logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słuchawki z mikrofonem - wymiana jacka 3.5mm (5 drutów)

Abuk007 30 Maj 2016 09:18 33627 9
REKLAMA
  • #1 15708506
    Abuk007
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Hej
    Mam problem z wymianą jacka 3.5mm w moich słuchawkach (HyperX Cloud 2).
    Są to słuchawki na jack 4 polowy (z mikrofonem). Stary się złamał i niestety nie zanotowałem jak są w nim podpięte kolory drucików.

Wygląda to następująco:

Pięć kabelków (w nawiasach to co wywnioskowałem)
    zielony (prawa słuchawka)
    niebieski (lewa słuchawka)
    zielono-czerwony (masa od słuchawek)
    miedź (mikrofon?)
    czerwony (masa od mikrofonu?)

Próbowałem to zlutować według tego schematu:

Jako uziemienie wybierając wariant z tego diagramu:

O ile sam dźwięk w słuchawkach działał to z mikrofonem już gorzej - dochodzą szumy i wystarczy dotknąć pałąka to natychmiast dochodzą jakieś dziwne sprzężenia. Pisałem do producenta ale ich support nie chce pomóc zakrywając się warunkami gwarancji.
    Nie wspomnę że lutowanie tak malutkich drucików to olbrzymi ból dupy :P Już 2 wtyczki spaliłem lutownicą (plastik się zlał z pomiędzy łączeń).

Bardzo proszę o radę co do poprawnego podpięcia i lutowania.
  • REKLAMA
  • #2 15708525
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Ocena: 1421
    Masa mikrofonu jest na miedzi,razem z masą słuchawek dajemy ją na obudowę 4. Co do lutowania to pobielić/pocynować końcówki przewodów i wtyczki,potem delikatnie dolutować.
    Załączniki:
    • Słuchawki z mikrofonem - wymiana jacka 3.5mm (5 drutów) 44BFDBFE-C632-4978-B671-C5326C3F0C92.png (23.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 15708539
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Niebieski - lewa słuchawka
    Czerwony - prawa sluchawka
    Miedź - masa słuchawek
    Zielony - mikrofon
    Zielono - czerwony - masa mikrofonu

Wydaje mi się ze tak to powinno być
  • REKLAMA
  • #4 15708552
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    Mikrofon powinien być odłączany, więc powinno dać się pomierzyć na gnieździe co należy do mikrofonu.
  • #5 15708795
    Abuk007
    Poziom 8  
    alien90fr napisał:
    Niebieski - lewa słuchawka
    Czerwony - prawa sluchawka
    Miedź - masa słuchawek
    Zielony - mikrofon
    Zielono - czerwony - masa mikrofonu

Wydaje mi się ze tak to powinno być

czerwony i miedziany są razem w jednej koszulce
    niebieski, zielony i czerwono-zielony w drugiej

Sprawdzałem niebieski i zielony i są od słuchawek, a dwukolorowy od masy (jak podpiąłem to dźwięk działał dobrze).
    Dziwna kolorystyka producenta.

dedito napisał:
    Mikrofon powinien być wypinany, więc powinno dać się pomierzyć na gnieździe co należy do mikrofonu.

Zgadza się, jest podpinany do jednej ze słuchawek.

piotrek22101 napisał:
    Masa mikrofonu jest na miedzi,razem z masą słuchawek dajemy ją na obudowę 4. Co do lutowania to pobielić/pocynować końcówki przewodów i wtyczki,potem delikatnie dolutować.

To by mogło tłumaczyć skąd te przepięcia, ale jak próbowałem w odwrotnej kolejności (tj. miedź + czerwono-zielony do masy zamiast czerwony + czerwono zielony) to mikrofon nie działał wcale.
  • REKLAMA
  • #6 15708822
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Miernik i pomierzyć rezystancję. Napewno trzy to słuchawki.
  • #7 15709776
    Abuk007
    Poziom 8  
    Jakich wartości powinienem się spodziewać na kabelkach?
    Jak podepnę mikrofon to czy na masie od mikrofon też opór się nie zwiększy?
  • REKLAMA
  • #8 15709789
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Te co ja miałem to miały od 25Ω do 65Ω co do mikrofonu to nie miał nic.
  • #9 16225810
    trebacz181
    Poziom 8  
    Witam mam ten sam problem, zaniosłem je do jakiegoś serwisu gsm. I Dzwieki działają wszystko a mikrofon nie co mam zrobić ? Bo przejrzałem temat ale nic nie wywnioskowalem z niego :( Bardzo proszę o pomoc
  • #10 16700931
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4259
    A jaki opór ma mikrofon? Zmierz na wtyczce. Elektretowe ze wzmacniaczem (bardzo rozpowszechnione) mają parę kiloomów (sprawdziłem jakiś, miernik nastawiony na 20k, w prawidłową stronę 1k75, w odwrotną 1k33; na 2k w prawidłową poza zakresem, w odwrotną 1k30; inny egzemplarz na 20k 1k45 i 1k15, na 2k poza zakresem i 1k1); dynamiczne (mała szansa, żeby taki był) kilkaset omów, w obie strony to samo. Jak nie podłączyli, to na wtyczce opór będzie "nieskończony", jak zwarli, to "zero".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wymianą wtyku jack 3.5mm w słuchawkach HyperX Cloud 2, gdzie stary wtyk się złamał. W dyskusji podano różne kolory przewodów i ich przypisania: zielony (prawa słuchawka), niebieski (lewa słuchawka), zielono-czerwony (masa słuchawek), miedź (mikrofon), czerwony (masa mikrofonu). Użytkownik próbował lutować według schematów, jednak mikrofon generuje szumy i sprzężenia. Inni uczestnicy sugerują pomiar rezystancji przewodów oraz sprawdzenie poprawności podłączenia masy mikrofonu. Wskazano, że mikrofon powinien mieć opór od 25Ω do 65Ω, a elektretowe mikrofony ze wzmacniaczem mają kilka kiloomów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA