logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gry zacinają się pomimo dobrego sprzętu, bardzo mało fps

psiutka 20 Maj 2016 19:30 2340 7
REKLAMA
  • #1 15688047
    psiutka
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam, mam problem ze swoim komputerem, wczoraj wszystko chodziło pięknie jednak dzisiaj włączając grę Rust (po aktualizacji) fpsy trzymały mi się na poziomie 2-3 i nie dało się właściwie ruszyć. Później dla porównania włączyłam grę Dayz, i działo się to samo. Sprawdzałam spójnośc plików, zrobiłam scan antywirusem - nic nie wykryło, do tego czyściłam go easy cleanerem ale to również nic nie dało. Gry nadal się tną, mimo pomniejszenia wymagań do minimum. Rozważam format komputera ale nie mam przy sobie niestety płyty z windowsem :( dodam jeszcze,że włączając dzisiaj komputer wyskoczył mi bluescreen (było tam napisane coś, że wystąpiły błędy i żeby zresetować i tak też zrobiłam, ale nigdy jeszcze nie miałam bluescreena na tym kompie). Mam też dysk ssd, kiedyś bardzo przyspieszał pracę komputera ale teraz włącza się i tak bardzo długo. Czy ktoś mógłby podsunąć jakiś pomysł, dlaczego może się tak dziać, i jak temu zaradzić bez tej ostateczności jaką jest format?
    parametry mojego komputera to:
    Intel HD graphics 4600
    Nvidia Geforce gtx 760
    Intel Core i5-4670 CPU @ 3.40GHz
  • REKLAMA
  • #2 15688083
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Co to za system dokładnie?
    Jaki dokładnie kod/informacja wyświetlał się na dole bluescreena?
    Jeżeli nie pamiętasz to zapisz zrób zdjęcie, gdy pojawi się ponownie.
    Lub odszukaj błąd(Error) w Podglądzie zdarzeń>>System i wstaw tu informacje jakie podaje.
  • REKLAMA
  • #3 15688421
    CzakiBest
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    A jak dasz Uruchom z procesorem graficznym i wybierzesz 760 też się tak dzieje ? sprawdź to bo może bios nie przestawia ci na GTX-a tylko jedzie z zintegrowanej i nie wyrabia. Karta widoczna w menadżerze urządzeń ? Nie ma żółtego wykrzyknika ?
  • REKLAMA
  • #4 15689701
    psiutka
    Poziom 8  
    jest to windows 7, jesli chodzi o karte graficzną w menedżerze urządzeń to nic mi się tam przy niej nie pokazuje.
    Mógłbyś mi napisać jak uruchomić grę zgodnie z tą kartą graficzną bo nie bardzo ogarniam jak to zrobić, nie jestem zbyt biegła w tych sprawach, obie gry włączam za pomocą steam.
    Jeśli chodzi o bluescreen to już się nie pokazał ale kiedy będzie to na pewno zapiszę co tam się pojawi.

Dodano po 31 [minuty]:

Jeśli chodzi o te błędy w podglądzie zdarzeń to jest ich masaa i nie wiem który to ten właściwy :( załączam przykłądowy prt screen ze wczoraj
    Załączniki:
    • Gry zacinają się pomimo dobrego sprzętu, bardzo mało fps Bez tytułu.png (233.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 15689826
    CzakiBest
    Poziom 16  
    Prawym przyciskiem myszy na pulpicie > panel sterowania Nvidia > Konfiguruj funkcję Surround, PhysX > Po prawej wybór procesora wybierz swoja grafikę i zapisz. A co do zdarzeń to weź pobierz ADW Cleaner jest darmowy i wyczyść rejestr.
  • #6 15689844
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    psiutka napisał:
    Jeśli chodzi o te błędy w podglądzie zdarzeń to jest ich masaa i nie wiem który to ten właściwy :( załączam przykłądowy prt screen ze wczoraj

No sporo tych błędów. Wybierz dzienniki systemu Windows i odszukaj mniej więcej czas wystąpienia BSODa.

Czy w przypadku gier niekorzystających ze Steama problem też występuje?
  • #7 15689887
    psiutka
    Poziom 8  
    No i wyszło, że do oczywiście moja wina ;p podczas sprzątania odłączyłam kabel od monitora i nie podłączyłam go pod kartę graficzna tylko zwykłe wejście. Fpsy już w normie także problem rozwiązany, dzięki CzakiBest, bo bez Ciebie bym na to nie wpadła :D i tak przeczyszczę jeszcze kompa tym ADW Cleanerem. Dzięki jeszcze raz ;)
  • #8 15689913
    CzakiBest
    Poziom 16  
    Zapewne kabel wpięłaś w płytę główną anie w kartę graficzną. Odrazu wiedziałem że grasz na zintegrowanej czytając że masz 2-3 Fps :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niską wydajnością gier (2-3 FPS) na komputerze po aktualizacji gry Rust. Przeprowadzono różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzanie spójności plików, skanowanie antywirusowe oraz czyszczenie systemu. Pojawił się również bluescreen, co sugerowało problemy z systemem. Po dalszym badaniu okazało się, że kabel monitora był podłączony do zintegrowanej karty graficznej zamiast dedykowanej, co było przyczyną niskiej wydajności. Po poprawnym podłączeniu FPS wróciły do normy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA