logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpiecznik główny w domu wyłącza się przy włączaniu urządzeń, różnicówka OK

Tadzik12 20 Maj 2016 17:35 4497 13
REKLAMA
  • #1 15687799
    Tadzik12
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Od pewnego czasu mamy problem. Co jakiś czas w wyniku awarii wyłącza się bezpiecznik główny w domu. Dziwne jest to, że nie wyłącza się różnicówka. Spawdzaliśmy wszystkie urządzenia i nie znaleźliśmy źródła problemu.
    Elektryk wymienił bezpiecznik główny. Zwykle wygląda to tak. Właczamy jakieś urządzenie np odkurzacz w pokoju, wyłącza się bezpiecznik. Każdorazowa próba ponownego włączenia bezpiecznika powoduje jego wyłączenie. Wystarczy jednak włączyć w tym gniazdku, na chwilę np suszarkę, a potem znów odkurzacz i wszystko wraca od normalności, bezpiecznik się nie wyłącza. Takie sytuacje nie zdarzają się tylko w jednym pomieszczeniu i nie tylko z udziełem jednego urządzenia. Było już w piwnicy, garażu, kuchni a także na piętrze w domu. Ta sytuacja trwa już od 2-3 miesięcy. Wcześniej zdarzało się rzadko, teraz coraz częściej. Proszę o pomoc, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 15687820
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6632
    Tadzik12 napisał:
    Proszę o pomoc, co robić?

A można porosić o schemat ideowy i wyniki pomiarów?
  • #3 15687826
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    Powinieneś wezwać elektryka. Instalację należy poddać oględzinom i pomiarom.
  • #4 15687832
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 587
    Potrzebny sprytny elektryk, ewentualnie trochę mniej sprytny elektryk, ale z cęgami Dietza z funkcją Peak-Hold.

pzdr
    -DAREK-
  • REKLAMA
  • #5 15688414
    Tadzik12
    Poziom 10  
    mawerix123 napisał:
    Tadzik12 napisał:
    wyniku awarii wyłącza się bezpiecznik główny

Jakiej awarii :?:

Jaką ma wartość ten bezpiecznik :?:

Jakie masz prądożerne urządzenia w domu :?:

Nie napisze co może być jedną z przyczyn bo administrator znowu będzie psy na mnie wieszał.

Jakiej awarii? Tego nie wiemy. Poprostu wyłącza się.
    Główny 25A
    Pralka, zmywarka, zamrażarka, 2 komputery, piekarnik itd. Problem jednak nie występuje wtedy kiedy np. jest włączany piekarnik, tylko wtedy kiedy podłączam nowe urządzenie do gniazdka. Dzisiaj podłączyłem do gniazda bieżnię i bezpiecznik główny wyłączył się. Zaraz potem do tego gniazda podłączyłem 2 halogeny i już było dobrze.
  • REKLAMA
  • #6 15688472
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Proszę podać pełną nazwę, symbol lub tp. tego "bezpiecznika głównego", albo jego fotkę.
  • REKLAMA
  • #7 15688525
    Tadzik12
    Poziom 10  
    Bezpiecznik główny w domu wyłącza się przy włączaniu urządzeń, różnicówka OK Bezpiecznik główny w domu wyłącza się przy włączaniu urządzeń, różnicówka OK Bezpiecznik główny w domu wyłącza się przy włączaniu urządzeń, różnicówka OK

Bezpiecznik główny wymienił elektryk na taki jak na fotce. Jeszcze miałem opakowanie.
  • #8 15688539
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    No i wszystko jasne - upływność w instalacji powoduje zadziałanie wyłącznika ochronnego RCD.
    To nie jest bezpiecznik główny, tak a`propos.
    "Elektryka" pogonić i zapytać, czy ma odpowiednie mierniki do badania tej felernej instalacji.
  • #9 15688560
    Tadzik12
    Poziom 10  
    elpapiotr napisał:
    No i wszystko jasne - upływność w instalacji powoduje zadziałanie wyłącznika ochronnego RCD.
    To nie jest bezpiecznik główny, tak a`propos.
    "Elektryka" pogonić i zapytać, czy ma odpowiednie mierniki do badania tej felernej instalacji.

Jestem laikiem, mogłbyś mi wytłumaczyć czym jest ta upływność?
  • #10 15688561
    shulc
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Tadzik12 napisał:

Bezpiecznik główny wymienił elektryk na taki jak na fotce. Jeszcze miałem opakowanie.

Tadzik12 napisał:
    Dziwne jest to, że nie wyłącza się różnicówka.

bardzo dziwne, bo ten bezpiecznik to wyłącznik różnicowy
    Tadzik12 napisał:
    . Spawdzaliśmy wszystkie urządzenia i nie znaleźliśmy źródła problemu.
    Elektryk wymienił bezpiecznik główny

zmień elektryka
  • #11 15688653
    Peter134
    Poziom 18  
    Ocena: 65
    Upływnośc mówiąc jak najprościej to takie coś, że prąd dopływa przewodem, ale nie wraca drugim tylko płynie np.do ziemi. Wyobraź sobie,że nalewasz wodę do zlewu, ale w taki sposób, że cześć leci obok zlewu a cześć spowrotem rurami.
  • #12 15688694
    Tadzik12
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Zacznę od zmiany elektryka, jak radziliście. :D
  • #14 15688817
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 587
    Tadzik12 napisał:
    Dziwne jest to, że nie wyłącza się różnicówka.
    Ciekaw jestem, który z wyłączników był brany za "różnicówkę" z pierwszego postu. :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyłączaniem się bezpiecznika głównego w domu przy włączaniu różnych urządzeń, mimo że różnicówka działa prawidłowo. Po wymianie bezpiecznika przez elektryka, problem nadal występuje, a wyłączanie następuje głównie przy podłączaniu nowych urządzeń. Użytkownik zauważa, że po włączeniu niektórych urządzeń, jak suszarka, problem ustępuje. W dyskusji zasugerowano, że przyczyną może być upływność w instalacji, co prowadzi do zadziałania wyłącznika różnicowego. Użytkownik planuje zmienić elektryka na bardziej kompetentnego, który przeprowadzi odpowiednie pomiary.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA