logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CAME BX74 - Brama nie zamyka się po otwarciu, słychać pykanie przekaźnika

tolo111 22 Maj 2016 21:00 12963 4
  • #1 15692390
    tolo111
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie,posiadam siłownik do bram przesuwnych CAME BX-74 Od kilku dni mam taki problem – otwieram bramę ale po calkowitym otwarciu i zatrzymaniu się brama po próbie zamknięcia z pilota nie chce się zamknąć,gdy naciskam pilot słychać pykanie przekażnika ale siłownik nie działa,po odblokowaniu siłownika kluczem i odkreceniu sprzegla zamykam brame recznie po zablokowaniu sprzegla i zamknieciu kluczem silownik dziala poprawnie do momentu otwarcia i po zatrzymaniu nie zamyka bramy,czasem po kilku takich otwarciach z pilota i zamknieciach recznych silownik dziala poprawnie czyli zamyka i otwiera ale minie troche czasu powiedzmy w dzien brama byla otwarta dwa trzy razy a wieczoram juz nie zamyka tylko recznie,nie wiem gdzie tkwi problem,wszystko działało super a tu taki dziwny problem,jeśli ktoś z was mial podobny problem bardzo proszę o poradę.Dziekuję.Pozdrawiam
  • #2 15692877
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Fotokomórki i ich połączenia sprawdzałeś?
  • #3 15693214
    tolo111
    Poziom 10  
    Witam tak wchodzac w swiatlo fotokomórek slychac pykanie chyba ze zaslaniajac kazda z osobna i powiedzmy przechodzac pomiedzy nimi to tak nie sprawdzalem tylko przechodze i slychac pykanie,chcialem jeszcze zapytac czy mozna na sucho po wymontowaniu silownika sprawdzic jego dzialanie bez fotokomórek i sygnalizatora tylko z samym zasilaniem.
  • #5 15693245
    tolo111
    Poziom 10  
    Wymontowałem siłownik i będę robił przegląd o wynikach napiszę.

Witam ponownie,jestem już po gruntownym przeglądzie który przyniósł wspaniałe efekty,okazało się że przez kilka lat od momentu zamontowania siłownika, uszkodzeniu uległy połączenia na zaciskach(wykonane przeze mnie) oczywiscie przegląd i czyszczenie wykonywałem dwa razy w roku wiosną i jesienią ale wiadomo,zawsze można coś przeoczyć.Na obecną chwilę zostały sprawdzone wszystkie połączenia wykonane fabrycznie w kostkach pod zaciskami i zostały wymienione wszystkie połączenia już wykonane przeze mnie według instrukcji,posiadam dwa piloty came space SP2S 2-kanałowe na pierwszym przycisku mam ustawioną funkcję otwierania i zamykania bramy (bez automatycznego zamykania po otwarciu) na drugim przycisku mam ustawioną funkcje furtki (brama po częściowym otwarciu po kilku sekundach zamyka się sama) mam dodatkowo ustawioną funkcje na płycie głównej w przełączniku 10-drogowym DIP / 5 on - Miganie wstępne i 6 on - Wykrywanie obecności przeszkody / pozostałe ustawione na off.Sygnalizator jest na 230V połączony jest na zaciskach W – E1 Kończąc temat stwierdzam że elektronika jest kapryśna i wystarczy mały drobiazg żeby całość została unieruchomiona,cieszę się że w moim przypadku wystarczyło tylko wykonać nowe połączenia.Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moim problemem.Pozdrawiam

Ps. Nowy wątek do tematu, po kilku latach zużyciu ulega kondensator przez który silnik otrzymuje prąd, objawy brak siły potrzebnej do otworzenia bramy, ,słychać delikatne buczenie ,po wymianie kondensatora wszystko działa idealnie, warto też zrobić przegląd krańcówek i mikroprzełącznika w ryglu, wilgoć i niskie temperatury robią swoje. Pozdrawiam
REKLAMA