logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kierunku studiów zaocznych na Politechnice Poznańskiej po technikum teleinformatycznym

Aggressive. 19 Maj 2016 20:37 1560 6
REKLAMA
  • #1 15685997
    Aggressive.
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Zakończyłem 4 letnią naukę w technikum na profilu teleinformatyk. Rozmyślam o studiach w poznaniu, zaocznych tylko myślę, który kierunek wybrać. Jak myślicie który będzie najbardziej przyszłościowy, ciekawy, który polecacie. Może wypowie się jakiś student. Myślę o energetyce, elektronice i telekomunikacji, co do informatyki to się waham, może jeszcze elektrotechnika lub teleinformatyka tak jak technikum chociaż wyczytałem, że teleinformatyka jest ciężkim kierunkiem.
    Jestem otwarty na wszelkie opinie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15686296
    kudlaty1125
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Powiem tak młodzieńcze, wielu już to mówiło, znajdź coś co lubisz robić, staraj się być w tym dobry... profit. A studia to studia, jeśli masz iść na jakąś słabą uczelnie to śmiało, dostaniesz papierek, wiedze nie bardzo. Pytanie więc co lubisz robić? Pracy w branży jest sporo. Od kopiowania w autokadzie projektów domków i udawanie wielkiego projektanta, przez nadzór nad elektromonterami, laboratoria, serwisy, aż bo stanowisko konstruktora gdzie będziesz mógł tworzyć nowe urządzenia.
  • REKLAMA
  • #3 15686312
    Aggressive.
    Poziom 9  
    Raczej stanowiska konstruktorskie mnie nie interesują, nie czuję sie na siłach by moc kierować zespołem, chciałbym dostać stabilną pracę. Do końca nie moge powiedzieć co mnie interesuje, mysle nad czymś związanym z teleinformatyką, może elektronika i telekomunikacja ale znowu ten kierunek wydaje mi się nudny, być moze to tylko moje wyobrażenie i tak naprawdę praca jest ciekawa
  • #4 15686332
    kudlaty1125
    Poziom 15  
    Jak konstrukcja jest be to i lab odpada. Tak więc proponował bym "projektanta" instalacji, pieniądz taki sobie, ale praca bezmyślna, tylko kopiuj wklej, zero zmartwień, a kolegom możesz opowiadać jaki to projekt galerii jest trudny, bo ty w autokadzie rysowałeś jak to przewody mają w jednej budzie iść do gniazdek. To chyba najmniej wymagające i najmniej ambitne stanowisko ze znanych mi. Moze ktoś zna coś jeszcze mniej wymagającego.
  • REKLAMA
  • #5 15686363
    Aggressive.
    Poziom 9  
    Dobra bo widzę ze od Ciebie nic sensownego sie nie dowiem, zgrywasz cwaniaka jakbyś nie wiadomo kim byl i na jakim stanowisku pracował
  • REKLAMA
  • #6 15686380
    kudlaty1125
    Poziom 15  
    @U.P.
    No chciałeś niewymagającą i stabilną pracę, konstruktor czyli myślenie nie, kierowanie ludźmi też nie, więc idziemy od dołu. Tak jak napisałem, wszystko zależy od tego co lubisz robić. W końcu nawet w super pracy jeśli będziesz źle się czuł to nic nie osiągniesz, a byle robotnik po zawodówie jeśli się umie dogadać i ogarnia temat zostanie brygadzistą a potem może nawet i kierownikiem budowy. Tak więc nie pytaj się co komu pasuje, tylko sam się nad sobą zastanów. A studia i tak niczeog nie uczą. Lepiej sprawdź czy jakieś dają szanse na dodatkowe uprawnienia.

Ja ci tylko napisałem na przykładzie ludzi których sam znam i mają podobne podejście, byle do wypłaty, lekka praca, i zero wysiłku.

ps. ja pracuje na stanowisku które lubie :)
  • #7 15704188
    EnergetycznyKarol
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Ja skończyłem Energetykę dziennie, mam pracę w zawodzie (ale nudna i monotonna - w biurze) i ja niedługo zmieniam (idę w teren). Studia na pewno otworzyły mi oczy na świat, znacznie poszerzyły perspektywy. Ale z własnej perspektywy widzę, że teraz wybrałbym raczej inny kierunek (np. elektrotechnikę lub teleinformatykę). Na Energetyce mieliśmy wszystkiego "po trochu", trochę programowania w C#, trochę projektowania w Cadzie, trochę C++, czyli tak naprawdę nic ;p

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, po ukończeniu technikum teleinformatycznego, zastanawia się nad wyborem kierunku studiów zaocznych na Politechnice Poznańskiej. Rozważa energetykę, elektronikę, telekomunikację oraz elektrotechnikę, jednak ma wątpliwości co do przyszłościowości i atrakcyjności tych kierunków. Odpowiedzi sugerują, że kluczowe jest znalezienie obszaru, który interesuje użytkownika, a także zwrócenie uwagi na praktyczne umiejętności i możliwości zdobycia dodatkowych uprawnień. Wskazano, że studia mogą nie zawsze przekładać się na praktyczną wiedzę, a stabilna praca może być osiągnięta w różnych rolach, w tym w projektowaniu instalacji czy w biurze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA