logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus F751S - USB nie działa po instalacji Windows 7, brak sterowników

NightRaven 20 Maj 2016 19:31 2202 8
REKLAMA
  • #1 15688052
    NightRaven
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Problem jest następujący. Po zmianie systemu na windows 7 (co było nieco skomplikowane) stało się tak, że nie reaguje żaden port USB, i nie każdy sterownik się zainstalował. Mianowicie:

Oryginalnie na laptopie był windows 10. Aby wgrać windows 7 trzeba było zmienić ustawienia w biosie na [Secure boot - disabled] a także usunąc partycję, tak, aby miała styl partycji GPT. Po wgraniu windows 7 nie reagują żadne porty USB, nie słychać dźwięku podłączenia czegokolwiek (dźwięk jest). Jakieś sugestie? Może coś zmienić w biosie ? Choć za wiele opcji tam nie ma. Próbowałem wgrać jakieś sterowniki (w menadżerze urządzeń jest pytajnik przy Kontroler USB) lecz bez skutku. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15688073
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    System 32 czy 64bitowy?

Podaj identyfikator tego kontrolera z menadzera urzadzen (ven i dev). Jezeli brakuje jeszcze innych sterownikow to rowniez podaj identyfikatory.
  • REKLAMA
  • #3 15688093
    NightRaven
    Poziom 11  
    PCI\VEN_8086&DEV_22B5&SUBSYS_191D1043&REV_21.

To jest indentyfikator Kontrolera Uniwersalnej magistrali szeregowej (USB). Co do innych to owszem, są. Ale reszta to kwestia prób. To jest bardzo ważne, gdyż nie działa żadne USB i nie jestem w stanie nawet podpiąć czegokolwiek aby przesłać jakieś pliki. System oczywiście 64bit. Professional. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 15688123
    NightRaven
    Poziom 11  
    Oczywiście juz wypróbowałem te sterowniki. Niestety, nie da się ich nawet zainstalować. Wyskakuje komunikat "Ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania."
  • #6 15688130
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    SP1 do W7 masz? Oraz inne aktualizacje z WU?
  • #7 15688147
    NightRaven
    Poziom 11  
    Tak, wszystko aktualne. Teraz wrzucę windows 8.1 bo innych pomysłów nie mam (dla samej próby czy coś to zmieni)

edit: na windows 8.1 USB działają bez zająknięcia. Zaraz zainstaluję sterowniki.

Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

Tak więc, zostały 4 Nieznane urządzenia. Ich Id to (wszystkich czterech):
    1. ACPI/VEN_INT&DEV_33FF

Oraz karta graficzna (jest to jakiś intel, nie oznaczony żadną etykietą czy naklejką na laptopie), która zainstalowała się systemowo. Jednak jak wiadomo, nie działa to zbyt sprawnie, to też potrzebuje sterowników od wydawcy, w tym przypadku intela. ID:
    PCI/VEN_8086&DEV_22B1&SUBSYS_191D1043&REV_21

edit2: próbowałem już multum tych sterowników intela, przy każdym ten sam błąd. "Ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania" brak pomysłów ;/

edit3: udało mi się znaleźć sterowniki po oznaczeniu procesora, pozostaje kwestia jedynie "Nieznanych urządzeń"
  • REKLAMA
  • #9 15689908
    NightRaven
    Poziom 11  
    Zadziałało, dziękuję. Wszystko jest. Temat można zamykać :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem działania portów USB po zainstalowaniu systemu Windows 7 na laptopie Asus F751S, który wcześniej działał na Windows 10. Po zmianie systemu i dostosowaniu ustawień BIOS, porty USB nie reagują, a w menedżerze urządzeń widnieje pytajnik przy kontrolerze USB. Użytkownik próbował zainstalować sterowniki, jednak napotkał problemy z ich zgodnością. Po aktualizacji do Windows 8.1 porty USB działały poprawnie, a użytkownik zdołał znaleźć odpowiednie sterowniki po oznaczeniu procesora. Ostatecznie udało się rozwiązać problem z USB, a użytkownik podziękował za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA