logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo małe FPS w grze Rust

Rastlinek 20 Lut 2023 18:08 1110 6
REKLAMA
  • #1 20449133
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam!

Werbuję internet od tygodnia i nie mogę sobie poradzić z FPS w grze Rust, próbowałem już wielu "magicznych" poradników. Temperatury w normie czyli nie przekraczają 70 stopni, na procku i grafice, dyski i płyta sporo mniej. Komputer jak przeglądam strony www pobiera ok 110W, jak odpalę Rusta to ok 200W natomiast na Wiedźminie 3 ponad 400W. Dyski sprawdziłem i nie wykazują żadnego zużycia. Jeden rdzeń procesora jest obciążony ponad 95% a reszta poniżej 50%. Kiedyś miałem ponad 100 FPS, po półrocznej przerwie wróciłem do grania i w spokojnej okolicy mam ok 70 FPS a jak jest sporo ludzi i budynków to ok 40FPS mi spada a jak do tego jeszcze jest ostre strzelanie to ledwo 30 mi wyciąga. Gra chodzi gorzej jak w tym temacie a na moje oko mam ze dwa razy mocniejszego kompa. Ogólnie na Ruscie grafika jest obciążona niecałe 40%, a procek ok 60% średnio więc teoretycznie komputer się nie przemęcza a FPS-ów brak. W którą stronę skierować poszukiwania przyczyny?

Płyta główna: MSI B360M PRO-VDH
    Procesor: Intel i7-9700k 3,6GHz, 8 rdzeni
    Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 600W 80 Plus Bronze
    Dysk systemowy: ADATA 128GB Pro SP9
    Dysk z grami: Samsung SSD 850 EVO 500GB
    Grafika: Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER
    RAM 4 kości: GOODRAM 8GB (1x8GB) 2666MHz CL16 razem 32GB
    Windows 10

Bardzo małe FPS w grze Rust
  • REKLAMA
  • #2 20450563
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20450697
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Nie bardzo wiem co masz na myśli więc raczej nie używałem. Znalazłem kilka poradników jak poprawić FPS ale w moim przypadku to nie pomogło bo ani procesor CPU ani procesor graficzny nie są przeciążone a i pamięci RAM jest z zapasem. Po prostu gra nie wykorzystuje nawet 50% możliwości komputera i klatkuje...
  • REKLAMA
  • #5 20452530
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Wyskoczyło kilka błędów które zostały naprawione, FPS trochę skoczyły do góry a wykorzystanie procesora chwilami przebija 70%, jest lepiej trochę potestuję więcej i napiszę.
  • REKLAMA
  • #6 20459984
    PokójIdiotyzmu
    Poziom 4  
    Sprawdz czy nie masz przypadkiem w ustawieniach limitu fps lub włączonej opcji vsync
  • #7 20479163
    Rastlinek
    Poziom 8  
    Wszystko mam poustawiane jak w książce pisał, moim problemem nie jest za słaby komputer i trzeba robić jakieś sztuczki żeby wyciągnąć więcej FPS tylko gra ledwo 50% zasobów komputera wykorzystuje i dlatego mi klatkuje. Wiedźmin 3 potrafi złóżyć 95% mocy grafiki, ale wiem że wiesiek to na grafice ciągnie a Rust jest bardziej procesorową grą, ale żeby ta gra chciała ten procesor obciążyć porządnie...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z niską liczbą klatek na sekundę (FPS) w grze Rust, mimo że jego komputer nie jest przeciążony. Po tygodniu korzystania z internetu i próbach poprawy wydajności, zauważa, że procesor jest obciążony w 95% na jednym rdzeniu, a gra wykorzystuje tylko 50% zasobów sprzętowych. Użytkownik sprawdził temperatury, które są w normie, oraz zużycie energii, które wzrasta podczas grania. Otrzymuje porady dotyczące sprawdzenia spójności plików systemowych oraz ustawień limitu FPS i V-Sync. Po naprawie błędów w systemie, FPS nieco wzrosły, ale problem z wykorzystaniem mocy procesora wciąż występuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA