logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo y700 - Zniekształcony dźwięk na słuchawkach, efekt jaskini/wiadra

nevermores 27 Cze 2016 18:48 1284 10
REKLAMA
  • #1 15771881
    nevermores
    Poziom 8  
    Witam!

Mam problem z dźwiękiem na Lenovo y700, którego mam zaledwie od dwóch dni.
    Lenovo y700 ma jedno wejście na słuchawki/mikrofon i system win10, ale w czym problem...

Problem pojawia się w momencie podłączenia słuchawek. Kiedy cokolwiek odpalę czy to muzykę czy film mam efekt jaskini/wiadra, generalnie nieczystego i zniekształconego dźwięku. O ile jeszcze słychać efekty w tle (np. w grze,filmie) to kwestie mówione są tłumione i zniekształcane.
    Zaktualizowałem sterowniki dźwiękowe, szukałem w każdych możliwych opcjach, ale to nic nie pomaga :(
  • REKLAMA
  • #2 15771890
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Jakich słuchawek używasz?
    W głośnikach ten efekt nie występuje?
  • #3 15771896
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    Takie objawy mogą powodować uszkodzone słuchawki (brak masy). Sprawdziłeś na innych słuchawkach?
  • REKLAMA
  • #4 15771976
    nevermores
    Poziom 8  
    Słuchawki to creative fat4lity. Sprawdzałem na innych słuchawkach i jest to samo. Głośniki w jak najlepszym porządku :)
  • #5 15772077
    boro1234567
    Spec od komputerów
    To problemem może być bram masy na płycie w gnieździe.
    Wymaga to pomiarów.
  • #6 15772190
    nevermores
    Poziom 8  
    Nie jestem jakimś znawcą, bardziej laikiem, ale czy to nie ma nic wspólnego z tymi pierścieniami na jacku od słuchawek? Korzystam z "podwójnych", a gdzieś na jakiś forach wyczytałem, że te generacje laptopów z tego typu gniazdami, mogą wymagać "lepszych" jacków, to prawda?
  • REKLAMA
  • #7 15772220
    boro1234567
    Spec od komputerów
    nevermores napisał:
    mogą wymagać "lepszych" jacków, to prawda?

Nie lepszych tylko inaczej podłączonych.
    Zmierz miernikiem gdzie masz masę na wtyku.
  • REKLAMA
  • #8 15782805
    nevermores
    Poziom 8  
    Heh, chętnie bym to zrobił nie wiem jak nie wiem czym :) Niestety tak jak powiedziałem wcześniej w sprawach technicznych jestem noga ;)

Ale zauważyłem coś kolejnego. Otóż, gdy otworze menadżer z realteka i zamiast stereo dam na lewą, bądź prawą stronę to defakto słychać z obu słuchawek, a jak wyśrodkuje pasek na środek (stereo) no to standardowo słyszę dźwięki z kosmosu...
  • Pomocny post
    #9 15782855
    boro1234567
    Spec od komputerów
    nevermores napisał:
    Heh, chętnie bym to zrobił nie wiem jak nie wiem czym :) Niestety tak jak powiedziałem wcześniej w sprawach technicznych jestem noga ;)

Tu sprawa jest typowo techniczne więc zalecana wizyta w serwisie.
  • #10 15782946
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    nevermores napisał:
    Lenovo y700 ma jedno wejście na słuchawki/mikrofon

Słuchawki muszą mieć taki wtyk.

Jeśli masz inny skorzystaj z takiej prześciówki.

• #11 15783542
    nevermores
    Poziom 8  
    Zakupiłem takową przejściówkę, ale bez zmian. Jednak wina musi leżeć po stronie stricte technicznej. Będe miał chwile czasu to wyślę do serwisu : (

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zniekształconym dźwiękiem na laptopie Lenovo Y700, który występuje po podłączeniu słuchawek Creative Fatal1ty. Dźwięk ma efekt jaskini/wiadra, a kwestie mówione są tłumione. Użytkownik zaktualizował sterowniki dźwiękowe i sprawdził inne słuchawki, ale problem nadal występuje. Wskazano, że może to być związane z brakiem masy w gnieździe słuchawkowym lub koniecznością użycia odpowiednich wtyków jack. Użytkownik zakupił przejściówkę, lecz problem nie został rozwiązany, co sugeruje potrzebę wizyty w serwisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA