logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ruter Asus RT-N18U + karta sieciowa USB (AC) - czy tak można ?.

walimar 23 Paź 2022 14:24 414 9
REKLAMA
  • #1 20249039
    walimar
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie.
    Ostatnio stałem się właścicielem internetu światłowodowego z ruterem FanBox 6.
    Ponieważ ruter ten swoim zasięgiem obejmuje tylko piętro budynku, to na parterze zamontowałem drugi ruter Asus RT-N18U, który pracuje w trybie punktu dostępowego (AP). Wszystko działa w jak najlepszym porządku oprócz oczywiście braku WiFi 6 (5 Mgz). Chodzi mi po głowie rozszerzenie WiFi na parterze o tę częstotliwość. Mam na pewno 2 możliwości: kupno nowego rutera 2,4/5 GHz (najdroższa opcja) lub wzmacniacza WiFi 5 MHz (średni koszt).
    I tu nie wiem czy się nie wzbudzę śmiechu u fachowców, ale co szkodzi zapytać o inną opcję. Czy mogę do rutera Asus RT-N18U dopiąć do portu USB 3.0, np. taką lub podobną zewnętrzną kartę sieciową i skonfigurować ruter aby WiFi działało w trybie N i AC (2,4/5 GHz).
    Ruter Asus RT-N18U + karta sieciowa USB (AC) - czy tak można ?.
    Ruter Asus RT-N18U + karta sieciowa USB (AC) - czy tak można ?.
    Dzięki za wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 20249044
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15505
    To nie zadziała.
    Repeater jeśli zadziała zmniejszy prędkość o połowę.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20249046
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2678
    walimar napisał:
    Czy mogę do rutera Asus RT-N18U dopiąć do portu USB 3.0, np. taką lub podobną zewnętrzną kartę sieciową i skonfigurować ruter aby WiFi działało w trybie N i AC (2,4/5 GHz).

To są wszystko karty przewodowe do komputera podłączane przez port USB. To nie ma nic wspólnego z wifi. Druga sprawa taki router nie obsługuje kart bezprzewodowych na własnym porcie/portach USB.
  • REKLAMA
  • #4 20249060
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    walimar napisał:
    na parterze zamontowałem drugi ruter Asus RT-N18U, który pracuje w trybie punktu dostępowego (AP). Wszystko działa w jak najlepszym porządku oprócz oczywiście braku WiFi 6 (5 Mgz). Chodzi mi po głowie rozszerzenie WiFi na parterze o tę częstotliwość. Mam na pewno 2 możliwości: kupno nowego rutera 2,4/5 GHz (najdroższa opcja) lub wzmacniacza WiFi 5 MHz (średni koszt).

By nadawać wifi6, router musi to obsługiwać (czyli pasmo AX) a dodatkowo sprzęt odbiorczy to odbierać.
  • #5 20249095
    walimar
    Poziom 11  
    jimasek napisał:
    To są wszystko karty przewodowe do komputera podłączane przez port USB. To nie ma nic wspólnego z wifi

Tak wiem, że przewodowa, po prostu miałem nadzieję, że będzie można tak jak jest teraz przy 2,4 GHz (też sygnał do rutera przez kabel), a ruter później rozsyła przez WiFi. Na dole mam już za słaby sygnał (rwie połączenie) aby rutery komunikowały się po WiFi.
    Czyli tak się nie da. Szkoda, ale mówi się trudno i żyje się dalej.

Panowie czy możecie polecić w takim razie jakiś wzmacniacz sygnału (AC 5MHz), ale żeby sygnał był podawany kablem internetowym, oczywiście w rozsądnej cenie (50 -100 zł).
    W innym razie to już chyba nowy ruter.
  • #6 20249110
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15505
    walimar napisał:
    Panowie czy możecie polecić w takim razie jakiś wzmacniacz sygnału (AC 5MHz), ale żeby sygnał był podawany kablem internetowym, oczywiście w rozsądnej cenie (50 -100 zł).

Nie ma takiego.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20249117
    walimar
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    By nadawać wifi6, router musi to obsługiwać (czyli pasmo AX) a dodatkowo sprzęt odbiorczy to odbierać

Przepraszam, za moją pomyłkę chodziło mi o WiFi 5 (AC - 5MHz).

Dodano po 2 [minuty]:

sosarek napisał:
    walimar napisał:

Nie ma takiego.

W ogóle czy w tej cenie ?
  • #8 20249163
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    @walimar
    Jeśli gdzieś wifi słabe, to przewód sieciowy z routera głównego i lokalny AP np. TPLink C6
  • REKLAMA
  • #9 20249481
    walimar
    Poziom 11  
    No tak mam drugi ruter podłączony.
    Myślałem, że w podobny sposób podłącze wzmacniacz wifi (AC), a i tu zonk😢😭
  • #10 20273301
    walimar
    Poziom 11  
    A więc sprawa zakończona kupieniem nowego rutera MR80X (AC, AX). Chodzi w trybie AP i jest już ok.
    Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada ruter Asus RT-N18U, który działa w trybie punktu dostępowego (AP) i chce rozszerzyć zasięg WiFi na parterze, gdzie sygnał jest słaby. Zastanawia się nad możliwością podłączenia zewnętrznej karty sieciowej USB do rutera, aby uzyskać obsługę WiFi 5 (AC). Odpowiedzi wskazują, że ruter nie obsługuje kart bezprzewodowych przez port USB, a jedyną opcją jest zakup wzmacniacza sygnału lub nowego rutera. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup nowego rutera MR80X, który działa w trybie AP i spełnia jego wymagania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA