logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przełączyć zasilacz 24V/8A między trybem z kondensatorem a regulatorem tyrystorowym?

jajen 21 Maj 2016 08:32 1392 10
REKLAMA
  • #1 15689012
    jajen
    Poziom 17  
    Ocena: 1258
    Potrzebuję pomocy w prostej sprawie.

Mam zasilacz 24v/8A składający się z trafo, mostka, kondensatora 15 tys uF. Potrzebuje użyć go też jako prostownika. Wiec dołożyłem prosty regulator tyrystorowy ale za to musiałem wywalić kondensator. Ale potrzebuje mieć dwa w jednym. Tzn żeby móc przełączyć raz na korzystanie z regulatora, a drugi raz na korzystanie z zasilacza i kondensatora. Czyli w pierwszym wypadku omijam kondensator i na przewodach wyjściowych mam regulacje przez tyrystor, a w drugim omijam regulator tyrystorowy i na przewodach wyjściowych mam przefiltrowane przez kondensator 24V. Proszę kogoś o narysowanie jak to zrobić najpewniej przy pomocy jakiegoś wielostykowego przełącznika?
  • REKLAMA
  • #2 15689016
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    Regulator masz rozumiem po stronie pierwotnej? Dwukońcówkowy?

Jeśli tak to potrzebujesz wyłącznika z dwoma sekcjami o odpowiedniej do sieciowego napięcia izolacji - w jednym położeniu pierwsza sekcja zwiera regulator a druga dołącza kondensator do układu.
  • REKLAMA
  • #3 15689027
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 15689070
    jajen
    Poziom 17  
    jdubowski napisał:
    Regulator masz rozumiem po stronie pierwotnej? Dwukońcówkowy?

Jeśli tak to potrzebujesz wyłącznika z dwoma sekcjami o odpowiedniej do sieciowego napięcia izolacji - w jednym położeniu pierwsza sekcja zwiera regulator a druga dołącza kondensator do układu.

Regulator jest na wtórnym. Dokładnie ten:

Jak przełączyć zasilacz 24V/8A między trybem z kondensatorem a regulatorem tyrystorowym?

Jeżeli można prosić o namalowanie jak te styki i w ktorym miejscu podłączyć.

Jeżeli chodzi o propozycję Kolegi niżej to ona przewiduje jak mi się wydaje niezalezne wyjście. A ja chciałbym to zrobić na tych samych kablach wyjściowych.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15690910
    jdubowski
    jajen napisał:
    Czy ktoś może sprawdzić, czy załączony schemat jest ok?

Potrzeba analizy czy regulator tyrystorowy zasilony od strony wyjścia nie ucierpi. Zamiast to rozważać można użyć styku który ci pozostał:

• #7 15691075
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 15691129
    jajen
    Poziom 17  
    trymer01 napisał:

Kolega jest pewien tej koncepcji?
    Nie znamy szczegółów, ale....co to za zasilacz zakończony kablami z krokodylami do klem akumulatora? To raczej właśnie należałoby rozdzielić - dwa gniazda jako wyjście zasilacza, oraz kable z krokodylami jako wyjście prostownika.

Dziękuje za cenne uwagi. Właściwe to nie jestem pewien. MOże i zdecyduję się na równorzędne źródła i rozdzielenie kondensatora diodą.
    Czy tak to powinno wyglądać?
  • Pomocny post
    #9 15691134
    jdubowski
    jajen napisał:
    MOże i zdecyduję się na równorzędne źródła i rozdzielenie kondensatora diodą.
    Czy tak to powinno wyglądać?

Dioda po pierwsze na odwrót, ponadto pamiętaj o zastosowaniu odpowiedniej do pobieranego prądu diody z odpowiednim radiatorem.

No i przy okazji zwarłeś wejście regulatora z wyjściem - wytnij ten przewód.
  • #11 15691224
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do przełączania zasilacza 24V/8A pomiędzy trybem z kondensatorem a regulatorem tyrystorowym. Zasilacz składa się z transformatora, mostka prostowniczego i kondensatora 15 tys. uF. W odpowiedziach zasugerowano użycie wielostykowego przełącznika, który umożliwiłby omijanie kondensatora lub regulatora, a także zastosowanie diody mocy do separacji regulatora od kondensatora. Użytkownik rozważał różne schematy połączeń, a także zwrócił uwagę na kwestie związane z obciążeniem diody oraz ryzykiem wypalania styków. Ostatecznie, pojawiła się sugestia, aby rozdzielić wyjścia zasilacza i prostownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA