logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Barracuda 7200.12 500GB - Nie wykrywa mi dysku.

cxvav 22 Maj 2016 17:15 1836 10
REKLAMA
  • #1 15691903
    cxvav
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, mam stary dysk Seagate Barracuda 7200 1.2 500 GB. Od dłuższego czasu nie używałem go, ponieważ nie chciał się włączyć. Lecz trzeba go jakoś naprawić. Więc mam stację dysków do tego Seagate. Doprowadzam do niego zasilanie itp.
    Włączam go i słychać jak zaczyna się rozruch.
    Podłączam do komputera. Wykrywa go: Seagate Barracuda 7200.12 500GB - Nie wykrywa mi dysku.

W Menadżerze urządzeń jest on jako:

Lecz komputer go nie wykrywa (stacji dysków).
    Próbowałem go zainicjować, lecz na tym poległem:

Nie mam pojęcia w czym jest problem. Nieznany dysk i nie mogę go wrzucić do systemu. Proszę o odpowiedź.
    "GB" to nie "Gb" odwrotnie, a to istotne. Pamiętaj o tym, by stosować poprawne jednostki. swiercm.
  • REKLAMA
  • #3 15692056
    cxvav
    Poziom 9  
    Tak wyskakuje .
    1) Seagate Barracuda 7200.12 500GB - Nie wykrywa mi dysku.

2) Seagate Barracuda 7200.12 500GB - Nie wykrywa mi dysku.
  • REKLAMA
  • #4 15692121
    Rudder
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    cxvav napisał:
    Lecz komputer go nie wykrywa (stacji dysków)

Jaki jest format plików na tym dysku ? Widzę że masz windowsa najprawdopodobniej win 7 zainstalowany na głównym dysku, dlatego też format plików na dysku seagate musisz mieć NTFS

cxvav napisał:
    Doprowadzam do niego zasilanie itp.

Co to znaczy itp. ? Jak go podłączyłeś i na jakiej płycie głównej ?
    Pytam ponieważ pamięć ram nie odczytuje tego pliku o którym jest napisane w alercie jakiego otrzymałeś przy inicjowaniu, konkretnie chodzi o plik boot.ini (to jest program inicjujący który jest przekopiowywany automatycznie do ramu przy podłączaniu dysku do płyty głównej a jego zadaniem jest uruchomić dysk razem z systemem operacyjnym jaki jest na nim zainstalowany).

Ile posiadasz Ramu w swoim komputerze ?
  • REKLAMA
  • #5 15692257
    cxvav
    Poziom 9  
    Ten dysk jest zewnętrzny. Ja mam laptopa a ten dysk podłączam w ten sposób :

Ramu RAM'u mam 4 GB.
  • #6 15692320
    Rudder
    Poziom 18  
    Zrób tak:
    1. Ustaw w programie BIOS Setup dostępnym od razu po włączeniu komputera bootowanie (uruchamianie) z USB i wyłącz komputer.
    2. Do tego zewnętrznego dysku włóż płytę z systemem windows albo innym, podłącz go poprzez to USB do płyty głównej i włącz komputer.
    3. Zobacz czy włącza się instalacja tego systemu z zewnętrznego dysku ale go nie instaluj
    4. I daj znać czy system zabootował ( czyli czy dysk jest sprawny)
  • REKLAMA
  • #7 15692337
    cxvav
    Poziom 9  
    Ten Dysk zewnętrzny to SATA na Dysk 500 GB. Nie Cd . Mógłbym ustawić komputer by czytał USB pierwsze ale na tym dysku są zdjęcia i ważne pliki.. I chciałbym je odzyskać,
    P.S Mieszkam w Anglii i osoby które się tym zajmują chcą za to 700 Funtów . ( P.S) nie mam stacjonarnego komputera by podłączyć przez kabel. ( w obudowie/ PC)
  • #8 15692385
    Rudder
    Poziom 18  
    cxvav odzyskiwanie danych zawsze było drogie bo ryzyko niepowodzenia i utraty danych jest duże. Dane możesz odzyskać w serwisie w Polsce
    Co do samych danych to jeśli dysk nie jest sprawny to możesz zabootować dysk programem do odzysku danych i je odzyskać, może się to powieść
  • #9 15692412
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Odzysk danych można przeprowadzić zdalnie. Masz jakiś inny dysk do skopiowania odzyskanych danych ?
    Jeżeli dane bardzo ważne to będzie potrzebny dysk o takiej samej lub większej pojemnosci na kopię posektorową. Nie uruchamiaj tego dysku bo tylko pogorszysz sprawę.
    Pozdrawiam.
  • #10 15692425
    cxvav
    Poziom 9  
    Nie mam jeszcze. Ale dało by się załatwić. Potrzebuję do zrobienia bazy czegoś jeszcze ? Tej kopi. Pewnie najlepiej stacjonarnego komputera i jakiś kabli specjalnych. ( Bo jeżeli Nie czyta komputer dysku to jak zrobić kopię ?0
  • #11 15692454
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Nie potrzeba nic. Windows nie czyta dysku a nie komputer. Trudne przypadki odzyskuje się pod linuksem live a nie pod windowsem bo windows się do tego nie nadaje. Będziesz miał drugi dysk to daj znać na PW. Postaram się zdalnie odzyskać dane. NIC nie rób z tym dyskiem i go nie podłączaj.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dyskiem twardym Seagate Barracuda 7200.12 500GB, który nie jest wykrywany przez komputer mimo podłączenia. Dysk jest zewnętrzny i użytkownik próbował go zainicjować, jednak napotkał błędy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie formatu plików (NTFS), ustawienie bootowania z USB w BIOSie oraz próbę odzyskania danych za pomocą systemu Linux. Wskazano również na wysokie koszty profesjonalnego odzyskiwania danych oraz potrzebę posiadania drugiego dysku do skopiowania odzyskanych plików. Użytkownik nie ma stacjonarnego komputera, co utrudnia proces.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA