logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WORD 2013 - Brak możliwości wpisywania w innym języku

19darkangel91 08 Cze 2016 09:26 1338 10
REKLAMA
  • #1 15727907
    19darkangel91
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Otóż mam dziwny problem z Wordem 2013. Wszystko jest zarejestrowane na firmę, rejestracja przeszła pomyślnie, wszystko działa jak należy w całym pakiecie. Ale w Wordzie jest problem, że kiedy chcę wpisywać coś w cyrylicy to nie mogę... Ale po naciśnięciu np jakiejś cyfry potem skasowaniu jej mogę pisać w cyrylicy, lecz po kilku słowach muszę zabieg powtórzyć. Nie zauważyłem takiej przypadłości w języku polskim. Rosyjski jest dla mnie w sumie podstawowym językiem pisania, a co trzecie słowo muszę takie rzeczy odstawiać. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

PS. Dokument jest odblokowany, dzieje się tak i na nowym pliku...
  • REKLAMA
  • #2 15733026
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Upewniam się:
    w innych elementach pakietu (excel, powerpoint itp) cyrylica działa bez zarzutu?

Co znaczy że "nie możesz wpisać coś w cyrylicy": pojawiają się w zamian "polskie" litery czy nic się nie pojawia?

Jaką klawiaturę masz zainstalowaną (przełączoną) w momencie pisania w wordzie?
  • REKLAMA
  • #3 15733038
    19darkangel91
    Poziom 9  
    Excel działa bez zarzutu, PP nie sprawdzałem. A niemożność wpisywania polega na tym, że piszę coś i nic się nie wyświetla, jakbym w ogóle nie naciskał nic na klawiaturze. Ale jak wpiszę jakąś cyfrę to za cyfrą przez jakiś czas mogę pisać w cyrylicy. Klawiatura ustawiona Rosyjska ze ściągniętą modyfikacją typu translit z rozkładką ЯВЕРТ. W Wordzie na dole język pisania jest rosyjski, w pasku języka rosyjski. Dziwne to jest :(

Dodam, że nie mam zainstalowanych narzędzi sprawdzających pisownię w j. rosyjskim, bo nie są wykupione.
  • Pomocny post
    #4 15733058
    marek003
    Poziom 40  
    Nie spotkałem się z takim przypadkiem.

A jak dodasz bułgarska klawiaturę to tak samo się word będzie zachowywał?
    Jaką czcionka próbujesz pisać? Z innymi czcionkami też jest tak samo?
  • #5 15733226
    19darkangel91
    Poziom 9  
    Hehe dziwna sprawa w bułgarskim nie mogę wpisywać też, ale jak wcisnę cyfrę to idzie wszystko. Czcionka Calibri, ale przy zmianie czcionki w miejscu gdzie się ją wybiera od razu mogę pisać cyrylicą. Czy problem tyczy się w sumie tylko "kartki" w wordzie. Jakby nie była aktywna :/ Czy jest to możliwe, że word blokuje możliwość wpisywania bez tych narzędzi sprawdzania pisowni?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15733285
    marek003
    Poziom 40  
    Sprawdzanie pisowni nie powinno mieć nic do rzeczy.
    Przed chwila zainstalowałem klawiaturę i jak piszę z klawiaturą rosyjską wszystko u mnie jest w porządku.

Załącz przykładowy twój plik (spakuj go rarem lub zipem) - zobaczymy czy to w ustawieniach pliku czy w samym wordzie.
  • REKLAMA
  • #7 15733291
    19darkangel91
    Poziom 9  
    Do tego przy pisaniu w j. rosyjskim wyłazi okienko "BRAK NARZĘDZI SPRAWDZAJĄCYCH"
    Załączniki:
    • WORD 2013 - Brak możliwości wpisywania w innym języku Bez tytułu.jpg (120.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • przyklad.docx (11.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 15733329
    marek003
    Poziom 40  
    Mogę pisać cyrylicą w Twoim dokumencie. Tylko że ja mam 2010

Na marginesie narzędzia sprawdzające są bezpłatne - tzn są w cenie pakietu. Wg mnie nie zainstalowałeś całego pakietu. Było wybrać wersję instalacji niestandardowej i zaznaczyć że wszystko ma się uruchamiać z dysku.

Tu oficjalna strona M$ do pobrania narządzi sprawdzających

Przyznam że nie wiem co dalej.
    Może zainstaluj te narzędzia i kłopot minie.
  • #9 15739108
    19darkangel91
    Poziom 9  
    Ok. dziękuję za pomoc, zaraz zainstaluję narzędzie i będę dawać znać czy się poprawiło. Przypadłość istotnie dziwna i zaskakująca.

Edit: niestety nie pomogło dla Worda :D No trudno, trzeba nauczyć się z tym żyć i po każdym przełączeniu okna muszę dać spację, backspace i można pisać :D
  • #10 15739294
    marek003
    Poziom 40  
    A sprawdź jeszcze komputer antyrobakami. Może tu coś bruździ.
    Wejdź na forum pogotowia anty wirusowego. Najpierw przeczytaj post co zrobić zanim się napisze na forum i jak nic nie da czyszczenie antyrobakami (dr web, malaware, adwclean) wrzuć tam loga z Firsta
  • #11 15744510
    19darkangel91
    Poziom 9  
    Witam. Dzisiaj przestałem móc wpisywać polskie litery...

Dla potomnych - laptop HP i problem sprawiał dodatek do Worda o wdzięcznej nazwie PDFComplete. Po jego wyłączeniu wszystko wraca do normy, razem z cyrylicą. Plik -> Opcje -> Dodatki i wyłączamy PDFComplete ;) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z edytorem Word 2013, polegający na niemożności wpisywania tekstu w cyrylicy, co objawiało się brakiem wyświetlania liter podczas pisania. Po wprowadzeniu cyfry, możliwość pisania w cyrylicy wracała, ale problem powtarzał się. Użytkownik miał zainstalowaną rosyjską klawiaturę oraz czcionkę Calibri. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie ustawień klawiatury, czcionek oraz instalację narzędzi sprawdzających pisownię. Ostatecznie, problem został rozwiązany po wyłączeniu dodatku PDFComplete, co przywróciło normalne działanie Worda.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA