logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 6 V6 2004 - Błąd P2135, przepustnica i kontrolka silnika

jarekmoszk 28 Cze 2005 23:59 5146 8
REKLAMA
  • #1 1614561
    jarekmoszk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich serdecznie
    Szukam informacji na temat j.w tytule z rynku amerykańskiego. W samochodzie czasem zapala się kontrolka silnika a błąd stwierdzony w serwise to P2135 .Czyli błąd przepustnicy, a pedał gazu jest elektroniczny. Może jest to jakiś inny powód . Po jakimś czasie kontrolka samoistnie gaśnie, poczym zapala się ponownie. Dodam iż silnik jest ten sam co w mondeo st220. Pozdrawiam, Jarek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1615552
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Sprawdz uklad dolotu powietrza czy nie lapie gdzies lewego powietrza. Przeczysc wszystkie styki w tym ukladzie. To czeste przyczyny zapalania sie tej kontrolki. Jak nie pomoze to trzeba bedzie sie zajac przepustnica.
  • REKLAMA
  • #3 1615636
    jarekmoszk
    Poziom 11  
    Dzieki, sprawdziłem wszystkie możliwe styki w tym układzie, przy przepustnicy i pedale, układ dolotowy jest Ok. Jest to o tyle dziwne zjawisko, że po przywozie tego auta był cały zbiornik paliwa i wszystko było jak w najlepszym porządku, krajowe paliwo i zaczęły się :( kłopoty. Sądziłem, że może jest to problem gdzieś w elektronice. Amerykańskie przepisy co do emisji spalin są tak ostre, że moze coś z sondami. W czasie jazdy z zapalona kontrolką w aucie nic sie nie dzieje nie przechodzi w stan awaryjni lub tp. Pozdrawiam[/img]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1617127
    kordel
    Poziom 25  
    Proponowalbym sprawdzic auto pod katem emisji spalin itd. Blad przepustnicy na komputerze tez cos sugeruje. Sprawdzo opor na stykach przepustnicy, ale nie pamietam, na ktorych. Moze ktos cos podpowie. Widzialem juz pare autek z zaoceanu i zadne nie mialo problemow. Nie wiem jakie tam maja paliwo i jakie normy co do aut, ale to tez moze byc przyczyna. Moze ktos w temacie sie wypowie.
  • Pomocny post
    #5 1618404
    ssj
    Poziom 13  
    Przepustnica jest chyba czysciutka...?
  • #6 1618466
    jarekmoszk
    Poziom 11  
    Czystość spalin jest dobra, parametry sond lambda również, jest ich cztery, dwie przed pierwszymi katalizatorami, dwie przed drugimi. Błąd wystepuje niezależnie od prędkości czy stopnia wcisnięcia pedału, czasem nie gaśnie od momentu uruchomienia motoru.

Dodano po 3 [minuty]:

Filtr pow. igła, przepustnica wizualnie jak z fabryki, auto ma dopiero kilkanaście tyś. mil
  • REKLAMA
  • #7 1620028
    kordel
    Poziom 25  
    Jeszcze przyjrzyj sie tej przepustnicy. To, ze auto ma rok i kilkanascie tys mil o niczym nie swiadczy, moze byla wadliwa.
  • #8 1620340
    ssj
    Poziom 13  
    Mam na myśli czystość przepustnicy w środku a nie z zewnątrz;) dokładnie czyczysc ją aby być w 100% pewnym że ona nie robi problemu.
  • #9 1620476
    jarekmoszk
    Poziom 11  
    Ja również miałem na myśli jej środek. Idealnie czysta, przedmuchana.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Mazda 6 V6 z 2004 roku pojawia się błąd P2135 związany z przepustnicą oraz zapalająca się kontrolka silnika. Pedał gazu jest elektroniczny, a problem występuje okresowo – kontrolka gaśnie i zapala się ponownie. Układ dolotowy powietrza został sprawdzony pod kątem nieszczelności i czystości styków, a przepustnica jest wizualnie i wewnętrznie czysta oraz przedmuchana. Silnik jest identyczny jak w Ford Mondeo ST220. Parametry spalin i sond lambda (cztery sondy, dwie przed pierwszymi i dwie przed drugimi katalizatorami) są prawidłowe. Błąd pojawia się niezależnie od prędkości i stopnia wciśnięcia pedału gazu, a podczas jazdy nie występuje tryb awaryjny. Podejrzewa się możliwe problemy z elektroniką lub emisją spalin, zwłaszcza w kontekście różnic w jakości paliwa i norm emisji między rynkiem amerykańskim a krajowym. Zalecane jest dalsze sprawdzenie układu emisji spalin oraz dokładna diagnostyka przepustnicy, w tym pomiar oporu na stykach przepustnicy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA