logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat 1.9 TDI 101 KM - Paliwo w oleju, rosnący poziom po regeneracji pompowtrysków

kromax57 31 Maj 2016 16:17 6132 2
REKLAMA
  • #1 15711635
    kromax57
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    VW Passat 1,9 tdi 101 km przebieg 360 tys, 10 lat w jeden właściciel przy 340 tys pełna regeneracja pompowtrysków w PZAL-u w Gdańsku, przy 350 tys. zwiększony poziom oleju, wymiana pompy dwufunkcyjnej, i dalej poziom rośnie, wymiana uszczelniaczy na pompowtryskach, bez zmian, regeneracja pełna głowicy, przybywa paliwa jeszcze szybciej. Czy ktoś ma pomysł? Mechanicy rozkładają ręce. Silnik pali na strzał, przyśpieszenie ok, nie dymi.
  • REKLAMA
  • #2 15711900
    tomasz13ttm
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam! Może nie jestem fachowcem w dziedzinie diesli ale moja rada jest taka: Jeżeli olej jest rozcieńczany paliwem to bardzo prawdopodobne że jest uszkodzony wtryskiwacz i leje paliwem, dawka paliwa jest nieodpowiednia. Możliwe że przy montażu pompowtrysków do przewodów dostało się np ziarnko piasku, które może uszkodzić jeden z nich. Jeżeli jest uszkodzony, nieprawidłowo rozpyla olej napędowy i nie ulega on prawidłowemu spalaniu i dostaje się do oleju.Dlatego trzeba je wymontować i dać do sprawdzenia jeszcze raz.Przy wysyłaniu trzeba bardzo dokładnie spisać wszystkie dane z tabliczki znamionowej samochodu aby mieć pewność co do danych ustawczych pompowtrysku.Trzeba też sprawdzić filtr cząstek stałych jeżeli jest i katalizator ponieważ niektóre modele silników mają zaprogramowane wzbogacanie dawki paliwa w celu wypalenia sadzy. Może jest jakiś błąd w komputerze i po prostu wzbogaca on dawkę paliwa. Jeżeli Pan chce to można też wymienić olej i wybrać się na 100km przejażdżkę i dać silnikowi duże obciążenie co pozwoli oczyścić układ z sadzy. Co do pompowtrysków to W Krakowie jest bardzo porządna firma. Pozdrawiam.
  • #3 15796671
    kromax57
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Problem rozwiązany, zgnieciony przewód powrotu paliwa do zbiornika. Zrobiłem wstawkę i wszystko działa prawidłowo. Tak że nie tylko uszczelniacze na pompowtryskach, vacupompa, wyrobione gniazda czy też lejące pompowtryski mogą być przyczyną dostawania się paliwa do oleju ale niedrożny przewód powrotu paliwa do zbiornika!!!!!!!!!!!!!!!! Doszedłem do tego jak sam pomyślałem i zajrzałem pod samochód. Mechanicy wykluczali taka możliwość. Dlatego najlepiej zaczynać od najprostszych rzeczy. Dwa kawałki przewodu paliwowego- 2 zł. Koszt regeneracji głowicy wymiany uszczelnień na pompowtryskach czy regeneracja pompowtrysków koszt wielokrotnie wyższe. W układzie powrotu powstawało ciśnienie i paliwo przez oringi na pompowtryskach wypłacane było do oleju. W układzie powrotu praktycznie nie powinno być ciśnienia. Ot ii cała tajemnica kosztowało mnie to około 5 tys.
REKLAMA