Witam, ktoś mnie poprosił o zainstalowanie szafy Rack'owej wraz z patch panelem (łącznie około 30-35 kabli). Punkty gdzie będą podłączać komputery i telefonu to zestawy po 8 gniazd (3 sztuki), 2 gniazd (5 sztuk) i 1 gniazdo (1 sztuka). Jak elektryk układał kable to nie wziąłem się za to i ani ja, ani elektryk nie poznaczył kabli, które idą gdzie. (Większość jest do ustalenia - sufit podwieszany).
Mam dwa pytania:
1. Z tego co wiem, na każdym biurku będzie komputer i telefon. Czy będzie miało znaczenie który kabel idzie dokładnie do którego gniazda, czy tylko ogólnie, że np. gniazda 1-8 w patch panelu idą do tego punktu? (komputery to wiem, nie ma znaczenia, ale jak wygląda sprawa z telefonami?)
2. Czym sprawdzać który kabel idzie gdzie? Mam Fazer'a 777, tylko bez żadnego "generatora" nic mi nie da ew. też mam tester kabli RJ45 (dwie części, do obydwoch podłacza się RJ45). Czy najlepiej kupić "Cable tracker"?
PS. Kable mają maksymalnie około 30 metrów. (Podane z dużym nadmiarem)
Mam dwa pytania:
1. Z tego co wiem, na każdym biurku będzie komputer i telefon. Czy będzie miało znaczenie który kabel idzie dokładnie do którego gniazda, czy tylko ogólnie, że np. gniazda 1-8 w patch panelu idą do tego punktu? (komputery to wiem, nie ma znaczenia, ale jak wygląda sprawa z telefonami?)
2. Czym sprawdzać który kabel idzie gdzie? Mam Fazer'a 777, tylko bez żadnego "generatora" nic mi nie da ew. też mam tester kabli RJ45 (dwie części, do obydwoch podłacza się RJ45). Czy najlepiej kupić "Cable tracker"?
PS. Kable mają maksymalnie około 30 metrów. (Podane z dużym nadmiarem)