logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DOS i nauka programowania - W czym zacząć programowanie dla DOS?

21 Maj 2016 17:26 3138 8
REKLAMA
  • #1 15689946
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15689962
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    Zobacz Pascal.
  • Pomocny post
    #3 15689968
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    Albo Turbo C++
    Kiedyś w turbo C++ pisałem różne rzeczy na mój kalkulator.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15689996
    janek1815
    Poziom 38  
    No właściwie to chodziło mi o Turbo Pascal 7.0 przypominam sobie jak robiło się w tym krzyżówki czy obsługę myszki itd.
  • #5 15690649
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15690980
    janek1815
    Poziom 38  
    To co posiadasz wystarczy czyli Dos no i przydałby się poczciwy Norton Commander aby było prościej. Ja już za bardzo nie pamiętam ale ostatnio wpadła mi w rękę moja praca na zaliczenie. Była to właśnie krzyżówka która pojawiała się na ekranie. Wpisując kolejne hasła jeśli były poprawne pojawiało się rozwiązanie. Jestem w drugim końcu polski jak wrócę być może dzisiaj do domu to zeskanuje. Zresztą razem z instalacją programu instalują się chyba przykładowe programy. Bardziej zaawansowane konstrukcje pozwalały na sterowanie czy odczyt danych przez Com czy LPT. Co prawda w dzisiejszych czasach te porty są praktycznie nie osiągalne w dzisiejszych płytach głównych.
  • Pomocny post
    #7 15691470
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    Pascal jak pascal.
    No jest inny niż C++ale to bardzo fajny język.
    Turbo Pascal (IDE) działa juz chyba nawet na 386.
    Ja w turbo C++ odpalałem programy kompilowane na pc które się uruchamiały nawet na na procesorze zgodnym z 80186.
    Możliwości sa nieograniczone bo zawsze można się posiłkować asemblerem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 15693489
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    W czasach 386 to już się powoli zbliżał koniec TP Borlanda. To chodziło na wszystkim od 8088 bez dysku HDD zaczynając, i działa dziś na moim i3.
    Co w tym można zrobić? Wszystko, prawie jak w Assemblerze. Najwyżej się przy tym napracujesz, albo użyjesz jakichś znalezionych bibliotek. Podstawowe ograniczenie to segment pamięci danych (kodu na pojedynczy moduł też) prawie 64kB i nie przeskoczysz. Heap obsługuje dużo więcej, ale musisz sam obsłużyć struktury wskaźnikowe (proste, ale trzeba). To oczywiście w Real mode, jest jeszcze Protected mode (i Windows), ale nie pamiętam czy zwykły TP to miał, BP napewno.
    Pozostaje pytanie po co się tak męczyć, gdy nikt już DOSa nie używa, a pod Windows jest masa gotowców do wszystkiego i to w różnych językach?
  • Pomocny post
    #9 15694934
    Krzysztof Gustaw
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Witam!
    Ja używałem Turbo C i Borland C++ 2.0 z biblioteką graficzną GUI a później Borland C++ 3.0 z biblioteką graficzną GUI oraz, sporadycznie, biblioteką TurboVision. Korzystałem głównie z trybu rzeczywistego. Oczywiście, posiłkowałem się też asemblerem. Co do "nieprzeskaczalności" 64kB dla pamięci danych, to zastosowanie modelu pamięci Huge rozwiązuje ten problem, ponieważ w tym przypadku rejestr segmentowy danych pełni funkcję jak gdyby starszego słowa adresu, ale trzeba było z tym uważać zwłaszcza przy wstawkach asemblerowych. Oczywiście mowa o trybie rzeczywistym.
    Pozdrawiam
    KG

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskusji polecają różne języki programowania do nauki programowania pod DOS, w tym Turbo Pascal oraz Turbo C++. Turbo Pascal 7.0 jest wspomniany jako dobry wybór do tworzenia programów tekstowych i graficznych, a także do obsługi myszki. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z programowaniem w Turbo C++ oraz Borland C++, wskazując na możliwości korzystania z asemblera oraz bibliotek graficznych. Wskazano również na ograniczenia pamięci w trybie rzeczywistym, ale podkreślono, że można je obejść, stosując model pamięci Huge. Dyskusja zawiera również pytania o trudności związane z Turbo Pascal oraz wymagania dotyczące platformy do uruchomienia środowiska programistycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA