logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-360 - Jak wymienić uszczelnienia pompy wtryskowej?

ppii00ttrreekk 16 Cze 2016 14:09 16863 9
REKLAMA
  • #1 15746858
    ppii00ttrreekk
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Leje mi się olej na połączeniu pompy wtryskowej z blokiem silnika (sprężarką), zwłaszcza jak się ciągnik zagrzeje.

Moje pytanie jest takie, co bym tam musiał wymienić? (http://sklep.lyskawaserwis.pl/pl/c/2.-Pompa-wtryskowa/2859). Widzę że jest tam jakiś pierścień uszczelniający i uszczelka. Czyli trzeba by wymienić obie te rzeczy? czy tylko pierścień i czy jako laik sobie z tym poradzę? Czy potrzebne mi będą np jakieś specjalne narzędzia typu ściągacz których nie posiadam.. Bo w instrukcji napraw widzę że jest tam sprzęgło do którego potrzebny jest ściągacz. Ale czy trzeba go zdejmowac zeby wymienic uszczelnienie?

Na innym forum czytałęm ze to bardzo prosta sprawa, wystarczy wysunac pompe i wymienic oring. No ale ja tu widze jakis pierscien i nie wydaje mi sie czy to az takie proste.

Kąt wtrysku se potem ustawie bo w tym się już orientuje.
  • REKLAMA
  • #2 15747602
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1695
    Wymień oring na złączeniu pompy , to wystarczy. nie potrzebujesz ściągacza bo nie będziesz demontował napędu popy.Wysuń pompę wymień oring zamontuj i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #4 15747647
    darfur5
    Poziom 35  
    Nr. 9 nie sądzę,to uszczelniacz pompy .Ty masz wyciek między pompą a silnikiem i na pewno wycieka czarny olej czyli z silnika , a czy jest jakaś uszczelka czy oring na części nr 5 bo nic tam nie widzę.
  • #5 15748039
    Harley883
    Poziom 14  
    Ocena: 104
    Tego Oringa nie znajdziesz w częściach pompy wtryskowej. Bo w bloku silnika jest rowek na jego miejsce .
  • #6 15748474
    ppii00ttrreekk
    Poziom 10  
    A no właśnie, ja cały czas myślałem że to chodzi o olej z pompy. Kolor oleju nie wiedziałem jaki jest, wydawało mi się że czysty, bo to nigdy nie lało się tak żeby nakapało pod ciągnik tylko zawsze robił się mokry/świecący blok. Jednak jak popuściłem lekko śruby od mocowania pompy to wylało się więcej oleju i faktycznie jest ciemny, czyli jednak z silnika.

Czyli nie muszę nic grzebać w samej pompie to myślę że sobie teraz poradzę, a w sklepie zapytam o oring.

Dzięki za pomoc, naprowadzenie na faktyczne źródło wycieku.
  • REKLAMA
  • #7 15749522
    darfur5
    Poziom 35  
    Pompa wtryskowa ma swój układ smarowania niezależny od silnika. Warto sprawdzić poziom oleju w pompie ( jest miarka), przeważnie jest w niej więcej ropy niż oleju jeśli sekcje puszczają.
  • REKLAMA
  • #8 15751143
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Pierścień 75x3 i po kłopocie
  • #9 15755597
    ppii00ttrreekk
    Poziom 10  
    Pompa choć jest od nowości, 36 lat nie ruszana, to sekcje ropy nie puszczają. Jest olej tylko zawsze mi się wydaje że tego oleju ubywa stąd też myślałem ze ten olej cieknie z pompy.

Ja wiem że pompa ma swój olej niezależny od silnika, ale tak samo pompa ma sama w sobie od strony bloku na wałku uszczelnienia. Czy na samej pompie nigdy nie ma problemów ze szczelnością? Jest tam przecież uszczelka o czym pisałem w pierwszym poście i pierścień uszczelniający.
  • #10 15757608
    darfur5
    Poziom 35  
    To zmartwienie z pompą zostaw na potem , wymień wpierw oring zamontuj pompę i obserwuj co się będzie działo, jeśli będzie ubywał olej z pompy to trzeba będzie wymienić uszczelniacz na wałku pompy wtryskowej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyciekiem oleju na połączeniu pompy wtryskowej Ursus C-360 z blokiem silnika, szczególnie po rozgrzaniu ciągnika. W odpowiedziach sugerowane jest, aby wymienić oring na złączeniu pompy, co powinno rozwiązać problem. Użytkownik zadaje pytania dotyczące konkretnego pierścienia uszczelniającego oraz ewentualnej potrzeby użycia specjalnych narzędzi, takich jak ściągacz. Po dalszej dyskusji ustalono, że wyciek pochodzi z silnika, a nie z pompy, co zmienia podejście do naprawy. Użytkownik planuje wymienić oring i obserwować sytuację, a w razie potrzeby zająć się uszczelnieniem wałka pompy wtryskowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA