logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC-32LE140 - Obraz biały i odwrócony do góry nogami

tomcio1199 30 Maj 2016 16:41 3039 8
REKLAMA
  • #1 15709400
    tomcio1199
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Witam
    Mam problem z telewizorem Sharp LC-32LE140. Telewizor uruchamia się jednak obraz jest do góry nogami i taki mleczny, prawie biały.... TV mam z drugiej ręki i nie znam jego historii..., wgrałem nowe oprogramowanie przez USB ale to nic nie zmieniło nadal jest tak samo. Dostałem się do logiki i widzę że była wymieniana... bo są na niej naklejki firmy od której była kupiona - pytanie czy to identyczny model jest założony??
    Płyta główna to Vestel 17MB62-2.6 - podstawiałem drugą i jest to samo (czyli do góry nogami obraz i bardzo jasny, mleczny)
    Matryca w tym TV to LG LC320EXN (SD) (A1)
    Logika jaka aktualnie jest założona to LC320EXN, 6870C-0370A.
    W załączniku foto jak TV wyświetla aktualnie obraz. Pytanie czy to wina matrycy, czy może coś w menu serwisowym trzeba zmienić?? Może ktoś przerabiał podobny problem?? Proszę o pomoc.....
    Załączniki:
    • Sharp LC-32LE140 - Obraz biały i odwrócony do góry nogami 007.JPG (209.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15763597
    Wiesław.K.
    Poziom 14  
    Ocena: 64
    No to szkoda, że nie masz starej logiki, bo pewnie wystarczyłoby przelutować pamięć z wsadem i ok a tak, często się zdarza, że w nowych jest wsad przekombinowany.
  • REKLAMA
  • #3 15764267
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Wiesław.K. napisał:
    w nowych jest wsad przekombinowany.

Mógłbyś wyjaśnić, co to znaczy? I dlaczego właśnie w nowych? A jesteś pewien, że ta wstawiona logika, jest właśnie nowa? Może jest z demobilu?
  • #4 15764638
    tomcio1199
    Poziom 14  
    Witam
    No ta logika aktualnie wstawiona raczej też nie jest nowa... chociaż nie mam 100% pewności bo w takim stanie TV kupiłem...., ale plomba jaka na niej jest firmy która handluje używanymi podzespołami z demontażu z innych TV i ogłaszają się na allegro....
  • #5 15765177
    Wiesław.K.
    Poziom 14  
    Ocena: 64
    No właśnie już parę razy tak miałem, że nowa lub działająca używka, a obraz sieczka i trzeba było pamięć zamieniać. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 15765218
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Szkoda, że nie prowadzisz dokumentacji - main > logika > matryca > wsad.

A najciekawsze jest to, że w tym akurat przypadku zmiana pamięci nic nie da zapewne.
    Zresztą autor nie ma oryginału i wątpię, czy posiada programator. ;)

Coś innego trzeba tutaj zrobić i pewnie zadziała. ;)
  • #7 15786480
    tomcio1199
    Poziom 14  
    witam
    TV naprawiony, trafił mi się rozbitek na części Telefunken T32R982LED i co się okazało po rozkręceniu że ma taką samą matrycę. Podstawiłem z niego logikę do tego sharpa i TV działa już poprawnie (nawet wahałem się czy nie odpalić lepiej tego Telefunkena podstawiając matrycę z sharpa bo miał dodatkowo gniazdo LAN, jednak obudowa była dość mocno zniszczona i porysowana i zostałem ostatecznie przy sharpie), także tamta logika albo jest z innego modelu i być może jakiś inny wsad...., albo po prostu była też uszkodzona.... Aktualnie gra juz ze 2 godziny i wszystko jest OK.
    Pozdrawiam i dzięki za pomoc
  • #8 19326788
    hassanelektro
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    J ai le meme probleme est que tu as trouve la sollution

Dodano po 37 [sekundy]:

J attends votre reponse et merci

Dodano po 53 [sekundy]:

J attends votre reponse et merci mon frere
  • REKLAMA
  • #9 19375233
    tomcio1199
    Poziom 14  
    wymieniłem T-con

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Sharp LC-32LE140, który uruchamia się, ale wyświetla obraz do góry nogami i w mlecznym odcieniu. Po aktualizacji oprogramowania przez USB oraz wymianie płyty głównej na Vestel 17MB62-2.6 problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył, że logika była wymieniana, co mogło wpłynąć na działanie telewizora. Po wymianie logiki na tę z rozbitego modelu Telefunken T32R982LED, telewizor zaczął działać poprawnie. W dyskusji poruszono również kwestie związane z pamięcią i wsadem w logice, sugerując, że nieodpowiednia logika mogła być przyczyną problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA