logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lodówka LG GR-L207TLQA - nie działa no frost w zamrażarce, co 5 m-cy lód

jacek1313t 29 Maj 2016 14:31 7593 23
REKLAMA
  • #1 15706814
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Dotyczy lodówki side by side no frost, model: LG GR-L207TLQA.

Mam prośbę do wszystkich forumowiczów obeznanych w temacie lodówek.
    Mam lodówkę side by side LG GR-L207TLQA. Od 2008r. do tej pory działała bez zarzutu.

Zepsuła się zamrażarka: przestało działać no frost i wokół lampki zamrażarki osadził się gruby ok 3 cm lód.

Muszę co 5 m-c ją rozmrażać (poprzednio: 1 raz w XII 2015r.), a przecież jest no frost i nie rozmrażałem jej przez 8 lat.

Jaką część powinienem wymienić? Czujnik temperatury w zamrażarce czy może moduł sterujący, czy może inną część? Będę wdzięczny za jakąkolwiek sugestię i poradę.

Czy dam radę to sam wymienić, tzn. ściągając maskujący biały plastik pod lampką (z tyłu za półkami) od środka zamrażarki? Jak ściągnąć ten plastik, aby nie uszkodzić zaczepów?

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Jacek
  • REKLAMA
  • #2 15707083
    ledka
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam,
    Sprawdź szczelność uszczelek w drzwiach, bo z twojego opisu wynika jakby
    wilgoć z otoczenia ciągnęła.

Pozdrawiam.
  • #3 15707130
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Witaj,
    dziękuję za sugestie.

Sprawdziłem teraz uszczelkę w zamrażarce - jest jak nowa, nigdzie nie jest pęknięta i dobrze na całej powierzchni w około przylega do drzwi zamrażarki, drzwi po zamknięciu są zassane, więc to nie jest chyba uszczelka, moim zdaniem.

Zresztą, ja prawie wcale nie używam tej zamrażarki, a jedynie kostkarki do lodu w tej zamrażarce.

Po osadzeniu się tego lodu (w XII 2015 i teraz) spadła całkiem temperatura do dodatniej w zamrażarce, zaczęła sciekać po ściankach woda z tego lodu
    Także w lodówce się podniosła temp. ponad zaprogramowaną.

Będę wdzięczny za dalsze sugestie.

Jacek
  • #4 15707907
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 15708725
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Witaj,
    dziękuję za sugestie.

Sprawdziłem teraz o godz 11 (wczoraj rano rozmroziłem lodówkę i ponownie podłączyłem w nocy do napięcia): zamrażarka -12C (-17C powinno być zgodnie z nastawioną temp.), lodówka 6C (ok - zgodnie z nastawioną temp.).

Jacek
  • REKLAMA
  • #6 15708758
    ledka
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam,
    Spróbuj obniżyć temperaturę w lodówce do 2 stopni , a zamrażarki do -20.
    Zwróć uwagę na pracę sprężarki (ile czasu chodzi i czy się wyłącza).
    Objawy wskazują jakbyś miał nieszczelność i czynnik chłodniczy powolutku ucieka.
    Pozdrawiam.
  • #7 15708934
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 15709022
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Witam ponownie,
    dziękuję bardzo za wszelkie sugestie.

Sprawdziłem o godz. 11 i teraz jeszcze raz ponownie o godz. 13.40 temperaturę (wczoraj rano rozmroziłem lodówkę i ponownie podłączyłem w nocy do napięcia): zamrażarka -10°C (-17°C powinno być zgodnie z nastawioną temp.), lodówka 6°C (ok - zgodnie z nastawioną temp.).

Nie zmieniałem nastaw temperatur od czasu odmrożenia lodówki wczoraj.

Jacek
  • #9 15709259
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15709308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 15709315
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #14 15709320
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Za każdym razem słychać po 3 czy 4 sek, że agregat się włącza po zamknięciu i drzwi zamrażalki, czy też drzwi chłodziarki

Na stałe od wczoraj mam włożone dwa identyczne termometry (kupiłem wczoraj w Castoramie termometry rtęciowe przeznaczone specjalnie do lodówek do -30C).

Jacek
  • #15 15709321
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #16 15709337
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Czynnik chłodzącego bym nie podejrzewał.

Uszczelka jest, bo sprawdziłem teraz dokładnie - w mojej ocenie OK, drzwi zamrażarki po zamknięciu są zassane i trzeba mocno pociągną aby je otworzyć.

Może to ten czujnik temperatury w zamrażarce nawalił, bo ona osiąga zadaną temperature jak się włączy: "Zamrażanie ekspresowe". Po wciśnięciu tego guzika słychać jeszcze głośniejsze szarpnięcie agregatu.

Może włączę na kilka godzin tą funkcję "Zamrażanie ekspresowe" i wieczorem zrobię odczyt. Co o tym sądzisz?

Wczoraj przez tą funkcje "Zamrażanie ekspresowe" uzyskałem temp. -17C
  • #17 15709348
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 15709351
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Czy można jakoś sprawdzić, że ulatnia się czynnik chłodzący, aby wykluczyć tą usterkę?

Dodano po 3 [minuty]:

Sprawdzałeś grzałkę NO-FROSTu??

Niestety nie, nie wiem gdzie ona jest i jak ją sprawdzić.

Ta moja lodówka jest chyba jedno-agregatowa? 1 agregat obsługuje zamrażarkę i chłodziarkę? Orientujesz się może? Ja się na tym zupełnie nieznam
  • #19 15709363
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 15711321
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Witam ponownie,
    dziękuję bardzo za wszelkie dotychczasowe sugestie.

Zaobserwowałem od wczoraj przy nastawieniu od wczoraj bez zmieniania temp.: zamrażarka -17C, chłodziarka 6C i po wyłączeniu wczoraj ok 22 funkcji: Zamrażanie ekspresowe, że są następujące objawy skoków temp.:
    zamrażarka nie trzyma temperatury, po nocy było -16C, a teraz jest -5C, a lodówka po nocy było 6C, a teraz jest 0C.

Czy to mógł paść moduł sterujący?

Będę wdzięczny za dalsze sugestie i co powinienem jeszcze sprawdzić?

Jacek
  • #23 15711536
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Witam,

Gdzie znajdę w tej lodówce side by side te trzy części?

Bezpiecznik od grzałki odszraniania gdzie znajdę? To chyba najprawdopodobniejszy winowajca szronienia?

Jak mam sprawdzić czy działa grzałka oszraniania jeśli bezpiecznik będzie ok?

Będę wdzięczny za dalsze sugestie i co powinienem jeszcze sprawdzić i jak mam to zrobić, bo jestem w tym zakresie laikiem?

Jacek
  • #24 15713395
    jacek1313t
    Poziom 8  
    Witam,

Teraz zgłupiałem,
    zamrażarka -10C nastawiona na -17C, a lodówka -5C nastawiona na 6C (w lodówce ujemna temp.).

Będę wdzięczny za dalsze sugestie. Podejrzewam teraz moduł sterujący do wymiany.

Jacek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką side by side LG GR-L207TLQA, która od 2008 roku działała bez zarzutu, ale obecnie zamrażarka przestała działać w trybie no frost, co skutkuje osadzaniem się lodu. Użytkownik musi rozmrażać urządzenie co 5 miesięcy. Po sprawdzeniu uszczelek, które są w dobrym stanie, oraz temperatury w zamrażarce i chłodziarce, pojawiły się sugestie dotyczące możliwych przyczyn problemu, takich jak nieszczelność, uszkodzenie czujnika temperatury, modułu sterującego lub grzałki no frost. Użytkownik rozważa samodzielną naprawę, ale potrzebuje wskazówek dotyczących lokalizacji i testowania komponentów. W miarę postępu dyskusji, temperatura w zamrażarce waha się, co sugeruje dalsze problemy z kontrolą temperatury.
REKLAMA