logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet kadet - Dlawi sie, muli na wysokich obrotach,a takze brak swiatla krotkieg

woda_cisowianka007 24 Maj 2016 08:21 17829 182
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego mój Romet Kadet dławi się na pełnym gazie i nie działa światło mijania, oraz co trzeba w nim sprawdzić?

Najpierw sprawdź instalację świateł i gaźnik, bo w tym wątku problemy wynikały głównie z błędnego podłączenia/luźnych styków lampy oraz z regulacji i nieszczelności silnika, a nie z jednej usterki [#15910854][#15800419] Światło mijania trzeba testować na pracującym silniku, sprawdzając przełącznik na kierownicy, przewody do lampy i samą żarówkę; przy zamianie 6 V na 12 V musi się zgadzać też moc żarówki [#15697443][#15914544] Dławienie przy pełnym gazie zwykle zaczyna się od gaźnika: ustaw iglicę niżej, a śrubę mieszanki wkręć delikatnie do oporu i odkręć około 2 pełne obroty, potem koryguj po 1/3 obrotu [#15696078][#15711724] Jeśli po rozgrzaniu nadal przerywa, sprawdź iskrzenie na platynkach i kondensator oraz ustaw przerwę świecy 0,4–0,5 mm i platyn 0,3–0,4 mm [#15831463][#15914733] Ostatecznie w tym przypadku wyszły też nieszczelność silnika między karterami/simmeringi, krzywy wał i zapchany filtr paliwa jako realne źródła mulenia, a po wymianie platyn silnik przestał szarpać [#15835574][#15800419][#16045537]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 15695236
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Ocena: 156
    Witam,

Mam 2 pytania a pro po mojego Kadeta. Po 1 nie wiem czemu nie mam jednego swiatla tzn. jak sa krotkie/dlugie to nie mam tego co slabiej swieci. Reszta jest ok swiatlo dlugie i tylna lampa.

A 2 problem to dajac gaz na full, zamiast zeby bylo czuc moc, to widac ze go dlawi muli nie ma sily. Wiem ze nie mam uszczelki od dyszy regulacji powietrzno-paliwowej i tam moze byc problem, ale pewny nie jestem. Zamowilem nowy gaznik, sprawdze na nim. Tylko czy nowy trzeba regulowac czy jest on juz ustawiony tak jak ma byc ? I czy moze byc inna przyczyna tez oprocz gaznika ?
  • REKLAMA
  • #2 15695333
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 558
    Witaj,układ z przerywaczem mechanicznym/trzeba dość często sprawdzać przerwę na przerywaczu ,kąt wyprzedzenia zapłonu i smarować olejem smarowniczkę przerywacza,bo inaczej w/w szybko się wytrze.
    Jaki kolor ma nalot na świecy zapłonowej?
  • #3 15695555
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Zaplon wlasnie kolega mi ustawial i mowil ze ustawil dobrze. iskra ladna mocna. W iskrowniku byly wymieniane: platynki na nowe, kondensator, cewka zaplonowa. Wydaje sie byc spoko sam zaplon. Wczesniej przed przestawieniem sie zaplonu tez mialem ten problem, probowalem regulowac ten gaznik ale bez wiekszego efektu jak wyregulowalem ze bylo w miare to zaczal strzelac w gaznik podczas jazdy wiec postanowilem ustawic zaplon no i teraz tak to wyglada ze zaplon ustawiony na nowo a gaznik kupilem juz nowy jutro bede go montowal i zobacze co to da. Albo to rozwiaze problem, albo jak nie no to bedzie trzeba bawic sie z zaplonem. Kolor na swiecy nie pamietam ale raczej ciemny moze kawowy lekko. A jaka smarowniczke bo nie wiem?
  • REKLAMA
  • #4 15696078
    sławol
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    Podnieś iglice w gaźniku wyżej i nie będzie się dławi na max otwartym gazie.
  • #5 15696179
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Iglice mam na srodkowej pozycji w tym momencie. Czyli musze dac ja na 1 rowek od gory czy od dolu?
  • #6 15696238
    sławol
    Poziom 17  
    Musisz zrobić na dolny rowek.
  • #7 15696275
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Ok, moge tak sprubowac na starym gazniku. Ale w tym momencie przyszedl mi nowy gaznik wiec zamontuje jutro od razu nowy. Czy mam cos ruszac na nim regulowac ? Bo powinno byc w nim ustawione wszystko tylko zalozyc i powinien smigac bez niczego i obroty i wszystko a jesli nie to wtedy zaplon do regulacji ....
  • #8 15696432
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Po kolorze nalotu na świecy definiuje się skład mieszanki paliwo/powietrze.Potrzymaj go z minutę na wysokich obrotach,wyłącz ,pocczekaj trochę żeby ostygł i wykręć tą świecę.
    Smarowniczka to jest kawałek filcu na sprężystej blaszce,który dotyka do bieżni mimośrodu uruchamiającego przerywacz.Jeśli nie ma tego elementu,bądż jest suchy ,to szybko następuje zużycie przerywacza .
  • #9 15696494
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Pokazesz mi ja na zdjeciu jak to wyglada bo tak mysle ale nie wiem...:/
    No ok a powiedz mi po jakim kolorze mozna zdefiniowac ze mieszanka jest taka lub taka i trzeba zrobic to czy owo?Powiem jeszcze ze jak jest odpalony i nawet nie jezdze nim to grzeje sie nie milosiernie parzy silnik az sie kopci niemal z niego, ale wiem ze to przez zle ustawinie gaznika pewnie( a dokladnie przez zle ustawienie tej dyszy od mieszanki paliwowo-powietrznej do ktorej nie mam uszczelki).
    Powiedz mi jak zaloze nowy gaznik jutro to czy na nowym trzeba cos regulowac czy raczej na 100 powinno byc wszystko ok? Bo chchial bym miec pewnosc czy gaznik jest ok i czy ruszac zaplonem czy ganik regulowac.?
  • #10 15697319
    sławol
    Poziom 17  
    Weź go najpierw zamontuj. Sprawdź czy praca silnika cie zdawala. A później będziemy myśleć dalej.
  • REKLAMA
  • #11 15697443
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Kolor świecy to szaro-rudy/świeca ma mieć ciepłotę F75 nie inną!Odstęp elektrod 0,6 mm.
    Przerywacz otwiera się w przedziale 2,75-3 mm przed GMP,przerwa na nim 3-4 mm.
    Mieszanka paliwowa 1/25, raczej nie używać paliwa wyższego od 95 oktanów[silnik był projektowany do paliwa 80 oktanów] .Nowe gażniki z reguły zawsze się reguluje.Co do świateł sprawdż przełącznik na kierownicy i przewody idące do niego.Sprawdz czy tłumik nie jest zawalony nagarem,to też potrafi zamulić wysokie obroty.
    Polecam lekturę >J.Podlaski Jeżdżę motorowerem /Wydawnictwo Komunikacji i Łączności .
  • #12 15698538
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Światła mam zrobione już wszystko gra, nie zaczylo na styku żarówki. Gaźnik nowy założony, po lekkiej regulacji lepiej chodzi już jak da się na full gaz to nie muli go a obrott w miarę równe ale mimo wszystko powera nie ma takiego jak trzeba, czuć że jest mocniejszy ale chyba to nie to jeszcze. Świece mam nową Isolator nie wiem jaka ona ma cieplote. Kolor świecy zobacz na zdjęciu co dodałem. Mieszanke robię 5l benzyny 200 lub 220ml oleju Husqvarna bo silnik na dotarciu. Silnik pali od kopa ale wydaje mi sie ze siadając na niego i ruszając powinien lepiej iść a jego muli zamiast ruszyc z kopa...Romet kadet - Dlawi sie, muli na wysokich obrotach,a takze brak swiatla krotkieg Romet kadet - Dlawi sie, muli na wysokich obrotach,a takze brak swiatla krotkieg
  • REKLAMA
  • #13 15700157
    sławol
    Poziom 17  
    Żeby stwierdzić cis po świecy musisz pojeździć z 10 minut. Jeśli wtedy będzie też czarna to masz za bogatą mieszankę w paliwo.
  • #14 15700326
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Rozumiem, póki co to nie jezdziłem nim tylko odpalam i stoi na biegu jałowym, ew. przegazówka na x przez chwile. No nic muszę sprawdzić,bo pewnie będzie do regulacji ale najbardziej mi zależy żeby nie strzelał w gażnik bo teraz ustawiony jest zapłon od nowa no i sie okaże czy wszystko jest ok. Ale po świecy po kilku minotowej przegazówce widać ze jest czarna i mokra, więc po jeżdzie pewnie lepiej nie będzie. Ale co do mieszanki to tak mi mówili ze na dotarcie mam lac 5l benzyny i 200ml oleju dopiero potem, 5l/167ml oleju po dotarciu...
  • #15 15702895
    sławol
    Poziom 17  
    Na biegu jałowym i po przegazówkach nic nie stwierdzimy. W taki sposób zawsze świeca bedzie czarna.
  • #16 15708693
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Witaj ,kolor świecy nie za ciekawy-za dużo paliwa,albo ciągnie olej ze skrzyni przez zimering na wale.
    Opuść iglicę o jeden ząbek i zobacz co się będzie działo.Podaj symbol tej świecy.
    Napisz dokładniej o co chodziło z tym strzelaniem w gażnik.
  • #17 15709755
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Kolor świecy tak wygląda, gdy go przepalałem tylko nie jezdziłem. Dzisiaj przejechałem się nim kawałem w myśli że się coś poprawiło ale niestety nie:/
    Jedyny plus to taki że kolega mi zapłon ustawił i wydaje sie po przejechaniu z 400m że jest ok i nie strzela już, ale czy to było przez gażnik czy zapłon to nie wiadomo, bo gażnik nowy założyłem, a wcześniej nie mal od razu zaczynał strzelać.

Isolator Aka Electric M14-260-świeca po dzisiejszej jeżdzie z 4min miała nalot czarny na sobie.Ale świecy bym się nie czepiał na każdej tak mam NGK czy innej-świeca odpada.
    Iglica w nowym gazniku ma 4 rowki jest zamontowana albo na 2 albo na 3 od góry.
    Jak się dzisiaj przejechałem to na 1 nawet moc ma, pali też od kopa, ALE problem ten co był to jest nadal,muli go na 2 biegu zamiast się rozpędzać to gaśnie, a 2 problem to że ,szarpie, nie ma jednostajnego glosu tylko co chwile szarpie nim, i wydaje mi się ze silnik sie za bardzo grzeje bo aż na chwili postoju albo paliwo na nim tak parowalo albo zaczyna sie kopcic.
    Co do oleju z przekładni to mam wyciek na silniku od spodu minimalny widać kropelke oleju od spodu-wycieka on przez uszczelniacz-taki czarny nie wiem czy to zimmering czy co to jest ale tamtedy bo sprawdzalem.

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

A jeszcze jeden może ważny szczegól, bo nie dokładnie opisałem to o co mi chodziło. To że go muli i słabnie dzieje się po wbiciu 2 biegu, na 1 jak na jedynke to moc jest przy ruszaniu lekko przymuli ale to minimalnie ale wciskając gaz coraz bardziej to idzie nawet problem się dzieje po wbiciu 2 biegu, wtedy słabnie, wczesniej strzelał w silnik, teraz po przejechaniu 400m nawet nie ale mocy brak na 2...nie wiem czy to istotne ale tak to wyglada.
  • #18 15711430
    kot mirmur
    Poziom 33  
    To nie jest zimering tylko korek spustowy oleju. Kondensator w aparacie zapłonowym był wymieniany?
    Z tego co kolega pisze wnioskuję brak doświadczenia w naprawach takich silników[ bez urazy],proponuję wezwać jakieś fachowe wsparcie zanim sezon się skończy.
    Cylinder był wymieniony-grubość uszczelki pod nim ma duże znaczenie dla poprawnej pracy silnika.I jeszcze jedno-kiedyś kuzyn kupił nowy tłok z cylindrem do simsona ,obiawy były podobne jak u Ciebie.Po dwuch dniach walki okazało się że-kanały zasysania i wydechu miały inne kąty pracy w stosunku do położenia wału-jakiś prywatny syf!!!Skończyło się założeniem starego cylindra+nowy tłok i działał.
  • #19 15711553
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Ja nie mówię że z korka spustu oleju mi cieknie tylko z simmeringa od uszczelnienia pod aparatem zmieniania biegów i wypływa spod pokrywy...
    Co do samego cylindra to mam założony stary tylko był szlifowany w zakładzie i nowy tłok. Nie zakladalwm nowego bo z nowymi często jest problem.
  • #20 15711566
    kot mirmur
    Poziom 33  
    No to przynajmniej jedno mamy z bani.A co z tym kondensatorem?
    Sory za tyn korek.
  • #21 15711610
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Kondensator byl wymieniany,cewka,zaplonowa,platynki,kabel W/N fajka-zaplon ustawial znajomy-wiem ze trzeba by nim troche KM przejechac zeby stwierdzic ze jest ok itd, ja przejechalem z 400m iskra jest dosyc mocna i wydawac sie moze ze jest ok, ale pewnosci nie ma.Choc wczesniej przy przestawionym zaplonie to niemal od razu zaczal strzelac w gaznik po wbiciu 1-biegu. Takze ustawienie zaplonu bym wykluczyl. Ew. jeszcze regulacja gaznika? Bo zamontowalem nowy gaznik wolne obroty sa ok, ale zostaje ta 2 dysza od mieszanki powietrzno - paliwowej. jej nie jestem pewny, i ustawienie iglicy w ganiku musial bym zmienic.
  • #22 15711638
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ustawienie gażnika ma raczej mały wpływ na walenie w niego -bądż w tłumik.Chyba że jest dużo nie przepalonego paliwa-wtedy z reguły wali z tłumika,ale przy takim nadmiarze paliwa zalewa święcę.
    Przychodzi mi tylko jedno na myśl-masz kolego wyrobiony kanał klinowy w wale korbowym i przez to następuje zmiana kątu zapłonu.
  • #23 15711666
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    W gaznik czy tumik juz nie strzela przynajmniej poki co.
    Rowek na klin w wale jest w bardzo dobrym stanie, przy ustawianiu zaplonu byl minimalny luz na kole magnesowym ale dlatego ze klin byl troche zjechany, wymienil mi na nowy i teraz co do tego luzu to jest ok, klin wszedl ciasno i luz jest moze minimalny a wczesniej to latalo bardzo. Wiec suma sumarum tego bym sie nie czepial akurat. Musze sprawdzic jeszcze ten gaznik ustawienie iglicy a takze regu;lacje tej dyszy. Jak wy ja macie ustawiona mniej wiecej jak powinna byc ustawiona w nowym gazniku?
  • Pomocny post
    #24 15711724
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Nie jestem pewien,ostatni taki gażnik miałem ponad 25 lqt temu,ale chyba było tak-wkręcasz paliwowo-powietrzną do oporu[delikatnie z tym oporem],odkręcasz dwa pełne obroty i robisz próby przejazdowe.Następne regulacje robisz o 1/3 obrotu przód/tył.oczywiście spoczynkowe położenie przepustnicy +wysokość iglicy też trzeba ustawić.Stare fachury wkręcały silnik na połowę obrotów i słuchały równomierności pracy silnika obserwując jednocześnie dym z tłumika.
  • #25 15711779
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    No dobrze mowisz ogladalem filmik na necie, mniej wiecej tak to sie powinno ustawiac. Zobacze z tym jutro i jak to nie pomoze no to musze go do mechanika zawiesc i tyle jesli to cos powazniejszego i tyle moze on naprawi go.
  • #26 15711809
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Powodzenia,ja jednak wolałem produkty typu Simson-bardzo wdzięczne i niezawodne maszyny ,szczególnie w wersji elektroniczny zapłon.Sama budowa skrzyni biegów powala na kolana.
  • #27 15711936
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    No tez bym wolal Simsona ale dostalem z 15 lat temu Kadeta no i musze sie z nim meczyc :) Tzn juz go odnowilem, ale zostalo i wlasnie jescze ten problem do wpelni sprawnosci.
  • #28 15717604
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Wiesz kolego a propo tej książki o której pisałem ,mam wydanie z 1982r.Jakbyś był zainteresowany zapraszam na pw.
  • #29 15724384
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Oddałem go do mechanika, póki co to twierdzi że powodem tego że jet słaby to może być właśnie ten wyciek oleju, przez uszczelniacz, bo przejechał się trochę koło domu i z 100ml albo więcej wyciekło oleju z pod misy i cały iskrownik mokry. Rozbiera silnik sprawdzi co tam jeszcze jest nie tak, czemu taki słaby był i co z tymi biegami. Zobaczymy.
  • #30 15786992
    woda_cisowianka007
    Poziom 18  
    Nic to nie dało, wymieniany był wal,uszczelniacze,gaznik, nic nic kompletnie nic , Teraz dziwnie chodzi nawet na postoju obroty świrują , co robić?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problemy związane z motorowerem Romet Kadet, w tym brak jednego światła, dławienie silnika przy pełnym gazie oraz problemy z elektryką. Użytkownik zidentyfikował, że brak uszczelki od dyszy regulacji powietrzno-paliwowej może być przyczyną dławienia. Po wymianie gaźnika i regulacji iglicy, silnik zaczął lepiej pracować, ale nadal występowały problemy z mocą. Użytkownik wymienił również kondensator i platynki, co poprawiło działanie silnika. Problemy z elektryką obejmowały przepalanie żarówek, co mogło być spowodowane złym podłączeniem lub uszkodzeniem cewek. Po wymianie na żarówki 12V, sytuacja się poprawiła, ale nadal występowały problemy z mocą przy włączonych światłach. Ostatecznie, po wymianie platynków, motorower zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA