logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak Mux 1 i Mux 2 na tunerze Manta po wymianie wtyczki antenowej

pawel384 20 Maj 2016 23:15 678 1
REKLAMA
  • #1 15688702
    pawel384
    Poziom 10  
    Ocena: 49
    Witam
    Mój problem polega na tym, że tuner wyszukuje tylko kanały z Mux 3. Ustawianie anteny również nie pomogło. Posiadam antenę kierunkową z zasilaczem oraz tuner firmy Manta. Do tej pory wszystko działało bez zarzutów.
    Opiszę sprawę od początku. Otóż kilka dni temu podczas wycierania kurzu uszkodziła się wtyczka łącząca antenę/kabel z tunerem. ( coś w środku zaczęło latać). No nic kupiłem drugą wtyczkę z kabelkiem, który należało dolutować do zasilacza tak też zrobiłem. Kabel czarny zlutowałem z czarnym, a drugi też czarny z białym paskiem, zlutowałem oczywiście z jego odpowiednikiem. Niestety dioda na zasilaczu nie świeciła się a tuner nie znalazł żadnych kanałów. Zamieniłem więc połączenie lutowanych kabli tj. cały czarny - z czarnym posiadającym biały pasek. Zabieg ten przyniósł efekt, dioda zaczęła świecić a tuner znalazł mi programy z MUX 3.
    Po kilku próbach automatycznego przeszukiwania kanałów postanowiłem pokręcić anteną. Niestety za każdym razem wyszukuje tylko MUX 3.

Bardzo proszę o porady, co w tej sytuacji zrobić?
    Czy podłączenie lutowanych kabelków od zasilacza mogło mieć wpływ na to co się teraz dzieje? Czy mógł uszkodzić się zasilacz, płytka ?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 15688848
    humbel
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    Możliwe że uszkodził się nie sam kabel a gniazdo. Proponuję rozkręcić tuner i zobaczyć czy w nim nic się nie stało.
REKLAMA