logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka LG GBB530NSCXE - mrozi, ale bardzo słabo chłodzi

strajk97 06 Cze 2018 23:02 21444 6
REKLAMA
  • #1 17262433
    strajk97
    Poziom 1  
    Sprzęt zakupiony 3 lata temu. Zamrażalnik pracuje prawidłowo, jednak chłodziarka bardzo słabo chłodzi. Z dysz no frost nie leci powietrze, mimo iż wentylatorek pracuje cały czas. Problem pojawił się w zeszłym tygodniu. Rozmroziłem lodówkę na 48 godz., jednak niewiele się zmieniło. Co może być przyczyną? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17766500
    callmelola
    Poziom 2  
    Ocena: 14
    Mam taki sam problem!
    U mnie problem pojawił się jeszcze kiedy lodówka była na gwarancji.
    Skontaktowaliśmy się z serwisem i pan powiedział, że należy lodówkę wyłączyć na dobę aby się rozmroziła! Kiedy powiedzieliśmy panu, że to przecież lodówka 'no frost', więc nie powinna zamarzać, dostaliśmy w odpowiedzi, że to, że lodówka jest typu 'no frost' wcale nie oznacza, że nie należy jej rozmrażać. Rzeczywiście pomogło! Należy wyjść wszystko z lodówki i zostawić wyłączoną na 24 godziny. Problem niestety nie został rozwiązany do końca bo po kolejnych 3 miesiącach stało się dokładnie to samo! Niestety - lodówka już na gwarancji nie była!! Teraz sytuacja powtarza się coraz częściej. Rozmrażaliśmy lodówkę w grudniu, potem na początku lutego. Wczoraj znów się to stało. Tym razem wziąłem się na sposób! Po wyjęciu szuflad w zamrażalniku należy odkręcić 4 śrubki wewnątrz i zdjąć plastikową maskownicę. Za nią znajduje się wyparownik (to coś co wygląda jak kaloryfer i daje zimno:). Zauważyłem, że wyparownik był lekko zalodzony. Używając suszarki ogrzałem lód aż się roztopił a woda ściekła do drenu. Pomogło.... Aż do dzisiaj!! Dziś znów lodówka nie działa! Dokładnie ten sam objaw. Wydaje mi się, że to kwestia albo programowa, albo może czujnik temperatury w lodówce (za maskownicą znajduje się wiatraczek i czujnik temperatury) daje zły pomiar. Najgorsze w całej sytuacji jest to, że jeżeli nie ma się termometru to człowiek nie jest nawet w stanie szybko zareagować! Lodówka nie informuje, że temperatura jest nieprawidłowa!! Wydaje mi się, że lodówka za niecałe 3000 pln powinna mieć pomiar temperatury! Zamiast tego na wyświetlaczu pokazuje się jedynie temperatura zadana! PORAŻKA! Z góry odradzam zakup! Będę szukał przyczyny, ale bez dokumentacji serwisowej to jak szukanie igły w stogu siana:(

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

Update!
    Znalazłem manual serwisowy.
    Generalnie sprawdź czy nie wyświetlają się błędy ->naciśnij i przytrzymaj jednocześnie przycisk express freeze oraz przycisk zmiany temperatury w zamrażarce przez 1 s. Na wyświetlaczu, tam gdzie normalnie wyświetla się temperatura powinieneś dostać kod błędu. Jeżeli otrzymasz -88 88, znaczy, że nie ma błędów.
    Model ten ma tak, że lodówka zasilana jest powietrzem z zamrażalnika przez 'przepustnicę', czyli taką klapkę, która zamyka się i otwiera w zależności od temperatury w lodówce. U mnie akurat działa. Można to sprawdzić demontując maskownicę w lodówce.
    Na górze całego urządzenia, pod metalowym deklem znajduje się cały sterownik. Jest tam jeden mikroprzełącznik (przycisk). Jeżeli go naciśniesz raz to lodówka przejdzie w tryb testu. Na wyświetlaczu zapalą się wszystkie światełka. Po teście powinieneś otrzymać kod błędu. Jeżeli, tak jak u mnie, nic nie wyświetla to teoretycznie wszystko jest sprawne. Lodówka LG GBB530NSCXE - mrozi, ale bardzo słabo chłodzi
    Sprawdziłem też wentylator. Wszystko działa, jedyne co mnie zastanawia to to, że nadmuch powietrza do lodówki jest bardzo słaby. Właściwie to ledwie wyczuwalny. Sprawdziłem przepustnicę - otwarta.
    Zrobiłem rozmrażanie ręczne (trzeba nacisnąć mikroprzełącznik dwa razy aż na wyświetlaczu pojawi się 22 22 - to jest test grzałki do rozmrażania.
    Czekam... i sprawdzam temperaturę.
    Załączniki:
    • gbb530f_series.pdf (5.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17767101
    callmelola
    Poziom 2  
    Update!
    Wydaje mi się, że znalazłem problem! Na razie czekam jeszcze na efekty, ale wydaje mi się, że jest już znacznie lepiej :) Pierwsze co trzeba zrobić kiedy pojawi się taki problem to sprawdzić wyloty powietrza w lodówce. Sprawdzić czy wyczuwalny jest przepływ powietrza, tzn, czy czuć zimne powietrze lecące z dziurek wewnątrz lodówki. W moim przypadku czuć było delikatne wydmuchiwanie powietrza z dolnych otworów. Dmuchanie było jednak ledwie wyczuwalne!
    Zdemontowałem maskownicę w lodówce żeby sprawdzić drożność kanałów nadmuchowych - czysto.

Zdemontowałem maskownicę w zamrażalniku, żeby sprawdzić jak wygląda wyparownik (ten aluminiowy grill) - znalazłem oblodzenie. Wyłączyłem lodówkę i przy użyciu suszarki do włosów zacząłem dmuchać do momentu aż cały lód zniknął i cała woda spłynęła lub wyschła. Niestety to było za mało. Problem leżał w zatkanym kanale powrotnym! Poniżej wyparownika jest dodatkowy kanał powietrzny, który stanowi powrót ciepłego powietrza z lodówki. Niestety, nie ma możliwości sprawdzenia jego drożności bez demontowania całego wyparownika. Kanał ten prowadzi do sekcji lodówki. W dolnej lewej części jest duża kratka wentylacyjna.

Okazało się, że kanał powrotny był zalodzony! Ma to sens. Poprzez ten kanał ciepłe powietrze z lodówki jest zabierane, a następnie przechodzi przez wyparownik w celu schłodzenia, a dalej jako zimne jest wdmuchiwane z powrotem. Jeżeli ten kanał jest zapchany to nie ma poprawnej cyrkulacji powietrza i brakuje zimnego powietrza, które miałoby być wdmuchiwane do lodówki.

Ja zrobiłem w ten sposób, że zdemontowałem dolną półkę w lodówce aby mieć lepszy dostęp do kratki wentylacyjnej. Następnie zdemontowałem maskownicę w zamrażalniku, żeby mieć dostęp do drugiego końca kanału wentylacyjnego. Potem zacząłem dmuchać gorące powietrze z suszarki do kratki w lodówce aż do momentu kiedy cały lód i woda wyleciały. Drożność kanału łatwo sprawdzić - wystarczy przyłożyć rękę do dolnego końca kanału i sprawdzić, czy wyczuwalny jest nadmuch gorącego powietrza suszarki. Teraz kanał jest drożny i wyczuwalnie poprawił się nadmuch zimnego powietrza do lodówki :)

Należy jednak być ostrożnym - materiał z którego wykonane jest wnętrze lodówki jest bardzo wrażliwy na ciepło i szybko się odkształca! Należy nie przesadzać z nadmuchem gorącego powietrza :)

Lodówka LG GBB530NSCXE - mrozi, ale bardzo słabo chłodziLodówka LG GBB530NSCXE - mrozi, ale bardzo słabo chłodziLodówka LG GBB530NSCXE - mrozi, ale bardzo słabo chłodziLodówka LG GBB530NSCXE - mrozi, ale bardzo słabo chłodzi
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #4 17771222
    callmelola
    Poziom 2  
    Update!
    Sprawdzone i wszystko działa jak należy :D
  • REKLAMA
  • #5 17771694
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3373
    To jeszcze obserwuj, czy za parę dni problem nie powróci.
  • #6 17928939
    tomurbanowicz
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Bardzo pomocne - u mnie też ten problem występował, naprawiłem dzięki instrukcji! :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Lodówka LG GBB530NSCXE, zakupiona 3 lata temu, ma problem z niewystarczającym chłodzeniem, mimo prawidłowego działania zamrażalnika. Użytkownik zauważył, że z dysz no frost nie leci powietrze, a wentylator działa. Po rozmrożeniu lodówki na 48 godzin problem nie ustąpił. Inni użytkownicy sugerują, że należy wyłączyć lodówkę na dobę, co może pomóc, mimo że jest to model no frost. W jednym przypadku zidentyfikowano oblodzenie wyparownika i zator w kanale powrotnym, co również wpływało na wydajność chłodzenia. Po usunięciu lodu i sprawdzeniu drożności kanałów, problem został rozwiązany, ale zaleca się dalszą obserwację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA