaczenie WD10EZEX.

A jeśli nie będzie dostępny, to Seagate Desktop HDD 1TB, oznaczenie ST1000DM003, tylko tutaj uwaga, bo Seagate wprowadziło wersje z mniejszą pamięcią cache i nie zmieniło w ogóle oznaczenia tego dysku! a sklepy też często mają bajzel w opisach. Inna opcja - Toshiba P300 1TB, oznaczenie HDWD110EZSTA. Ale osobiście polecam powyższego WD10EZEX jako priorytet.

Inne dyski HDD są raczej mało opłacalne.
  • #7 15685815
    sebass04
    Poziom 15  
    Kupiłem Seagate Desktop HDD 1TB, oznaczenie ST1000DM003 64 mb cache .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę dysku twardego w swoim komputerze z powodu relokowanych sektorów. Pojawia się pytanie, czy warto zainwestować w dysk SSD, czy lepiej wybrać tradycyjny HDD. Użytkownicy sugerują zakup dysku SSD, takiego jak Crucial BX100 250 GB, oraz zwracają uwagę na konieczność wyboru dysku z interfejsem SATA2/3. Wskazują również na możliwość zakupu dysków HDD, takich jak Seagate Desktop 7200.14, Western Digital WD Blue 1TB, oraz Toshiba P300 1TB. Użytkownik zdecydował się na zakup Seagate Desktop HDD 1TB (ST1000DM003) z 64 MB cache. Dodatkowo, poruszono temat wymiany pasty termoprzewodzącej, co może być korzystne, jeśli nie była ona wymieniana od nowości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA