logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła

Rafalew1111 31 Maj 2016 23:11 1680 13
REKLAMA
  • #1 15712784
    Rafalew1111
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    Chciałem naprawić laptop lenovo Z580. Działa bardzo wolno. Nie wiem co jest przyczyną - ale raczej nie soft. Czysta instalacja windows 7 nie pomogła.
    NIe wiem od czego zacząć diagnozę. Mogę napisać tylko, że windows 7 nie jest w stanie zakończyć opcji "klasyfikacji systemu". Dodatkowo laptop się bardzo grzeje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15712791
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Rafalew1111 napisał:
    Dodatkowo laptop się bardzo grzeje.

Od konserwacji układu chłodzenia i testów HDD zacznij.
  • REKLAMA
  • #3 15712811
    Rafalew1111
    Poziom 9  
    W speedfan pokazało, że dysk jest ok w teście extended. Natomiast temperatury sięgają 80 stopni.
    Druga rzecz, że puszczenie czegokolwiek dodatkowego powoduje, że myszka chodzi "z opóźnieniem - skacze".
    Sam konserwacji nie przeprowadzę -rozumiem, że chodzi o wymianę pasty? Chciałbym wiedzieć, że temperatura i "pasta" to główny powód takiego działania.

Edytowałem. Nie cytuj w całości postu poprzedzającego. Nie ma takiej potrzeby.
    RADU23
  • Pomocny post
    #5 15712958
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    Zrób jak pisze @RADU23.
    Będziemy wiedzieć co dyskiem.

Natomiast tak wysokie temperatury, to raczej coś z układem chłodzenia.
    Wnioskując po Twoich wypowiedziach iż sam konserwacji nie przeprowadzisz, to serwis to przetestuje.
    Może byś uszkodzony np. układ heatpipe, jak i termopad/pasta są już może stare(zużyte).
  • #6 15784688
    Rafalew1111
    Poziom 9  
    WItam,
    Przepraszam minęło trochę czasu - urlop. Wróciłem do problemu, ale nie mogę nic zrobić. Nie wykrywa dysku twardego, Wrzucam screeny jako załączniki.
    Załączniki:
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła WP_20160703_002.jpg (416.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła WP_20160703_001.jpg (404.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 15784713
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Jest napisane "SLAVE DEVICES NOT SUPPORTED".
    MHDD pracuje z dyskami ustawionymi na MASTER.
  • #8 15785232
    Rafalew1111
    Poziom 9  
    ok. więc w laptopie to nie problem slave'a. Trzeba było przełączyć w biosie kontroler sata z ahci na compatybile. Udało się. Ale wyniki są w normie.
    Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła

Dodano po 51 [minuty]:

Dodam jeszcze, że wczoraj przyglądałem się objawom i bardziej niepokojącym niż czasem skacząca myszka objawem jest nieradzenie sobie z wielozadaniowością.
    Kiedyś nie było z tym problemów.
    Teraz jak puszczę np. 3 procesy kopiowania w tle to już nie włączy programu, na którym mi zależy - czy to skype czy przeglądarki... Trzeba bardzo długo czekać.
    Procesor Intel Core i5-3210M 2.5 GHz oraz 8 GB RAM.
    Pobrałem jakiś programik do sprawdzenia temeratury procesora i wykrywa oba rdzenie (pokazuje na nich temeratury - ok 70 stopni) piszę też, że są 4 wątki - czyli niby prawidłowo. RAM też jest wykrywany pełne 8GB
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 15785613
    kret855

Poziom 25  
    Ocena: 59
    Powierzchnia dysku jest ok więc sprawdź sprzęt OCCT i tu szukaj winnych tj. wysoka temperatura/ błędy jak złapiesz jakiś error w trybie testu CPU to musisz rozebrać komputer i go wyczyścić pamiętaj o dobrej paście bo na sylikonie ubijesz sobie układ graficzny po czasie lub mostek. Jak to nie pomoże sprawdzasz pamięci memtest jeżeli ok puszczasz pamięć do innego banku jeżeli brak poprawy masz nie tak coś z płytą lub prockiem.
    Konto firmowe:
    Di-Tech Usługi Informatyczne Sklep i Serwis Komputerowy
    Dąbrowskiego 1B, Świnoujście, 72-600 | Tel.: 721XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.ditech.cba.pl
  • #10 15785726
    TAAG
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    kret855 napisał:
    ...to musisz rozebrać komputer ...

A było wyraźnie napisane.

Rafalew1111 napisał:
    ...
    Sam konserwacji nie przeprowadzę ....
  • #11 15786612
    Rafalew1111
    Poziom 9  
    Zrobiłem testy occt. Temp. procesora ustawiłem na max 99 stopni.
    Najpierw prawie godzinę chodziło cpuCPU: linpack do przekroczenia temp.
    Potem puściłem cpuCPU:occt. Dwa razy po kilku minutach przekraczało max. temp.
    Wrzucam zrzuty (w załącznikach)

EDIT
    Drugie podejście
    Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła

EDIT
    Trzecie podejście.
    NIe wiem, czy na coś powinienem zwrócić uwagę poza temp. Jeśli tak, proszę o podpowiedź.
    Czy uważacie, że to temp odpowiada za te problemy?
    Mnie niepokoi, że nawet przy włączaniu nie radzi sobie z procesami, a wtedy jest zimny - tak jakby procesor był jednordzeniowy - gorzej niż na moim starym celeronie...

Posty scaliłem. RADU23

EDIT
    A w nocy chodził memtest. Zrzuty niżej - błędów 0.

Podsumowując - czy sądzicie, że to problem przegrzewania czy szukać dalej przyczyny. Niepokoi mnie, tak jak już pisałem, że nawet po włączeniu nie radzi sobie z wieloma zadaniami (a nie zdązy się przegrzać jeszcze tak szybko).

Moderowany przez RADU23:

Posty scaliłem (po raz enty).
    Proszę byś w przypadku dodawania informacji, gdy nikt jeszcze nie zamieścił odpowiedzi, używał przycisku "zmień", nie publikując postu pod postem.

Załączniki:
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła 2016-07-04-19h22-Voltage-VID.png (36.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła 2016-07-04-19h22-Voltage-Current Voltage.png (34.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła 2016-07-04-19h22-Temperature-Core #1.png (43.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła 2016-07-04-19h22-Memory Usage-Memory Used.png (28.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła 2016-07-04-19h22-Temperature-Core #0.png (49.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła 2016-07-04-19h22-Frequency-GPU #0.png (31.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła 2016-07-04-19h22-Frequency-CPU #0.png (26.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła 2016-07-04-19h22-Frequency-Bus.png (26.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Z580 - laptop działa wolno, przegrzewa się, czysta instalacja nie pomogła 2016-07-04-19h22-CpuUsage-CPU Usage.png (28.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 15787738
    marcin878787
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Sprzęt ( cpu ) się ewidentnie przegrzewa i to nie podlega jakiejkolwiek wątpliwości. A więc trzeba go porządnie wyczyścić + wymiana past / termopadów.
    Trzeba to zrobić, aby wykluczyć przegrzewanie jako przyczynę problemu.
  • REKLAMA
  • #13 16317073
    Rafalew1111
    Poziom 9  
    Witam,
    Wracam do tematu
    Komputer jest po przeczyszczeniu ale nadal chodzi słabo, łapie duże zwiechy itp. - mam wrażenie jakbym pracował ze sprzętem bez RAMu albo procesor jakiś celeron sprzed 10lat...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo Z580, który działa wolno i przegrzewa się, mimo czystej instalacji systemu Windows 7. Diagnoza wskazuje na wysokie temperatury (do 80 stopni) oraz problemy z wielozadaniowością. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące konserwacji układu chłodzenia, wymiany pasty termoprzewodzącej oraz testowania dysku twardego za pomocą narzędzi takich jak MHDD i OCCT. Po przeczyszczeniu sprzętu problem z wydajnością nadal występuje, co sugeruje dalsze badania, w tym sprawdzenie SMART dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA