logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na ekranie po włożeniu nowego procesora.

mcgreg82 22 Maj 2016 14:22 1032 11
REKLAMA
  • #1 15691621
    mcgreg82
    Poziom 8  
    Witam, mam problem, który był już poruszany na forum.
    Po wymianie procesora jest brak sygnału - w ogóle nie pokazuje obrazu, choć komputer pracuje tzn. wiatraczki wentylatory się kręcą, ale dioda nie miga. Czasami jak zresetuje komputer zaskakuje, ale po załadowaniu systemu wyskakuje niebieski ekran i ciąg cyfr i nie pamiętam jakie, ale jest dużo zer. W międzyczasie jest też informacja, że "reset CPU Setup in CMOS".
    Próbowałem wchodzić, ale nie mogę znaleźć ostawień procesora.
    Używam płyty Gigabyte GA-M61PME S2, kartę graficzną nVidia Geforce 8600.
    Płyta działa z CPU AMD Athlon 64 2,4 GHz, a chcę zainstalować AMD Athlon 2x64 2,6 GHz i po jego włożeniu występują takie objawy jakie opisałem.
    BIOS płyty został zaktualizowany do najnowszego, więc już nie wiem co może być nie tak.

Pierwszy i ostatni raz koledze post skorygowałem. Zobowiązuję Cię do utrzymania wysokiego poziomu wypowiedzi na forum. swiercm.
  • REKLAMA
  • #2 15691632
    CzakiBest
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    a ten procesor jest dobrze włożony ?
  • REKLAMA
  • #3 15691657
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    @mcgreg82
    Witaj.

mcgreg82 napisał:
    AMD Athlon 2x64 2,6 GHz

Jaki dokładnie. Podaj oznaczenia.

mcgreg82 napisał:
    GA-M61PME S2

Podaj rewizję. Znajdziesz ją obok portów PCI na płycie głównej, małym drukiem naniesioną.

Pomocny link:
    http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2755

Po zmianie CPU BIOS resetowałeś / ustawiałeś?
  • #4 15691690
    mcgreg82
    Poziom 8  
    Procesor jest dobrze włożony, bo jakieś 2 lata temu wymieniałem procesor jedno-rdzeniowy o częstotliwości 2,2 GHz na 2,4 GHz i nie było problemu.
    Procesor z którego korzystam to AMD Athlon 64 3800+, a chcę założyć AMD Athlon 64 X2 5000+.
    Rewizja płyty głównej 2.0.
    Po zmianie CPU nie mogę nic zrobić w BIOS, bo się nie ładuje. Dopiero jak kilka razy nacisnę przycisk reset na komputerze, to załaduje się BIOS i później wyskakuje niebieski ekran.
  • #5 15691709
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    mcgreg82 napisał:
    Dopiero jak kilka razy nacisnę przycisk reset na komputerze, to załaduje się BIOS i później wyskakuje niebieski ekran.

Czym zasilasz sprzęt?
    Co jeszcze tam masz?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html

Zwróć uwagę, że obecny CPU ma mniejsze TDP i może sekcja zasilania już jest na wykończeniu i stąd problemy.
    Uzupełnij informacje, sprawdź stan kondensatorów na płycie głównej, ilość pasty termoprzewodzącej, sposób montażu radiatora na CPU itd.
    Pomierz napięcia jakie daje zasilacz:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
  • REKLAMA
  • #6 15692042
    mcgreg82
    Poziom 8  
    Niestety, nie jestem w stanie pomierzyć napięcia, kondensatory raczej są ok. Zasilacz jaki mam to ATX 350 W, do tego 3GB RAM.

Dodano po 22 [minuty]:

A jeszcze jedno. Czy reset cmosCMOS przez zworkę tych dwóch pinów co znajdują się obok baterii coś da?
  • REKLAMA
  • #7 15692190
    Sirius27
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    mcgreg82 napisał:
    Niestety, nie jestem w stanie pomierzyć napięcia, kondensatory raczej są ok. Zasilacz jaki mam to ATX 350 watt, do tego 3GB RAM.

Dodano po 22 [minuty]:

A jeszcze jedno.Czy reset cmos przez zworke tych dwoch pinow co znajduja sie obok baterii cos da.

Podaj model i markę zasilacza bo samo to że ma 350 W na naklejce niewiele oznacza.
    Tak reset ostawień biosu zworką jest wymagany po instalacji nowego procesora .
    Wizualnie zobacz czy kondensatory nie są nigdzie "wybulone" lub nie "przeciekają " ?
  • #8 15692217
    mcgreg82
    Poziom 8  
    Jesli chodzi o zasilacz to tylko pisze ATX power supply.
  • #9 15692624
    R1hab
    Poziom 25  
    Ocena: 94
    Sprawdzałeś czy nowy procesor ma wszystkie nóżki?
    Płyta główna powinna ten procesor bez problemu obsługiwać, ten jak i nawet dużo mocniejsze Phenomy II X4
  • #10 15693171
    mcgreg82
    Poziom 8  
    Ma wszystkie nóżki nie są tez pokrzywione.

EDIT
    Niestety wyczyszczenie cmosCMOS poprzez zworkę nic nie dało, albo mam za slaby zasilacz, albo sam procesor jest do niczego.

Scaliłem. RADU23
  • #12 15694567
    mcgreg82
    Poziom 8  
    Stary dziala bez problemu. Jak już pisałem, wymieniałem 2 lata temu procesor z 2,2 ghzGHz na 2.4 ghzGHz i od razu zaskoczyło bez zadnrgożadnego resetowania ustawień itp.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem sygnału na ekranie po wymianie procesora z AMD Athlon 64 3800+ na AMD Athlon 64 X2 5000+. Komputer działa (wentylatory się kręcą), ale nie ładuje się BIOS, a po kilku resetach pojawia się niebieski ekran. Płyta główna to Gigabyte GA-M61PME S2, a BIOS został zaktualizowany. Użytkownik nie może uzyskać dostępu do ustawień BIOS i zastanawia się nad resetowaniem CMOS. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilacza (ATX 350 W), kondensatorów, oraz upewnienie się, że procesor jest prawidłowo zainstalowany i nie ma uszkodzeń. Użytkownik potwierdza, że stary procesor działa bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA