logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby zasięg pilota bramy Wiśniowski - jak poprawić działanie?

R1damii 24 Maj 2016 15:28 9912 7
REKLAMA
  • #1 15695989
    R1damii
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Panowie mam problem tyczący się bramy garażowej z siłownikiem i pilotem bezprzewodowym.

Jeden pilot z biegiem czasu przestał działać, drugi mało używany też, ale po wymianie bateri na nową jest ok.
    Niestety działa z bardzo bliska i to nawet nie zawsze. Max do 10 cm od puszki z płytką elektroniczną.

Po otwarciu puszki jest na płytce zaznaczone schematycznie antena i przewód wystający, próbowałem podłączyć długą radiową antenę ale to nie daje rezultatu.

Pytałem w serwisie Wiśniowskiego ale Pan specjalista stwierdził że trzeba kupić całą nową elektronikę do bramy.....

Cieżko mi stwierdzić bo nie wiem jak to zrobić czy słaby jest sygnał nadawany z pilota czy odbiornik za słabo wyłapuje, ktoś wie jak coś zdiagnozować?

Nowa bateria w pilocie i nic to nie pomaga. Z przycisku na sterowniku brama otwiera się za każdym razem ale z pilota max do 10 cm od sterownika oczywiście gdy jestem w garażu bo przez ścianę, drzwi sygnał nie przebija się.

Jest na sterowniku po otworzeniu obudowy jakaś dioda led, przycisk i potencjometr. Nic nie ruszałem by czegoś nie rozprogramować.

Dodano po 47 [sekundy]:

[img=http://s33.postimg.org/cf1pojz27/DSC_0517.jpg]
    free upload pictures

[img=http://s33.postimg.org/s48pue81r/DSC_0518.jpg]
    print screen

post images

Dodano po 41 [sekundy]:

http://s33.postimg.org/urb781i67/DSC_0520.jpg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15696277
    Emerytura
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Obrazek wnętrza pilota jest mało czytelny ale powinien tam by zmienny kondensator małej pojemności w celu dostrojenia do odbiornika. [trymerek]
    To mały okrągłyrek z możliwością zmiany pojemności przez przekręcenie wewnętrznego pokrętła.Trzeba to przekręcić śrubokrętem aby dostroić tak aby uzyskać największy zasięg Słaby zasięg pilota bramy Wiśniowski - jak poprawić działanie?
  • REKLAMA
  • #3 15696388
    R1damii
    Poziom 10  
    Niestety w pilocie nie ma trymerka , potencjometru żeby co kolwiek przeregulować.

Za to trymer , potencjometr jest na płycie sterownika drzwi pod obudową plastikową. Kręciłem nim ale też nic to nie pomogło.

Jest tam również jakiś przycisk (domyślam się że to do programowania ) .

Dodam , że na samym początku po montażu przez serwis bramy pilot działał z bardzo dalekiej odległości.
  • #4 15696433
    cybergood
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Ile lat ma ta instalacja ? Pilot wygląda na strasznie "ubrudzony". Spróbuj go przemyć jakimś alkoholem lub acetonem. Zweryfikuj czy twoja bateria ma poprawne napięcie albo wymień na nowa. W sterowniku płytka która jest wlutowana pionowo(lewa strona zdjęcia) to odbiornik. Sprawdź czy nie miałeś tam jakiegoś kabla przylutowanego jako antena, albo czy nie ma gdzieś oznaczenia "ANT" albo czegoś podobnego. Spróbuj także przeczyścić ta plytke, oczywiście odłączają wcześniej napięcie.
  • REKLAMA
  • #5 15696466
    R1damii
    Poziom 10  
    Wyczyściłem i nic nie pomaga. Jest to dość stara brama ale mało co użytkowana. Będzie miała już z 8 lat.

Antena to ten przewód który zaznaczyłem czerwonym kolorem na zdjęciu.
    Bateria jest dobra, mierzyłem miernikiem.

• REKLAMA
  • #6 15696468
    Emerytura
    Poziom 14  
    Z tego co widzę na obrazkach to w pilocie i odbiorniku masz kwarce ze stałą czastotliwościa. Widocznie któryś z nich zmienił częstotliwośc. W warunkach domowych trudno bez kontroli częsttliwości wyrównać częstotliwość drgań kwarcu.
    Najprościej to wymienić kwarce.Można też za pomocą kondensatorów w małych granicach zmienić częstotliwość . Ale to pod przyrządami. Nie opłaca się przy drogiej robociznie i może lepiej kupić nowe.
  • #7 15696504
    R1damii
    Poziom 10  
    Dziękuję. A czy zaznaczysz mi dokładnie które to te kwarce?
    Czy mam pójść do sklepu elektronicznego kupić nowe takie same kwarce i ma się naprawić gdy przelutuję na nowe kwarce?
  • #8 15697061
    Emerytura
    Poziom 14  
    Zaznaczyłem Ci jakie to elementy.W Twoim przypadku nie jestem przekonany ,że winą zasięgu są kwarce.Kwarce są stabilne i bardzo rzadko zmieniają wartości.
    Może ten tranzystor w pilocie emituje zbyt słabą moc
    Nie jestem wstanie dokładnie opisać co jak szukać gdzie jest uszkodzenie.
    Na elektrodzie jest dość dużo na temat tego pilota i sterowania bramy Wiśniowski.
    Poczytaj może znajdziesz rozwiązanie. Słaby zasięg pilota bramy Wiśniowski - jak poprawić działanie? Słaby zasięg pilota bramy Wiśniowski - jak poprawić działanie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasięgiem pilota do bramy garażowej Wiśniowski, który działa tylko z bliskiej odległości. Po wymianie baterii w jednym z pilotów problem nie ustąpił. Użytkownik próbował podłączyć długą antenę do odbiornika, ale to nie przyniosło efektu. Serwis Wiśniowskiego zasugerował wymianę całej elektroniki. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące czyszczenia pilota, sprawdzenia kondensatorów i kwarców w układzie, a także możliwości wymiany uszkodzonych elementów. Użytkownik potwierdza, że instalacja ma około 8 lat i nie była intensywnie użytkowana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA