logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SSD 850 Pro w Dell Inspiron 15R 5537 - spadek prędkości po 2 latach

amadusxd 05 Cze 2016 10:51 1191 7
REKLAMA
  • #1 15721579
    amadusxd
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Samsung SSD 850 Pro w Dell Inspiron 15R 5537 - spadek prędkości po 2 latach

Witam. Tak jak na obrazku mam problem z moim dyskiem ssd.
    Zwolnil do predkosci widocznych na obrazku.
    Dodam ze dysk mam od prawie 2 lat i zawsze chodzil na maksymalnych obrotach. Czyli odczyt prawie 550 mb/s i zapis prawie 470.
    Od ponad

2 tygodni zwolnil jak widac i nie wiem co moze byc przyczyna.

Moj laptop to Dell inspiron 15r 5537 z windows 8.1 64bit.

Dziekuje i czekam na jakiekolwiek wskazowki :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15721590
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Przedstaw jeszcze SMART.
  • REKLAMA
  • #3 15721599
    amadusxd
    Poziom 8  
    sPeRaCz.PL napisał:
    Przedstaw jeszcze SMART.

Czyli co dokladnie mam zrobic??? Bo nie wiem o co ci chodzi :)
  • Pomocny post
    #4 15721602
    Sznymuś
    Poziom 9  
    Robiłeś jakieś benchmarki np. programem HD Tune aby sprawdzić jaką wydajność ma faktycznie dysk? Sprawdź na stronie producenta czy nie ma żadnych aktualizacji ;) dysk może też być zapełniony czy coś.. z tego co się orientuję dysk potrzebuje jakieś 10% wolnego miejsca żeby normalnie funkcjonował. Możesz spróbować wymusić TRIM w Windows.
  • Pomocny post
    #5 15721603
    KarolciaO
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Zobacz czy nie masz ustawionej dla niego defragmentacji jeśli tak to ją wyłącz.
    Wyłącz usługę indeksowania plików windows search
    EnableBootTrace
    EnablePrefetcher
    EnableSuperfetch
    ustaw ich wartości na 0 w rejestrze systemu oraz skorzystaj z trim
    fsutil.exe behavior query DisableDeleteNotify jeśli będzie 0 jest ok jeśli 1
    wpisz fsutil.exe behavior set DisableDeleteNotify 0
    Daj też dane z hd tune lub crystaldiska abysmy widzieli stan dysku.
    To jest dysk półprzewodnikowy,wiec może jego żywotność dobiegać ku końcowi..
    Obecne HDD zwykle działają do 2 lat i trup..
  • REKLAMA
  • #6 15721688
    amadusxd
    Poziom 8  
    Samsung SSD 850 Pro w Dell Inspiron 15R 5537 - spadek prędkości po 2 latach Samsung SSD 850 Pro w Dell Inspiron 15R 5537 - spadek prędkości po 2 latach

Zrobilem benchamrk hd tune. Jednak predkosci te same. Zadnych bledow nie ma.

Sprobuje zrobic to co Karolcia napisala choc przyznam ze nic nie rozumiem z tego co napisala.

:D
  • Pomocny post
    #7 15722030
    theded
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    Najpierw wyłącz antywirusa, u mnie kasper sprawiał że osiagi dysku były sporo mniejsze od deklarowanych. Po wyłączeniu zmiana mocno na plus. Jak masz dysk na gwarancji to spróbuj zareklamować. Mi już wracają pierwsze sprzedane ssd, zwykle z informacją że system zaczyna tragicznie zamulać i po formacie za chwilę jest to samo.
  • REKLAMA
  • #8 15722305
    amadusxd
    Poziom 8  
    Dzieki wielkie za opmoc ale poradzilem sobie z problemem za pomoca formatu calego dysku i postawienia nowego systemu od nowa. Teraz smiga jak ta lala.
    Wiem ze pomysl troche glupi ale ja tak robie zawsze jak mam jakis problem :)
    Dzeikuje i zamykam temat >)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem SSD Samsung 850 Pro w laptopie Dell Inspiron 15R 5537, który po dwóch latach użytkowania znacznie spowolnił, osiągając prędkości odczytu i zapisu znacznie poniżej nominalnych wartości. W odpowiedziach zasugerowano kilka kroków diagnostycznych, w tym sprawdzenie parametrów SMART, wykonanie benchmarków za pomocą HD Tune, wyłączenie defragmentacji oraz usług indeksowania, a także wymuszenie TRIM w systemie Windows. Użytkownik zdołał rozwiązać problem poprzez formatowanie dysku i reinstalację systemu, co przywróciło jego wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA