logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maszyna CNC Rachenbacher z Sinumerik 810 M GA2 - drgania osi, brak obrotów wrzeciona

sool9 31 Maj 2016 15:03 876 0
REKLAMA
  • #1 15711480
    sool9
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Panowie prośba o poradę.
    Mamy w pracy maszynę z przed 25 lat firmy Rachenbacher. Po weekendzie zaczęła dziwnie się zachowywać osie chodzą jakby drżąc a wrzeciona nie załączają obrotów. Maszyna normalnie się zeruje i nie pokazuje żadnych błędów(ani na komputerze ani na modułach). Wariuje też wyświetlacz pokazujący obroty wrzecion choć one się nie załączają. Sterowanie osiami realizują moduły SM bosch, Wrzeciona moduły ASM również bosch. Napęd osi to silniki prądu stałego z enkoderami i tacho. Wrzeciona to chyba zwykła silniki 3 fazowe.
    Moduły zasila zasilacz 520 V DC. Wszystkie są spięte szeregowo pod ten zasilacz. Złącze dokumentacje od modułu SM (taką udało mi się tylko znaleźć) może coś rozjaśni. Na końcu jest jeszcze KM kondensator moduł. Odłączałem go ale nie był żadnych zmian. Napięcia wszędzie poprawne. Natężenia nie wiem jakie powinny być. Ale na osiach gdy są zahamowane jest równe rzędu kilku kilkunastu amperów. Gdy próbuje włączyć wrzeciona na wyjściu z modułów pomiędzy fazami jest 1.7 V a mierząc z zerem 280 V natężenie 0.7 A na każdej z faz.
    Dzięki za każdą pomoc.
    Załączniki:
    • SM-510-TC-SM510-TC-060839-201-SERVO-DRIVE-BOSCH-MANUAL (1).pdf (17.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA