logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować kable w szafie Rack'owej bez oznaczeń?

matrix14 27 Maj 2016 09:15 2304 15
  • #1 15701858
    matrix14
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam, ktoś mnie poprosił o zainstalowanie szafy Rack'owej wraz z patch panelem (łącznie około 30-35 kabli). Punkty gdzie będą podłączać komputery i telefonu to zestawy po 8 gniazd (3 sztuki), 2 gniazd (5 sztuk) i 1 gniazdo (1 sztuka). Jak elektryk układał kable to nie wziąłem się za to i ani ja, ani elektryk nie poznaczył kabli, które idą gdzie. (Większość jest do ustalenia - sufit podwieszany).
    Mam dwa pytania:

1. Z tego co wiem, na każdym biurku będzie komputer i telefon. Czy będzie miało znaczenie który kabel idzie dokładnie do którego gniazda, czy tylko ogólnie, że np. gniazda 1-8 w patch panelu idą do tego punktu? (komputery to wiem, nie ma znaczenia, ale jak wygląda sprawa z telefonami?)
    2. Czym sprawdzać który kabel idzie gdzie? Mam Fazer'a 777, tylko bez żadnego "generatora" nic mi nie da ew. też mam tester kabli RJ45 (dwie części, do obydwoch podłacza się RJ45). Czy najlepiej kupić "Cable tracker"?

PS. Kable mają maksymalnie około 30 metrów. (Podane z dużym nadmiarem)
  • Pomocny post
    #2 15701883
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 594
    Każdy tani multimetr ma miernik ciągłości, skoro masz tester to jeszcze lepiej bo za jednym zamachem zidentyfikujesz kable i pomierzysz ciągłość wszystkich żył.
    Wybór gniazd ma, z twojego opisu, raczej charakter organizacyjny.
  • Pomocny post
    #3 15701894
    voip24sklep.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zgadzam się z przedmówcą, dożucę od siebie z racji "skrzywienia zawodowego" czy nie lepiej pomyśleć o jednej sieci IP? Rozciągniesz sieć do telefonii pewnie na dwa lata max teraz, a jak przejdziesz na telefonię Voip to prawie każdy telefon załatwi Ci sprawę dwóch urządzeń na biurku a jednego gniazdka/kabla ;).
    Powodzenia!
  • #4 15701931
    matrix14
    Poziom 9  
    dedito napisał:
    Każdy tani multimetr ma miernik ciągłości, skoro masz tester to jeszcze lepiej bo za jednym zamachem zidentyfikujesz kable i pomierzysz ciągłość wszystkich żył.
    Wybór gniazd ma, z twojego opisu, raczej charakter organizacyjny.

Zapomniałem dopisać, chciałem robić to bez odizolowywania końców przewodów, ale w sumie, mogę zrobić sobie wtyk RJ45, ze zmostkowanymi kablami i sprawdzać czy jest przejście przy szafie (ba, nawet mogę zrobić 4 wtyczki z róznymi połączeniami, np. bialo-pomarańczowy z pomarańczowym, biało-niebieski z niebieskim itd.). Tylko, że będę musiał odizolować końcówki żył a potem to co odizoluje odcinać, żeby zamontowac w patch panelu. Dobrze myśle?

voip24sklep.pl napisał:
    Zgadzam się z przedmówcą, dożucę od siebie z racji "skrzywienia zawodowego" czy nie lepiej pomyśleć o jednej sieci IP? Rozciągniesz sieć do telefonii pewnie na dwa lata max teraz, a jak przejdziesz na telefonię Voip to prawie każdy telefon załatwi Ci sprawę dwóch urządzeń na biurku a jednego gniazdka/kabla ;).
    Powodzenia!

Gniazdka to same Rj45, więc chyba będą telefonu VoIP, ale chcą mieć dokumentacje i nie wiem czy lecieć opis w stylu: gniazda 1-8 łączy punkt X (z tym że nie wiadomo które gniazdo na panelu odpowiada dokładnie któremu w zestawie gniazd) czy gniazdo 1 łączy gniazdo 1 w punkcie X, gniazdo 2 łaczy gniazdo 2 w punkcie X?

Z góry dziękuje, za odpowiedz na te dodatkowe pytania :)
  • #5 15701939
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 742
    Kup patch panele na modułach keystone - pozakładasz na sucho moduły na kable potem je powpinasz w odpowiednie sloty w patch panel po detekcji kabli.
  • #6 15701945
    matrix14
    Poziom 9  
    hermes-80 napisał:
    Kup patch panele na modułach keystone - pozakładasz na sucho moduły na kable potem je powpinasz w odpowiednie sloty w patch panel po detekcji kabli.

Sprzęt dostałem z góry, nie ma tam takiej opcji :/
  • #7 15701949
    dedito
    Poziom 39  
    Nic nie będziesz musiał odizolować.
    Kolega w ogóle miał kiedyś tester w dłoni?
  • #8 15701951
    matrix14
    Poziom 9  
    dedito napisał:
    Nic nie będziesz musiał odizolować.
    Kolega w ogóle miał kiedyś tester w dłoni?

Tak, miałem :) Sonde wbić między izolacje a żyłe? W sumie, racja, nawet nie pomyślałem o tym :)
  • #9 15701954
    dedito
    Poziom 39  
    Ja miałem na myśli:
    matrix14 napisał:
    ew. też mam tester kabli RJ45 (dwie części, do obydwoch podłacza się RJ45)
  • #10 15701963
    matrix14
    Poziom 9  
    dedito napisał:
    Ja miałem na myśli:
    matrix14 napisał:
    ew. też mam tester kabli RJ45 (dwie części, do obydwoch podłacza się RJ45)

Rozumiem, tylko ze z jednej strony bedzie gniazdo juz założone a z drugiej zwykła skrętka, która dopiero po identyfikacji wepnę w patch panel. Chce żeby na patch panelu kable były w kolejności/poukladane. (Tak to mógłbym wpiąć byle jak kable, a potem sprawdzać gdzie idzie i pisać).
  • #11 15701977
    dedito
    Poziom 39  
    matrix14 napisał:
    Rozumiem, tylko ze z jednej strony bedzie gniazdo juz założone a z drugiej zwykła skrętka
    Nie widzę z czym masz problem.
  • #12 15701990
    matrix14
    Poziom 9  
    dedito napisał:
    matrix14 napisał:
    Rozumiem, tylko ze z jednej strony bedzie gniazdo juz założone a z drugiej zwykła skrętka
    Nie widzę z czym masz problem.

Mam taki tester. Przy gnieździe w ścianie, podłącze to bez problemu. Ale jak podłączyć drugą część, jak mam zwykłe kable w tym stylu:
    A kable do patch panelu będę wpinał dopiero po identyfikacji, żeby były w pewnej kolejności.
  • #13 15701996
    dedito
    Poziom 39  
    matrix14 napisał:
    A kable do patch panelu będę wpinał dopiero po identyfikacji, żeby były w pewnej kolejności.
    A czemu nie możesz użyć gniazda po drugiej stronie aby wykonać pomiary, czy choćby wpiąć się wszystkim na panel a po pomiarach poprzenosić co gdzie trzeba czy choćby nawet zacisnąć wtyczkę?
  • #14 15701999
    matrix14
    Poziom 9  
    dedito napisał:
    matrix14 napisał:
    A czemu nie możesz użyć gniazda po drugiej stronie aby wykonać pomiary, czy choćby zacisnąć wtyczkę?

Zakładać gniazdo, żeby sprawdzić kabel, a potem wyciagac kabel z gniazda i wpinać w patch panel? Podwójna robota.
  • #15 15702005
    dedito
    Poziom 39  
    matrix14 napisał:
    Zakładać gniazdo, żeby sprawdzić kabel, a potem wyciagac kabel z gniazda i wpinać w patch panel? Podwójna robota.
    No to sobie kolego kup detektor napięcia jak jest kolega taki wygodny.
    Ja bym to wszystko jak leci wpiął na patch panel, wykonał pomiary i poprzekładał wg planu. Ale rób kolego jak uważasz.
  • #16 15702009
    matrix14
    Poziom 9  
    dedito napisał:
    matrix14 napisał:
    No to sobie kolego kup detektor napięcia jak jest kolega taki wygodny.

Wygodny czy nie, szkoda robić podwójną robote. Mam już swoją wizje na to jak to sprawdzić, zobaczymy.

Dzięki za wszystkie pomysły!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji kabli w szafie Rack'owej bez oznaczeń. Użytkownik zadał pytania dotyczące znaczenia przypisania konkretnych kabli do gniazd oraz metod ich identyfikacji. Odpowiedzi sugerowały użycie multimetru z miernikiem ciągłości, testera kabli RJ45 oraz rozważenie zakupu detektora kabli. Wskazano również na możliwość zastosowania gniazd RJ45 do testowania połączeń bez konieczności odizolowywania końcówek. Użytkownicy podkreślili, że organizacja kabli w patch panelu ma znaczenie, a także zasugerowali, aby po identyfikacji kabli, wpiąć je w odpowiedniej kolejności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA