Mam taki sam problem!
U mnie problem pojawił się jeszcze kiedy lodówka była na gwarancji.
Skontaktowaliśmy się z serwisem i pan powiedział, że należy lodówkę wyłączyć na dobę aby się rozmroziła! Kiedy powiedzieliśmy panu, że to przecież lodówka 'no frost', więc nie powinna zamarzać, dostaliśmy w odpowiedzi, że to, że lodówka jest typu 'no frost' wcale nie oznacza, że nie należy jej rozmrażać. Rzeczywiście pomogło! Należy wyjść wszystko z lodówki i zostawić wyłączoną na 24 godziny. Problem niestety nie został rozwiązany do końca bo po kolejnych 3 miesiącach stało się dokładnie to samo! Niestety - lodówka już na gwarancji nie była!! Teraz sytuacja powtarza się coraz częściej. Rozmrażaliśmy lodówkę w grudniu, potem na początku lutego. Wczoraj znów się to stało. Tym razem wziąłem się na sposób! Po wyjęciu szuflad w zamrażalniku należy odkręcić 4 śrubki wewnątrz i zdjąć plastikową maskownicę. Za nią znajduje się wyparownik (to coś co wygląda jak kaloryfer i daje zimno:). Zauważyłem, że wyparownik był lekko zalodzony. Używając suszarki ogrzałem lód aż się roztopił a woda ściekła do drenu. Pomogło.... Aż do dzisiaj!! Dziś znów lodówka nie działa! Dokładnie ten sam objaw. Wydaje mi się, że to kwestia albo programowa, albo może czujnik temperatury w lodówce (za maskownicą znajduje się wiatraczek i czujnik temperatury) daje zły pomiar. Najgorsze w całej sytuacji jest to, że jeżeli nie ma się termometru to człowiek nie jest nawet w stanie szybko zareagować! Lodówka nie informuje, że temperatura jest nieprawidłowa!! Wydaje mi się, że lodówka za niecałe 3000 pln powinna mieć pomiar temperatury! Zamiast tego na wyświetlaczu pokazuje się jedynie temperatura zadana! PORAŻKA! Z góry odradzam zakup! Będę szukał przyczyny, ale bez dokumentacji serwisowej to jak szukanie igły w stogu siana:(
Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:Update!
Znalazłem manual serwisowy.
Generalnie sprawdź czy nie wyświetlają się błędy ->naciśnij i przytrzymaj jednocześnie przycisk express freeze oraz przycisk zmiany temperatury w zamrażarce przez 1 s. Na wyświetlaczu, tam gdzie normalnie wyświetla się temperatura powinieneś dostać kod błędu. Jeżeli otrzymasz -88 88, znaczy, że nie ma błędów.
Model ten ma tak, że lodówka zasilana jest powietrzem z zamrażalnika przez 'przepustnicę', czyli taką klapkę, która zamyka się i otwiera w zależności od temperatury w lodówce. U mnie akurat działa. Można to sprawdzić demontując maskownicę w lodówce.
Na górze całego urządzenia, pod metalowym deklem znajduje się cały sterownik. Jest tam jeden mikroprzełącznik (przycisk). Jeżeli go naciśniesz raz to lodówka przejdzie w tryb testu. Na wyświetlaczu zapalą się wszystkie światełka. Po teście powinieneś otrzymać kod błędu. Jeżeli, tak jak u mnie, nic nie wyświetla to teoretycznie wszystko jest sprawne.
Sprawdziłem też wentylator. Wszystko działa, jedyne co mnie zastanawia to to, że nadmuch powietrza do lodówki jest bardzo słaby. Właściwie to ledwie wyczuwalny. Sprawdziłem przepustnicę - otwarta.
Zrobiłem rozmrażanie ręczne (trzeba nacisnąć mikroprzełącznik dwa razy aż na wyświetlaczu pojawi się 22 22 - to jest test grzałki do rozmrażania.
Czekam... i sprawdzam temperaturę.