logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC KD-NX5000 - Jak zaktualizować mapy nawigacji po 2011 roku?

panpejsaty 24 Cze 2016 17:27 2157 8
REKLAMA
  • #1 15765941
    panpejsaty
    Poziom 9  
    Witam

Ostatnio zakupiłem sobie radio JVC KD-NX5000 z nawigacją. Problem jest taki że mapy od nawteq są stare i nieaktualne a ostatnia aktualizacja od nich de tego modelu jest z 2011 roku. Pytanie brzmi czy jest możliwość włożenia innej mapy od innego wydawcy albo jakikolwiek inny sposób aktualizacji tych map?
  • REKLAMA
  • #3 15769627
    panpejsaty
    Poziom 9  
    z tego co widze to aktualizacje robi sie przez dvd. A jak bym wgrał na dvd automape i próbował żeby mi złapało to byłoby to głupim pomysłem?
  • REKLAMA
  • #4 15769640
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4874
    panpejsaty napisał:
    A jak bym wgrał na dvd automape i próbował żeby mi złapało to byłoby to głupim pomysłem?
    Co miałoby złapać? Program na dysku nawigacji jest przystosowany do pobierania aktualizacji z płyty DVD (prawdopodobnie), z pewnością nie jest przystosowany do uruchomienia innej aplikacji.
    Pytałem, czy masz dostęp do HDD i plików, bo nie ma innej metody, jak ich podmiana, by w ogóle uruchomić inną nawigację.
    panpejsaty napisał:
    aktualizacja od nich de tego modelu jest z 2011 roku.
    A to dyskwalifikuje obecny program w nawigacji.
  • #5 15769690
    panpejsaty
    Poziom 9  
    podejrzewam ze miałbym dostęp do hdd ale w takim wypadku czy nie trzeba przystosowywać takiej automapy żeby działała na danym urządzeniu?
  • REKLAMA
  • #6 15769713
    DriverMSG
    panpejsaty napisał:
    u czy nie trzeba przystosowywać takiej automapy żeby działała na danym urządzeniu?
    Najpierw trzeba wiedzieć na czym bazuje obecna nawigacja.
    Nie mam danych o tym, jaki system jest w tym modelu. Być może jest tam system przygotowany jedynie do tego modelu i wtedy nic nie będzie można zrobić.
  • #7 15769794
    panpejsaty
    Poziom 9  
    A skąd takie dane o systemie wziąć? jestem kompletnym laikiem w tych sprawach i raczej sam takiej informacji nie zdobęde bazując na plikach które tam znajde
  • REKLAMA
  • #8 15798623
    panpejsaty
    Poziom 9  
    Ref

Przy uruchamianiu radia wyświetla się obrazek "Navteq on board" i zaraz obok "microsoft windows powered" czy to oznacza że radio bazuje na silniku windowsa? jeśli tak to jak moge wgrać np auto mape mając do dyspozycji tylko dvd/cd-rom i dysk twardy w radiu.
  • #9 15798628
    DriverMSG
    panpejsaty napisał:
    czy to oznacza że radio bazuje na silniku windowsa?
    Na to wygląda.
    panpejsaty napisał:
    jeśli tak to jak moge wgrać np auto mape mając do dyspozycji tylko dvd/cd-rom i dysk twardy w radiu.
    DriverMSG napisał:
    Wyjmij z niego HDD i zobacz, czy możesz przeglądać pliki, np. w komputerze przez adapter USB.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił radio JVC KD-NX5000 z nawigacją, jednak napotkał problem z przestarzałymi mapami Navteq, ostatnio aktualizowanymi w 2011 roku. Pojawiły się pytania dotyczące możliwości aktualizacji map, w tym użycia innej aplikacji, takiej jak Automapa. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie dostępu do dysku twardego (HDD) radia oraz przystosowanie nowej aplikacji do systemu nawigacji. Wskazano, że radio może bazować na systemie Windows, co może otworzyć możliwości wgrania nowych map, ale wymaga to dalszego zbadania struktury plików na HDD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA