logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GeForce GTX 550 Ti - wysokie temperatury, dziwne taktowanie GPU

Soulvar 28 Cze 2016 22:43 1605 10
REKLAMA
  • #1 15774758
    Soulvar
    Poziom 8  
    Witam, mam problem odnośnie mojego Gigabyte GeForce GTX 550 Ti.
    Temperatura karty w spoczynku wynosi od 36 do 40 stopni C, w stresie około 75 stopni C. Gdy jest używana przeglądarka (Youtube itp.) to wszystko jest w porządku, temperatura nie skacze za bardzo ale gdy włączę skype i osoba z która rozmawiam włączy kamerę to temperatura nagle zaczyna rosnąć do 60 stopni C, a taktowanie rdzenia (sprawdzam MSI Afterburn) zaczyna dziwnie skakać co pare sekund.

Moje pytanie czy to normalne bo zaczynam już trochę wariować, że może się coś stać z ta karta, a nie znam się na tym za bardzo.
    Jeśli będzie trzeba wrzucę cała specyfikacje komputera.
    Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 15774787
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Karta zajmuje się "obróbką" wideo. W dzisiejszych czasach gdy większość kodeków jest standardowa GPU dobrze radzi sobie z dekodowaniem. Częstotliwość będzie skakać - widocznie nie ma potrzeby żeby była cały czas wysoka. Moja karta (słabsza gt630) zachowuje się podobnie przy wideo.

Jak rozumiem martwią cie temperatury. Więc "przegoń" kartę i sprawdź jak będzie.
    Proponuje program "Furmark" standardowy test w pełnym ekranie. Temperatury poniżej 80-85 stopni po 10-15 minutach będą OK. To jest mocna karta z niemałym apetytem na energie - to i ciepła musi generować.
    No i powiem coś za co może mnie zjedzą - ale nawet jak w furmarku ci się karta przegrzeje (nie pozwól jej nagrzać się powyżej 100 stopni) ale w normalnym użytkowaniu (czyli w zadaniach do których Ty jej używasz) temperatury są OK to też nie musisz nic robić...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15774940
    R1hab
    Poziom 25  
    Ocena: 94
    A komputer czyszczony?
    Przyszło lato więc to normalny objaw wyższych temperatur.
    Ja swojego PC'ta czyszczę zawsze przed latem i średnio temperatury spadły mi wszędzie o 5 stopni (procesor, grafika) dyskom także ulżyło no i jest ciszej.
    Jeżeli od nowości pasta na karcie graficznej nie była wymieniana to należało by to już zrobić.
  • REKLAMA
  • #5 15776986
    Soulvar
    Poziom 8  
    @310artur Sprawdzałem temperaturę w "Furmark" i temperatura po 3 min przekraczała już 93 stopnie C poczekałem jeszcze chwilkę ale gdy temperatura rosła to wyłączyłem to przed przekroczeniem 100 stopni C.
    @R1hab komputer w miarę czyszczony ale pasty na grafice jeszcze nie wymieniałem ani razu i będę musiał się za to zabrać
  • #6 15777022
    310artur
    Poziom 43  
    Na to wygląda że trzeba zrobić przegląd chłodzenia karty. Do tego czasu po prostu obserwuj temperatury - jak długo nie zmuszasz jej do pracy w temperaturach powyżej 90 stopni tak długo nic złego jej się stać nie powinno. Do stałego monitoringu możesz użyć HWiNFO w trybie sensor only. Wybrany parametr można dodać do trya (koło zegara) i wtedy widzisz go zawsze ;)
  • REKLAMA
  • #7 15777131
    Soulvar
    Poziom 8  
    Co do chłodzenia karty to mam problem z wiatrakiem wentylatorem. W niej po prostu się zatrzymuje gdy jest na automatycznym trybie i karta się grzeje. Więc przestawiłem na 100%, tylko nie wiem czy da się wymienić wiatrakwentylator, a co do temperatur to w grach utrzymuje do tych max 80 stopni C a normalnym użytkowaniu 40 stopni C.

Pisownię poprawiłem. RADU23
  • Pomocny post
    #8 15777347
    310artur
    Poziom 43  
    Wszystko się da ;) Ale łatwo nie jest zwykle. Może być tak że jak ustawisz wentylator (nie wiatrak) na 100% to pracuje ale czy to faktycznie 100% jego obrotów - tego nie wiemy.
    Masz w ogóle odczyt RMP z niego?
  • #9 15777442
    Soulvar
    Poziom 8  
    max z tego wentylatora to 930 RPM z tego co widzę odczyt na MSI Afterburn jaki osiągnął(jaki jest rzeczywisty max tego nie wiem), a tak to kręci się w 600 RPM oczywiście jeśli jest ustawiony na 100% bo jak jest na auto to zależy od jego humoru i zazwyczaj przestaje się kręcić po chwili.
  • Pomocny post
    #10 15778845
    310artur
    Poziom 43  
    Jeżeli po ustawieniu maks obrotów obroty nie są stałe to wentylator najpierw wyczyść (musisz go odkręcić bo kluczowe sprawdzić czy mu do środka kurzu nie nawchodziło)
    To "na oko" 8,5cm jeśli nie da się go ożywić to możesz kupić zamiennik na aukcjach sporo tego jest tylko ceny wysokie. Jeśli dobrze widzę to tu aukcja nr. 6303143493 masz taki. Ale to już sam musisz pomierzyć.
  • #11 15787850
    Soulvar
    Poziom 8  
    Wentylator był w środku czysty, zmieniłem pastę na grafice i dalej było tak samo, lecz wczoraj spalił mi się zasilacz i musiałem go wymienić na nowy i po wymienię zasilacza wentylator działa jak powinien. Dziękuję za wszelka pomoc temat można zamknąć :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną Gigabyte GeForce GTX 550 Ti, która osiąga wysokie temperatury (do 75°C w stresie) oraz dziwne skoki taktowania rdzenia podczas używania aplikacji takich jak Skype. Odpowiedzi sugerują, że maksymalna temperatura dla tej karty wynosi 100°C, co oznacza, że obecne temperatury są w normie. Użytkownik został zachęcony do przetestowania karty za pomocą programu Furmark oraz do czyszczenia komputera, w tym wymiany pasty termoprzewodzącej. Problemy z wentylatorem, który nie działał prawidłowo, zostały zidentyfikowane jako potencjalna przyczyna przegrzewania. Po wymianie zasilacza wentylator zaczął działać poprawnie, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA