logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

asus rt ac51u - czy taka konfiguracja będzie działać?

marcin00-110 13 Cze 2016 21:39 4656 7
REKLAMA
  • #1 15740649
    marcin00-110
    Poziom 8  
    asus rt ac51u - czy taka konfiguracja będzie działać?

Witam czy to jest możliwe? tym routerem cdma odbieram internet ale chciałbym zwiększyć zasięg na podwórku i osiągnąć duże prędkości miedzy komputerem stacjonarnym podłączonym kablem a drugim połączonym przez wifi. Podłączenie routerów kablem nie wchodzi w grę bo to za daleko. czy ten router da mi możliwość utworzenia odrębnej sieci czy tylko przedłuży istniejącą?
  • REKLAMA
  • #2 15740653
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    marcin00-110 napisał:
    routerem cdma odbieram internet ale chciałbym zwiększyć zasięg na podwórku

Ten router cdms nie posiada takiej funkcjonalności. Musisz sobie kupić jakiś repeater.
  • REKLAMA
  • #3 15740693
    marcin00-110
    Poziom 8  
    tu nie oto mi chodziło :D to asususa zadanie
    wiem o tym że ten router cdma tylko wysyła wifi ale chodzi mi o to czy ten asus ma 2 moduły wifi z których jeden połączył by się z routerem a drugi utworzył by drugą sieć. Router cdma tutaj nie ma nic do rzeczy. Jeszcze zamiast tego asusa mógłbym jakiś repeater ale stracił bym na prędkości i zasięgu.
  • REKLAMA
  • #4 15741299
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Asus ma tylko jedno radio i raczej ubogo wyposażone oprogramowanie.
  • #5 15741318
    marcin00-110
    Poziom 8  
    Dziwne sprzedawca twierdzi że sam z takiej konfiguracji korzysta
  • REKLAMA
  • #6 15741428
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Może korzysta z niego jako z repeatera (nie wiem, czy Asus ma taką funkcję). Ale taki repeater, tym samym radiem, odbiera i przekazuje dalej. Ponieważ nie da się równocześnie, zmniejsza to jego szybkość co najmniej dwukrotnie.
  • Pomocny post
    #7 15742083
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5396
    marcin00-110 napisał:
    Dziwne sprzedawca twierdzi że sam z takiej konfiguracji korzysta

No bo i prawdę mówi - tylko, że nie zawsze się do to zrobić jak zamyślamy (mając jakieś swoje wyobrażenie).
    Ten Asus powinien mieć opcje repeatera (miałem Asusa RT-N18U i tam to było - tu myślę jest podobnie).
    Tylko co rozumiesz pod pojęciem:
    marcin00-110 napisał:
    osiągnąć duże prędkości

?
    I jeszcze:
    marcin00-110 napisał:
    komputerem stacjonarnym podłączonym kablem a drugim połączonym przez wifi

Ten Asus ma porty LAN tylko 100 Mb - i tylko tyle przekaże po kablu.
    Co do wifi - no cóż - kupić i sprawdzić - tu nikt gotowej recepty nie da.
  • #8 15747264
    marcin00-110
    Poziom 8  
    Witam kupiłem ten router i jest tu taka opcja jak wds (bridge).
    Nie mam 2 kabli do internetu ale narazie router ze strychu i połączyłem tak jak powinno być kablem do portu wlan i router działa jest i 2.4 i 5 Ghz i zasięg jest o niebo lepszy ale jak tą funkcje bridge skonfigurować to nie wiem (próbowałem ale nawet nie łączył się z tym cdma). Najpierw podłączyłem router do komputera kablem (z normalnego portu) ustawiłem wifi a potem podłączyłem oba routery kablem a zarządzam nimi przez wifi.
    daje screny jak to wygląda asus rt ac51u - czy taka konfiguracja będzie działać? asus rt ac51u - czy taka konfiguracja będzie działać? asus rt ac51u - czy taka konfiguracja będzie działać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy router Asus RT-AC51U może działać jako repeater, aby zwiększyć zasięg Wi-Fi w jego domu, łącząc się z istniejącym routerem CDMA. Odpowiedzi wskazują, że Asus RT-AC51U ma tylko jedno radio, co ogranicza jego funkcjonalność do działania jako repeater, co może zmniejszyć prędkość połączenia. Użytkownik potwierdza, że router ma opcję WDS (bridge) i po podłączeniu do innego routera uzyskał lepszy zasięg, ale ma trudności z konfiguracją tej funkcji. Wskazano również, że porty LAN w Asusu są ograniczone do 100 Mb/s.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA