Witam. Mam kilka telewizorów 29 cali różnych marek. Mam ich ze 30. Chciałbym się zapytać czy warto je rozebrać. Jeżeli tak to podajcie trzy marki telewizorów gdzie jest dużo miedzi-czyli dużo cewek, gruby kabel na kineskopie itp...
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamMobilisA075 napisał:Witam. Mam kilka telewizorów 29 cali różnych marek. Mam ich ze 30. Chciałbym się zapytać czy warto je rozebrać. Jeżeli tak to podajcie trzy marki telewizorów gdzie jest dużo miedzi-czyli dużo cewek, gruby kabel na kineskopie itp...
turlam.dropsa napisał:MobilisA075 napisał:Witam. Mam kilka telewizorów 29 cali różnych marek. Mam ich ze 30. Chciałbym się zapytać czy warto je rozebrać. Jeżeli tak to podajcie trzy marki telewizorów gdzie jest dużo miedzi-czyli dużo cewek, gruby kabel na kineskopie itp...
A co zrobisz z restą, do lasu wyrzucisz?
MobilisA075 napisał:Oddam złomiarzom pod śmietnik
Małolepszy napisał:Ja na szczęście już kilka lat temu porozbierałem telewizory na miedź a resztę oddałem do odpadów wielkogabarytowych. Niedługo to będą kary albo limity za ilość puszczonych bąków z pupy. A najwięcej miedzi jest w starych 20-kilku letnich telewizorach typu Telefunken, Sony, Schneider itp z kineskopami typu Delta.
turlam.dropsa napisał:Jak dostaniesz raka płuc od zanieczyszczonego powietrza (bo sąsiad pali plastikiem) i raka wątroby od skażonej wody (bo jakiś byznesmen wylewa toksyczną chemię do rzeki) to może zrozumiesz po co jest to wszystko. Ale wtedy będzie już za późno.
atom1477 napisał:turlam.dropsa napisał:Jak dostaniesz raka płuc od zanieczyszczonego powietrza (bo sąsiad pali plastikiem) i raka wątroby od skażonej wody (bo jakiś byznesmen wylewa toksyczną chemię do rzeki) to może zrozumiesz po co jest to wszystko. Ale wtedy będzie już za późno.
No chyba nie, skoro to nie przynosi rezultatów.
turlam.dropsa napisał:Tu nie jest mowa o paleniu plastikiem ale o rozbieraniu telewizora. Jak wyciągne miedź z telewizora a resztę oddam legalnie do elektrozłomu to zanieczyszczę tym środowisko? Nie. Tylko elektrozłom mniej zarobi. A punkty zbiórki elektrozłomu to może rozbierają to w jakiś cudowny sposób odzyskują metale a resztę wysyłają na słońce żeby się spaliło?Jak dostaniesz raka płuc od zanieczyszczonego powietrza (bo sąsiad pali plastikiem) i raka wątroby od skażonej wody (bo jakiś byznesmen wylewa toksyczną chemię do rzeki) to może zrozumiesz po co jest to wszystko. Ale wtedy będzie już za późno.