logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Które części warto odzyskać ze starego telewizora?

maryl16 02 Lip 2007 12:17 2887 10
REKLAMA
  • #1 4041080
    maryl16
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    proszę mi powiedzieć jakie części można wyciągnąć ze starego tv
    Pozdrawiam
    -maryl16
  • REKLAMA
  • #2 4041339
    duzydiablo
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 23
    witam
    napewno kondensatory jakies radiatory jak sa i napewno koncowke mocy.Mozesz tez rezystory ale nie wiem czy to ma sens bo one kosztuja 2grosze daj fotke jakas
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4041348
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Jeśli to "Rubin" to do kosza.

ps

napisz co to za model (może nie warto grzebać)?
  • #4 4041354
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    ja wyciagam radiatory, kondki, rezystory powyzej 5W, trafa, kable. Jesli to TV kolorowe to na plus dla ciebie :)

EDIT
    Zapomnialbym- potencjometry, wlaczniki, uklady sterowania, to wszystko sie przydaje...
  • #5 4041367
    mikon88
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Kondensatorów elektrolitycznych nie polecam inne owszem. Tv stary upływność itd. Z trafa WN można zrobić jakąś lampę plazmową. jeśli nie zajmujesz się naprawą TV to możesz zbierać miedź z cewek odchylania:) Reszta elementów no cóż jeśli masz sklep elektroniczny daleko to warto wylutować rezystory i segregować itd. Zależy czy ci sie chce;P tranzystory mocy np. HOT radiatory
  • #6 4041434
    Helmans
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Weźcie pod uwage że napisał stary TV więc lampy też by mógł wyciągnąć a reszta to jak napisali koledzy wcześniej.
  • REKLAMA
  • #7 4041488
    Jack14
    Poziom 38  
    "Helmans" a te lampy to do czego miały by się przydać (do naprawy następnego takiego historycznego TV).
    Myślę że jak ten telewizor spędził jeszcze z 5 lat w piwnicy to i tak po "dobrych" lampach zapomnij.

ps

poczekajmy co kolega odpisze (może stary dla niego to 3 latek).
  • #8 4042229
    maryl16
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Jutro sprawdzę jaki to telewizor.
  • #9 4042515
    M.G1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Jack14
    Dlaczego sądzisz że jeszcze 5 lat w piwnicy i po lampach??
    Ja zbudowałem wczoraj radio reakcyjne na lampach(AF7 AZ1 i AL4) wyprodukowanych jescze przed 1939r.

Pozdrawiam
    M.G1

p.s lampy mogą się przydać do wielu rzeczy np zasilaczy wn ,wzmacniaczy itp
  • #10 4051715
    Jack14
    Poziom 38  
    Do nowych konstrukcji lampowych jak najbardziej tak.

ps

szczególnie wzmacniacze ładnie "grają" ale do napraw starych TV to raczej już nie warto.
  • REKLAMA
  • #11 4051810
    hudy78
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    witam jak najbardziej tranzystory hot inne tranzystory dużej mocy układy scalone bo wiadomo że teraz dużo malowanek jest a miedź i aluminium na złom

Podsumowanie tematu

✨ Ze starego telewizora warto odzyskać przede wszystkim elementy takie jak kondensatory (z wyłączeniem elektrolitycznych ze względu na ich starzenie i upływność), radiatory, tranzystory mocy (np. HOT), rezystory o mocy powyżej 5W, transformatory, potencjometry, włączniki oraz układy sterowania. Z cewek odchylania można pozyskać miedź. W przypadku telewizorów lampowych można wyciągnąć lampy elektronowe, które mimo upływu lat mogą być użyteczne do budowy wzmacniaczy, zasilaczy wysokiego napięcia czy radioodbiorników reakcyjnych, choć do napraw starych TV ich użycie jest mniej opłacalne. Warto także segregować i wylutowywać elementy, zwłaszcza jeśli dostęp do sklepu elektronicznego jest utrudniony. Złomowanie miedzi i aluminium również jest wskazane. Przydatność odzyskanych części zależy od modelu i stanu telewizora, np. telewizory marki Rubin są mniej wartościowe pod tym względem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA