logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wylutować elementy według instrukcji z toya.net.pl/~mirel/

bonzo f 29 Cze 2005 09:38 2697 10
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 1614974
    joger.js
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    witaj ...
    nie zabardzo jestem przekonany do tej zimnej cyny można to samo osiągnąć ze zwykła cyną ...
  • REKLAMA
  • #3 1614984
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    na czym to polega, wlasciwosci tej cyny.prosil bym o cos wiencej
  • #4 1617541
    mały_s
    Poziom 13  
    Ja tam bym na twoim miejscu spróbował.

Dodano po 54 [sekundy]:

Ja tam bym na twoim miejscu spróbował.A CO!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1620103
    houk85
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    myśle ze podobny trik mozna by było zrobić zwykłą cyną, po zalaniu wszystkich nóżek układu scalonego cyną trzeba grzać wtedy wszystkie nóżki pływają w cynie i mozna go wtedy podważać
  • #6 1621165
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    mały_s no jasne! Chyba w ogóle nie masz doświadczenia w rozlutowaniu, a wiesz co się stanie gdy w którymś miejscu zastygnie cyna i oderwiesz niechcąco jakąś ścieżkę w sprzęcie który kosztował niezła sumkę. Nie mam do tego zaufania. A poza tym mozesz za bardzo zalać pola cyną, a każde korekty i ponowne podgrzewanie zwiększają prawdopodobieństwo oderwania sie punktów.
  • REKLAMA
  • #7 1622030
    bonzo f
    Poziom 29  
    Ocena: 23
    witam
    czy ta cyna ma jakies inne wlasciwosci.na czym to polega wylutowanie prawa fizyki.?stosuje inny sposob ale troche wiedzy nie zaszkodzi
  • #8 1622198
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam. Ja od kilku lat uzywam podobnego spoiwa. Dlugo jest w stanie plynnym i spokojnie,bez stresowo wylutowywuje nia nawet najwieksze scalaki. Sprawuje sie dobrze i warto tym sposobem wylutowywac,bo jest najbezpieczniejszy,ale ma swoje wady. Po pierwsze przed wylutowaniem scalaka,trzeba miedziana tasma pozbyc sie cyny z jego norzek. Do tego trzeba uzywac dobrego,gestego topnika do SMD. Do wad nalezy zaliczyc to,ze troche ciezko czysci sie punkty lutownicze na plytce i nogi scalaka z tej cyny,a przed wlutowaniem trzeba zrobic to dokladnie,bo jak zostanie troche zimnej cyny,to po jakims czasie lut moze sie zmienic w zimny:) Do tego trzeba tez zadbac o grot,bo cyna ta szybko utlenia sie i zabrudza grot. A zwykla cyna dobra jest do malych scalakow,jak sa wieksze,to zykla nie da rady. Pozdrawiam.
  • #9 1622883
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Był podobny sposób opisywany w SE 6/99 jako ChipQuik. Próbowałem wtedy dostać chociaż jeden zestaw do testów niestety, firma zniknęła jak kamfora. W zestawie była jeszcze "żywica" która izolowała układ termicznie.
  • #10 1622959
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    terminux:ja wlasnie uzywam ChipQuick'a,nie wiem gdzie moi szefowie go kupuja,ale na bierzaco jest. W zestawie jest cyna (normalna w zwoju,a nie jakis "balaskach":),bardzo dobry topnik i specialne,nasaczane "sciereczki" do czyczenie powieszchni. Aha,jeszcze jedno,po wylutowaniu scalaka cyne mozna odzyskac i z powodzeniem mozna wylutowac nastepny. Pozdrawiam.
  • #11 1622985
    terminux
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Ja tego szukam i nigdzie nie mogę znaleźć. Może mógłbyś się dopytać skąd oni to mają :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody wylutowywania elementów elektronicznych z wykorzystaniem specjalnej "zimnej cyny" opisanej na stronie toya.net.pl/~mirel/. Użytkownicy porównują ją do tradycyjnej cyny, wskazując, że zimna cyna ma dłuższy czas topnienia, co ułatwia bezstresowe wylutowywanie nawet dużych układów scalonych. Metoda polega na zalaniu nóżek scalaka cyną, która pozostaje płynna dłużej, umożliwiając podważanie i usuwanie elementu bez ryzyka uszkodzenia ścieżek. Wymaga jednak użycia miedzianej taśmy do usunięcia nadmiaru cyny oraz gęstego topnika do SMD. Wady to trudności w czyszczeniu punktów lutowniczych i konieczność dokładnego usunięcia resztek cyny przed ponownym lutowaniem, aby uniknąć powstania zimnych lutów. W dyskusji pojawia się także odniesienie do komercyjnego produktu ChipQuik, który oferuje podobne właściwości – zestaw zawiera cynę, topnik oraz specjalne ściereczki do czyszczenia powierzchni lutowniczych. ChipQuik umożliwia odzyskiwanie cyny po wylutowaniu i jest polecany do większych scalaków, gdzie zwykła cyna może być niewystarczająca. Użytkownicy zwracają uwagę na ryzyko uszkodzenia ścieżek przy nieumiejętnym stosowaniu metody oraz na konieczność dbania o grot lutownicy, który może się szybko utleniać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA