logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować stabilną sieć szkolną z 3 adresami IP i 2 routerami?

drodan 19 Maj 2016 17:21 2793 27
  • #1 15685576
    drodan
    Poziom 10  
    Dostałem zadanie, zaprojektowania (chyba za dużo powiedziane – koncepcji), sieci w szkole. Wiem, że na tym forum jest ogrom specjalistów, sieciowców którzy mogą mi pomóc. Ale czytając takie fora wiem także że dla części piszących jest to pole do „wymądrzania się” zamiast pomocy. Jestem nauczycielem informatyki i mam tylko ogólne pojęcie o sieciach, koncepcja którą chciałbym stworzyć (licząc na życzliwą Państwa pomoc), nie zaowocuje ani żadną premią ani tym bardziej jakąkolwiek komercją. Po prostu chcę tylko coś zrobić, usprawnić sieć która była wykonywana bez żadnej koncepcji – na żywioł. I właśnie to jest powodem że niemal co tydzień serwery w pracowniach nie działają a provider wyłącza IP twierdząc, że występują jakieś ataki i zgodnie z ustawą ma prawo blokować IP serwerów i Internet.
    A teraz sedno problemu. Szkoła ma od dostawcy 3 adresy IP przypisane do dwóch ruterów i VOipa (dla telefonów). Ich adresy IP to 89.234.211.26, 89.234.211.27, 89.234.211.28, 89.234.211.24 –serwer pracowni, 89.234.211.25 serwer pracowni 2. Maska podsieci 255.255.255.224 brama 89.234.211.17 DNS-y 89.234.211.3, 89.234.192.19. To dane od dostawcy Internetu.
    I teraz jak rozwiązać poprawnie sieć która ma być taka aby administracja 10 komputerów była w jednej podsieci, klasy i pokój nauczycielski druga podsieć -20 komputerów, 4 punkty dostępowe WiFi ( routery WiFi) ; (dyrektor – laptop, aula laptop, świetlica – laptop, czytelnia – laptop ew. korytarz WiFi). Bardzo proszę o podpowiedź, jakie urządzenia i jaka ich konfiguracja (adresacja) byłaby najbardziej odpowiednia i na tyle tania aby można było t zrobić.
    N dzień dzisiejszy do jednego routera podpięta jest administracja (w pokojach rozdział na komputery za pomocą switch-y) Klasy na drugim routerze podział na klasy za pomocą switch-y w pawilonach A,B,C,D. No i największy problem z WiFi. U dyrektora roter z WiFi podpięty pod router administracji (błąd????), podobnie świetlica router podpięty pod router klas (błąd??).
    Nie wiem czy nie lepiej byłoby zrezygnować z np. IP serwerów pracowni (byłoby taniej) i stworzyć sieć np. na MicroTiku który stworzyłby podsieci dla routerów i za ich pomocą porozdzielać dalej sygnał. A może wystarczyłby jeden adres IP od dostawcy (ukróciłoby to butę i bezczelność administratora tej pożal się Boże instytucji).
    Proszę o wybaczenie ignorancji i braku wiedzy w tym zakresie. Liczę na wyrozumienie i autentyczną pomoc, nie zaś na wykazywanie czy wyśmiewanie mojego braku wiedzy w tym temacie. Nikt nie wymaga aby zabierać tutaj głos. Wierzę że znajdą się tacy którzy mając wiedzę i doświadczenie zechcą mi pomóc, za co z góry DZIĘKUJĘ…
  • #2 15685685
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1529
    Schemacik proszę, jesteśmy wzrokowcami.

liczba pod/sieci,
    liczba komputer w każdej sieci
    liczba wan-ów

Generala zasada to sprowadzenie skrętki od każdego komputera do punktu głównego.
    W punkcie główym router/switch dzieli skrętki na sieci i rozdziela neta.

U mnie w szkole, 3 wany, dwóch dostawców, przydatne.
    Jak jeden dostawca padnie (a padają oba) to przełączamy na drugiego.
    Dziennik elektroniczny musi chodzi, nie ma zmiłuj się.
  • #3 15685717
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Witam
    Piszesz ze brakuje Ci wiedzy, że operator wyłacza dostęp (??) z powodu atakow a potem zarzucasz butę i bezczelność operatorowi (operator=administrator?). Nie ladnie. Najprawdopodobniej masz slabo lub wogole niezabezpieczoną siec i nie panujssz (o ile to Twoje zadanie) nad tym co znajduje sie na urządzeniach i kto łączy sie do sieci.

Narysuj moze jak dokladnie whglada ta Twoja siec. Napisz czy masz jakas wizję jak powinna ona wyglądać, czy np siec komputerowa z pracowni komputerowej powinna byc oddzielona od sieci w ktorej stoja komputery nauczycieli( troche już wiadomo).
    Wi-fi masz czyms zabezpieczone? W zalozeniach uczniowie maja miec do niego dostep czy nie?

Na poczatek trzeba miec wizje jak to ma wygladac. Potem zastanowic sie jakim sprzetem sie dysponuje. Nastepnie jak jedno połączyć z drugim a na koncu co ewentualnie dokupic.
    Ludzie z zewnatz moga miec swoje zdanie ale zaraz okaze sie ze jeden komputer z drugim wymienia jakieś dane i nie mogą byc od siebie odseparowane.
    Jakie widzisz logiczne segmenty tej sieci? Jak sie ma dyrektor do administracji? Ta sama podsiec tyle ze po wifi?

Zmniejszenie liczby adrwsow da co najwyzej tyle ze wogole nie bedziwsz mial uslugi jak operator zanlokuje ten jeden jedyny
  • #4 15686010
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    I najważniejsze budżet - bo zapewne poprawa bezpieczeństwa zapanowanie nad tym chaosem bez przędnego sprzętu się nie obejdzie.
  • #5 15686028
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    A jaki dostawca ? Jak to jest radiówka to się nie dziwię bo możesz zapchać całe łączę,nie napisałeś.
    Kto jest dostawcą.
    Topologia sieci.
    Jeden zainfekowany komputer może zapchać całe łącze jak na serwerze nie ma zabezpieczeń.
  • #6 15686908
    drodan
    Poziom 10  
    Witam!
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem. Jeśli chodzi o sieć to u nas tak naprawdę nikt nie odpowiada za jej funkcjonowanie, jednak jeśli cokolwiek się dzieje to wszyscy od razu przychodzą z tym do mnie. Irytuje mnie to że ostatnio coraz częściej pojawiają się problemy a ja przecież też mam swoje zajęcia, i nikt mi nie płaci za siedzenie poza godzinami. Dlatego marzy mi się uporządkowanie tego bałaganu by mieć trochę spokoju. Sieć była wykonywana etapami, najpierw jedna pracownia z EFS chyba w 2004, potem druga w 2006, potem biblioteka a w kolejnych etapach następne pomieszczenia. I tak bez żadnego projektu, czy koncepcji. Potrzeba było Internetu w jakimś pomieszczeniu puszczany był kabel i podłączane komputery. Jak przyszedłem do szkoły to w zasadzie cała ta niby sieć była zrobiona. Nie lada wyzwaniem było dla mnie znalezienie poszczególnych węzłów a już rozszyfrowanie który kabel do czego to mistrzostwo. Wymusiłem rozdzielenie komputerów administracji od komputerów nauczycieli ale przy zastanej topologii nie jest to dla mnie satysfakcjonujące. Panie opiekunki pracowni nie specjalnie nazwijmy to angażują się a to właśnie tam jest źródło tych ataków – ręce opadają. Tyle gwoli wyjaśnienia. W załączniku przesyłam rysunek (proszę wybaczyć że trochę niedbały, ale nie mam czasu na niuanse) rozszyfrowanej topologii sieci. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Schemat.pdf (115.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 15686976
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1529
    Proszę zamieszczać schematy w postaci pliku JPG w/g https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

Sieć typu "pająk", miałem taką w szkole, sieć rozbudowywana z każdym dodaniem komputer przez dodanie switcha.

To tak jakby zacząć od roweru do przewozu 1 osoby i skonczyć na konstrukcji do przewozu 50 osób, składającej się z 15 rowerów (niektóre rowery są 4 osobowe, inne 2, 3) połączonych rurkami wzdłuż i wszerz.
    Taka sieć wymaga postawienia od nowa.
    Dopóki nie pociągnięto skrętek od każdego komputera do punktu centralnego to była walka z walkami z wiatrakami. tzn częstę zwiechy routerów i szukanie winnego switcha który się zawiesił.

Jak będą skrętki schodziły się w jednym lub dwóch punktach to można wtedy dzielic logicznie na dowolne groupy sieci za pomocą zarządzalnych switchów (funkcja vlan).

Jaki masz budżet ? Ile kasy można wydać na modernizacje ?

Jaka jest przepustowść światłowodu ? download/upload ?

bogiebog napisał:
    liczba pod/sieci,
    liczba komputer w każdej sieci
    liczba wan-ów
  • #8 15687032
    czuker
    Poziom 25  
    A jakie sa założenia?
    w jednym miejscu masz sekretariat, dyrektora, księgowość, pedagoga - jak na razie OK. Ale tez czytelnia. Kto ma dostęp do komputerów w czytelni? Uczniowie? Jeśli tak to bym to gdzieś indziej wyrzucił.
    Kto ma dostęp do routera w świetlicy?
    Co stoi za switchami w pawilonach? Komputery klasowe?

NO i pracownie komputerowe. Chyba czegoś brakuje bo z rysunku wynika jakby pracownie miały adresy zewnętrzne. Podejrzewam że są tam jakieś routerki. Albo jeden wspólny dla wszystkich pracowni.
    Ogólnie pracownie komputerowe postawiłbym za jakimś urządzeniem na którym istnieje możliwośc pilnowania ruchu w obie strony
    Zabezpieczył wszystkie Wi-Fi czymś mocniejszym niż WEP i zastanowił się czy nie ma np możliwości postawienia na nowo systemów operacyjnych na komputerach w pracowniach, zrobienia ich obrazów i potem co tydzień ich odtwarzania. Tak wiem - zajmuje to czas...
    Jakieś oprogramowania antywirusowe pracuje na tych komputerach w pracowniach?
  • #9 15687119
    hermes-80
    Poziom 43  
    Trzeba pomyśleć również nad systematycznym odwirowywaniu końcówek w pracowni szczególnie tam gdzie uczniowie mają dostęp najlepiej obraz systemu z cykliczne reinstalacje - jeśli kompy mają identyczna konfiguracje sprzętowa to sprawa ułatwiona.
    Separacja poszczególnych sekcji - jak kolega wyżej zauważył vlan-ami - do tego są potrzebne switche zarządzane (jakieś zabezpieczenie przed pętlami. Wifi najlepiej zrobić na jakimś profesjonalnym sprzęcie np unifi gdzie i tam można rozdzielić na grupy przez vlany.

Inna sprawa to sprawa bezpieczeństwa i autoryzacji użytkownika.
    Nie dawał bym dostępu przez wifi samopas wszystkim - tylko jakiś system stworzył dostępu czasowego z loginem i hasłem dla każdego użytkownika by można potem go było zidentyfikować jak przyjdzie policja.
  • #10 15687242
    czuker
    Poziom 25  
    hermes-80 napisał:

Separacja poszczególnych sekcji - jak kolega wyżej zauważył vlan-ami - do tego są potrzebne switche zarządzane (jakieś zabezpieczenie przed pętlami. Wifi najlepiej zrobić na jakimś profesjonalnym sprzęcie np unifi gdzie i tam można rozdzielić na grupy przez vlany.

Przy takiej strukturze sieci i takim sprzęcie VLAN chyba niepotrzebne. Zresztą chyba nie ma ich na czym terminować. Wymaga to dodatkowych nakładów finansowych.
    Przy takiej strukturze nie ma co dbać o pętle w Eth bowiem na razie nie mają gdzie powstawać.
    Wi-Fi - pytanie do czego jest to wykorzystywane.

Dlatego pisałem że potrzebne są założenia jak to ma działać i dopiero wtedy można coś podpowiadać. Inaczej każdy ma własną wizję tego jak to powinno wyglądać tylko że czasami może być to bez sensu. Jeśli Wi fi służy np do podłączenia komputera pracownika obsługującego świetlicę bowiem nikt nie chciał już ciągnąc kabli to robienie zaawansowanych systemów przydzielających dostęp do internetu jest bez sensu. A jeśli np stoi tam komputery z których mogą korzystać uczniowie to może fajnie by było gdyby każdy nawet będąc w sieci przewodowej musiał się jakoś zalogować aby można było powiedzieć kto w danym momencie korzystał z dostępu do sieci. I tu znów wracamy do podstaw - złożenia, potrzeby właściciela sieci :)
    Bo wszystko coś będzie kosztować. Poczynając od dodatkowego sprzętu, kończąc na czasie osoby która to skonfiguruje a potem będzie tym zarządzała. A nie wiemy jakie "koszty" chce ponieść administrator sieci.
  • #11 15687249
    hermes-80
    Poziom 43  
    No tak to jest - albo robi się coś od początku porządnie, albo potem jest to już nie opłacalne.
  • #12 15688082
    Szczota6
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Osobiście bym zainwestował w switche zarządzalne i unifi. W ogolnym rozrachunku wychodzi to taniej niż na zwykłym sprzecie jeśli podliczymy przyszłe rozbudowy a awarie bo nikt przy zakupie sprzetu nie liczy swoich roboczo godzin w przypadku awarii
  • #13 15688095
    czuker
    Poziom 25  
    Szczota6 napisał:
    Osobiście bym zainwestował w switche zarządzalne i unifi.

Szczerze?? Po co unifi skoro nie wiadomo jak to jest wykorzystywane. Skoro np tylko pan dyrektor zażyczył sobie mieć wygodę z wifi to po co inwestować w taki sprzęt? Nie uszczęśliwiajmy ludzi mniej lub bardziej profesjonalnym sprzętem tylko dlatego że jest. Pomóżmy go dobierać w zależności od potrzeb i możliwości.
  • #14 15691587
    drodan
    Poziom 10  
    Widzę, że dyskusja idzie nie w tym kierunku w jakim zamierzałem. Mnie chodzi głównie o to co mam zrobić, jak przeorganizować ewentualnie topologię tej istniejącej sieci aby uniknąć kłopotów z wyłączaniem IP przez providera. Nie zamierzam rozbudowywać tej sieci zresztą pewnie i tak na to nie ma pieniędzy.
    Gro uwag jakie przeczytałem na tym forum jest bardzo cennych i postaram się wziąć pod uwagę. Jednak nadal nie pozostaje rozwiązany problem. Proszę o pomoc jak zabezpieczyć te pracownie. Może zrezygnować z serwerów a zamiast tego Internet na stacje rozdzielić ruterami??
    I tak nie wykorzystywane są możliwości jakie daje oprogramowanie tych komputerów (na jednym zainstalowana jest kolekcja „wiosna 2005” na drugim „jesień 2007”). Jakimi programami antywirusowymi zabezpieczyć serwer i poszczególne komputery w pracowni. Jest co prawda ISA 2003 ale jak widać niewiele to daje. Rzeczywiście pracownie mają IP publiczne. Dyrektor kupł sobie laptopa i zaistniała potrzeba zakupu routera z WiFi. Podobnie z komputerami w świetlicy. Za switchami w poszczególnych pawilonach są komputery w klasach.
  • #15 15691692
    Szczota6
    Poziom 16  
    Najpierw to sie dowiedz dokładnie z jakiego powodu operator Ci blokuje internet.
    Czyli z jakiego ip zrodłowego na jako docelowy. Na jakim porcie, czy UDP czy TCP. Dokładny czas.
    Jak nie poda takich informacji to składasz reklamacje pisemną o brak dostepu do internetu i wnioskujesz o należny rabat za brak ciągłości usługi.
    Jak poda dokładnie o co chodzi to bedziesz wiedział o co chodzi i ewentualnie wspomożesz sie logami ze swojej sieci żeby namierzyć problem.
    Masz 3 adresy publiczne wiec bedziesz wiedział z ktorego jest problem bo nie uwierze że na wszystkich.

Narazie to wiesz tylko tyle że operator odłącza Ci internet podobno z powodu ataku jakiegoś albo z jego widzi mi sie. Zresztą powinien tylko powiadomić o problemie osobe odpowiedzialną w szkole i nic wiecej nie robić. Punkt regulaminu o ktorym wspomniałeś pewnie dotyczy ataku na jego sieć a nie że user sobie wykupił lącze i ma wirusa etc.
    Na przyszłość stawiasz mikrotika. Przypisujesz na niego te publiki. Dajesz żeby Ci ładnie rysował wykres obciążenia łącza na każdy posczegolny ip i na sam interface wan i bedziesz widział ladnie co sie dzieje.
    Jeśli dyrektor bedzie sie upierać że w ogole nie ma żadnych pieniedzy na ogarniecie tego to zostawiasz tak jak jest i absolutnie nic nie robisz.
    Jak brak neta to nie Twoj problem i dyrektor niech dzwoni do firmy ktora to ogarnie.
    Za darmo meczyć sie nie bedziesz
  • #16 15691711
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Przede wszystkim trzeba zainstalować jakąś zaporę od strony internetu. Wystawianie czegokolwiek, a serwerów w szczególności, to proszenie się o kłopoty. Routery domowe są już jakąś barierą, ale bardzo kiepską. Dobry UTM, obecnie nazywany zwykle NGF (Next Generation Firewall) kosztuje, niestety, ładnych parę albo kilkanaście tysięcy + coroczne odnawianie licencji. Bezpieczeństwo kosztuje. Dla "ubogich" polecam Untangle w wersjii Free (GNU):
    http://www.untangle.com/untangle-ng-firewall/software-packages/
    Trzeba mieć w miarę niezły, ale nie najnowszy komputer PC, karty sieciowe na poszczególne podsieci (aby oddzielić poszczególne działy) i odrobinę wiadomości z czym się to je.
    Na ten temat mogę coś pomóc, choć używałem to kilka lat temu (w sporym urzędzie) i pewnych rzeczy nie pamiętam.
  • #17 15692452
    hermes-80
    Poziom 43  
    Skoro sprawa tak stoi i żaden sprzęt nie będzie wymieniany, a wifi to widzi misie dyrektora to faktycznie zostają jakieś projekty Opensource i co za tym idzie wiedza z systemów unixowych - podał byś jeszcze modele routerów.
    Cytat:
    Nie wiem czy nie lepiej byłoby zrezygnować z np. IP serwerów pracowni (byłoby taniej) i stworzyć sieć np. na MicroTiku który stworzyłby podsieci dla routerów i za ich pomocą porozdzielać dalej sygnał. A może wystarczyłby jeden adres IP od dostawcy (ukróciłoby to butę i bezczelność administratora tej pożal się Boże instytucji).
    Jeśli za dodatkowe IP publiczne musisz płacić to lepiej z nich zrezygnować bo tak na prawdę kilka nie są potrzebne - wystarczy jeden, a kasę przeznaczyć na jakąś sensowna modernizację - dobrze by było chociaż jeden switch zarządzany spinający całą infrastrukturę.

Przydała by ci się jakaś wizualizacja obciążenia poszczególnych sekcji sieci by wiedzieć gdzie są problemy.

Jaka przepustowość od tego ISP?
  • #18 15692582
    czuker
    Poziom 25  
    hermes-80 napisał:
    Jeśli za dodatkowe IP publiczne musisz płacić to lepiej z nich zrezygnować bo tak na prawdę kilka nie są potrzebne - wystarczy jeden, a kasę przeznaczyć na jakąś sensowna modernizację - dobrze by było chociaż jeden switch zarządzany spinający całą infrastrukturę.

Dopóki nie zwalczy problemów z atakami czy innymi naruszeniami sieci rezygnacja z publicznych IP dla pracowni komputerowych to strzelanie sobie w stopę. Teraz podczas takiego incydentu operator zablokuje mu jeden adres - pracowni. Przy rezygnacji też zablokuje jeden - za którym stoi wszystko. A wtedy żegnaj librusie czy dostępie dla dyrektora. Zgadnij kto zbierze cięgi za to że panu dyrektorowi nie działa internet. Jasne - będzie niby powód żeby coś modernizować. Ale dyrektor równie dobrze może podejśc do tematu w ten sposób że przed przebudową działało, a potem dotknął sie informatyk i przestało. Nie bedzie słuchał dlaczego. I pewnie łatwiej mu zapłacić co miesiąc jakas kwotę niż raz wydatkowac kilkaset (conajmniej) złotych. Takie realia.

A switch zarządzalny po co? Co da w tej konfiguracji?
  • #19 15692687
    hermes-80
    Poziom 43  
    Cytat:
    A switch zarządzalny po co?

Chociażby po to by odseparować podsieci od siebie, QoS dla portów, BW Limiter, Monitoring obciążenia portów - od razu widać, która sekcja stwarza problemy, zabezpieczenie DHCP itd.
    Ale pewnie podstawowy problem to końcówki dostępne publicznie i trzeba by było jakiś system reinstalacji opracować.
  • #20 15692740
    Szczota6
    Poziom 16  
    Pytanie ile dopłaty za IP.
    Lepiej mieć więcej niż mniej chyba że ktoś nie wie jak zagospodarować IP.
    Podejrzewam ze pewnie płaci 10zł miesięcznie za IP bądź mniej.

Najbardziej mnie dziwi podział IP. Ja sie doliczyłem 5 używanych IP publicznych a nie 3.

89.234.211.24 serwer pracowni
    89.234.211.25 serwer pracowni 2
    89.234.211.26 router 1
    89.234.211.27 router 2
    89.234.211.28 voip

Maska podsieci jest na 30 hostow bo to /27
    Wychodzi na to ze OP nie wie co robi albo ma burdel w sieci masakryczny bo nawet serwery DNS ma tej samej podsieci.
    Jeszcze bym zrozumiał maskę /29 ale 89.234.211.24 nie pasuje.

OP powinien wydzielić maskę /29 albo po PPPoE przydzielić te adresy, ewentualnie zrobić połączeniówke /31 a reszte wroutowac bo przy masce /30 za duża strata IP ale znowu microsoft nie przyjmuje maski /31 no i BGP też nie chce działać mimo, że nawet trasy poprawnie pobierze.

A może inny user z tej podsieci używa Waszych IP po godzinach i robi ataki. Nie jest to niemożliwe by takim burdelu co ma
  • #21 15692960
    czuker
    Poziom 25  
    hermes-80 napisał:
    Cytat:
    A switch zarządzalny po co?

Chociażby po to by odseparować podsieci od siebie, QoS dla portów, BW Limiter, Monitoring obciążenia portów - od razu widać, która sekcja stwarza problemy, zabezpieczenie DHCP itd.

Spojrz na obecną architekture sieci i powiedz jak tego switcha włączyć zeby to miało sens :)
    Siec podzielona za pomoca tych TP-Linkow i serwerow. Co sprawia problemy wiadomo po adresach z jakimi są problemy.
    Zgadzam sie co do koniecznosci okresowej reinstalacji systemow na komputerach w pracowniach - zresztą wczesniej juz o tym pisalem.
    Niestety wymaga to poswiecenia czasu. Moze ktos zna jakis system robiacy to w miare automatycznie? Zastanawiam sie czy problemem są uczniowie czy to ze te komputery od dawna juz należą do jakiegoś botnet'u.
    Ciekawy moze byc ten wczesniej wspomniany UTM.
  • #22 15693161
    hermes-80
    Poziom 43  
    Zamiast tej 16 zwykłej wrzucił bym zarządzany większy (chociaż taki najprostszy http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-41_TL-SG1024DE.html) - przed switchem jeden router z vlanami - głownie mogący przerzucić przepustowość z Firewallem (lub UTM) - polikwidował poboczne gałęzie (router linksys, switch bezpośrednio przed konwerterem) podłączając je do switcha zarządzanego.
    W ten sposób mamy bezpośredni dostęp do poszczególnych sekcji końcówek.

Co do reinstalacji - to reinstalacja za pomocą jakiś obrazów partycji zdrowych systemów - zaangażował bym do tego uczniów na jakimś kółku inform. - nie jest to aż tak trudne.

Czyli podsumowując:
    - Konwerter
    - UTM/router z Firewallem i możliwością vlan i przypisaniem wielu adresów IP do różnych interfejsów (alternetywne FW OpenWRT, Tomato, DD-WRT - najtaniej) / MikroTik - ważne by moc miał odpowiednią do przepustowości.
    - Switch 24 port zarządzany
    - i reszta sprzętu z asortymentu szkoły
    - systematyczna reinstalacja końcówek z obrazu partycji (uczniowie), program antywirusowy free lub licencjonowany, obniżenie uprawnień systemowych użytkowników na końcówkach jeśli konto administratora jest nie potrzebne.
  • #23 15693164
    Szczota6
    Poziom 16  
    Osobiście bym wywalił nawet konwerter i do switcha wkładke wrzucił. Potencjalnie jedno urzadzenie mniej do awarii a switcha bym wybral 24 porty bo rożnica w cenie mała a dodatkowe porty zawsze sie przydadzą choćby do LACP w przyszłości
  • #24 15693174
    hermes-80
    Poziom 43  
    To może być terminal ISP i nie pozwoli wymienić.
  • #25 15693530
    drodan
    Poziom 10  
    Witam
    Czytając Waszą dyskusję dochodzę do wniosku, że reinstalacja obu pracowni staje się niezbędna. Tydzień roboty z głowy. Nie zrobię tego wcześniej jak w wakacje. Dyskusja Panów uświadomiła mi jaki burdel tu istnieje. Jak to do tej pory funkcjonowało. Dotychczas nad tym się nie zastanawiałem ale jak sprawdziłem ustawienia serwerów i routerów od razu wyczułem że nie wszystko jest tu w porządku, zresztą Wasza dyskusja w pełni tego dowodzi. Podejrzewam że wcześniej była inna struktura tej sieci potem przybyło urządzeń a nikt nie zmienił ustawień.
    Jest też podejrzenie, że inny user z tej podsieci używa naszych IP po godzinach i robi ataki. Jest to możliwe bowiem kiedyś Pani opiekunka pracowni zgłaszała konflikt IP. A z tego co administrator dostawcy powiedział dyrektorowi wynika, że ataki miały miejsce w piątek po południu kiedy naprawdę nikt w tym czasie nie miał zajęć. Nie wiem co o tym myśleć.
    Zaczynając ten wątek zwróciłem się do Państwa z prośbą o pomoc w uporządkowaniu tego bałaganu. Jak powinny być skonfigurowane te urządzenia, aby jak najbardziej zminimalizować skutki tych ataków. Co ewentualnie jeszcze dokupić (programy antywirusowe, jakieś dodatkowe urządzenia – bez szaleństw). Dodam że szkoła jest rozbudowana jak to w czasach PRL-u 4 pawilony wszystko rozrzucone w przestrzeni ciągnięcie nowych kabli raczej odpada.
    Raz jeszcze dziękuję za cenne uwagi szczególnie dość trafne opinie wysyła kolego Szczota6.
    Pozdrawiam
  • #26 15693577
    czuker
    Poziom 25  
    Jeśli komputery w pracowni pracują w ramach botnet'u to nie ma znaczenia że nikogo w pracowni nie ma o ile nie sa wyłączana po godzinach. Ktoś może zdalnie wydawać polecenia ataków.
    Co do reinstalacji - chodzi o to żeby co tydzień je stawiać od nowa, zatem powinno się to robić np raz w tygodniu. Instalujesz raz wszystko co potrzebujesz: system kompilatory, pakiet biurowy, antywirusa i co tam jeszcze potrzebujesz. Potem robisz obrazy tych dysków, aby móc sobie to potem szybko przywracać. No i w tajemniczy sposób co piątek po południu przywracasz system z obrazu.
    Do tego UTM no i dobrze by było te oprogramowane antywirusowe postawić na każdym komputerze.
  • #27 15693712
    Szczota6
    Poziom 16  
    Jeśli komputery w pracowni są wyłączone to nie mogą atakować a z doświadczenia wiem że nauczyciele pilnują tego bardzo.
    Jeśli konflikt IP wyskoczył to u was wewnątrz sieci chyba że urządzenie ktore zgłaszało konflikt było na publicznym IP.
    Przyjrzałbym sie też wifi. Hasło zmienił bo może ktoś z zewnatrz sie łączy a jak znam życie to hasło do wifi dla dyrektora było proste na tyle żeby on nie zapomniał
  • #28 15695745
    drodan
    Poziom 10  
    Witam!
    Myślę, że w sytuacji braku dalszych postów czas zamknąć wątek. Dziękuję wszystkim za cenne uwagi, obiecuję jeszcze raz przeanalizuję cały wątek i wyciągnę stosowne wnioski z porad przez Was udzielonych
    Temat uważam za zamknięty

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zaprojektowaniu stabilnej sieci szkolnej z trzema adresami IP i dwoma routerami, z uwagi na częste problemy z działaniem serwerów i blokowaniem IP przez dostawcę internetu. W dyskusji poruszono kwestie związane z bezpieczeństwem sieci, koniecznością rozdzielenia podsieci, zastosowaniem zarządzalnych switchy oraz systematyczną reinstalacją komputerów w pracowniach. Uczestnicy sugerują użycie UTM (Next Generation Firewall) oraz oprogramowania antywirusowego, a także zwracają uwagę na potrzebę wizualizacji obciążenia sieci. Wskazano na problemy z nieautoryzowanym dostępem do sieci oraz konieczność zabezpieczenia Wi-Fi. Użytkownik planuje przeanalizować dotychczasowe ustawienia i wprowadzić zmiany w wakacje.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA