logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak zainstalować windows 7 i odinstalować ubuntu?

Rivnin 29 Cze 2016 16:16 2019 12
REKLAMA
  • #1 15776166
    Rivnin
    Poziom 8  
    Mam laptop dell inspiron 15 7000 series i mam zapytanie: na komputerze mam zainstalowane ubuntu, a chcę się go pozbyć i zainstalować windows 7, jednak kiedy wkładam płytkę do zewnętrznego napędu podpiętego do usb (3.0 bo 2.0 nie ma ten model) i robię rozruch z płyty to po kliknięciu "rozpocznij instalację" pojawia mi się komunikat, że nie znaleziono sterownika napędu. Co zrobić z takim problemem? Czy pomoże jeśli sformatuje komputer do NTFS przez ubuntu z bootowalnego pendrive'a? Jesli nie to co pomoże? Legacy w biosie uruchomione i zmieniłem z ATA na AHCI w Advanced. Proszę o szybką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15776187
    -Sullivan-
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    To, że masz napęd USB 3.0 nie znaczy, że nie pracuje na 2.0. Podepnij napęd pod wejście USB 2.0 i problem sterownika powinien zniknąć.
  • REKLAMA
  • #3 15776356
    Rivnin
    Poziom 8  
    -Sullivan- napisał:
    To, że masz napęd USB 3.0 nie znaczy, że nie pracuje na 2.0. Podepnij napęd pod wejście USB 2.0 i problem sterownika powinien zniknąć.

Nie czytasz dokładnie postu. napisałem "...kiedy wkładam płytkę do zewnętrznego napędu podpiętego do usb (3.0 bo 2.0 nie ma ten model)..." laptop ma tylko 3 x 3.0 Usb nie ma 2.0
  • #4 15776376
    -Sullivan-
    Poziom 12  
    Więc wydaje mi się, że to nie chodzi o sterownik napędu zewnętrznego tylko o sterownik portu USB. Przypuszczam, że kopia systemu Windows 7, którą masz nagraną na płytce nie należy do tych nowszych i stąd brak sterownika. Żeby nie doinstalowywać mu sterownika do portów USB 3.0 podczas instalacji systemu spróbuj na czas instalacji wyłączyć 3.0. W wielu laptopach widziałem taką opcję w BIOS. Wejdź w niego i zobacz czy masz tam taką opcję. Jeśli tak to przestaw na 2.0 i uruchom instalator. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to po instalacji przestaw z powrotem na 3.0 i wtedy zainstalujesz sterowniki. A że jeszcze tak zapytam: Napęd w laptopie jest niesprawny, że korzystasz z zewnętrznego?
  • #5 15777738
    Rivnin
    Poziom 8  
    Nie ma napędu wewnętrznego.
  • REKLAMA
  • #6 15778065
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Windows 7 i instalacja z zewnętrznego napędu oraz USB 3.0 nie zawsze idą w parze - http://www.dobreprogramy.pl/Windows-7-to-juz-...ela-i-jego-procesorow-Skylake,News,60404.html
    Jaki system był zainstalowany fabrycznie?
    Sterowniki do Win 7 są dostępne na stronie producenta?
    Sterowniki SATA i USB zostały dograne do obrazu płyty?
  • REKLAMA
  • #7 15779970
    Rivnin
    Poziom 8  
    Fabrycznie jest Ubuntu 14.04 LTS.
    Sterowniki są u producenta.
    Nie mam obrazu płyty ze sterownikami.
  • #8 15780169
    -Sullivan-
    Poziom 12  
    Próbowałeś moim sposobem? Napisałem, że w BIOSie powinna być mozliwość wyłączenia 3.0 na rzecz 2.0. Jeśli jest to zrób to i wtedy spróbuj zainstalować Windows 7.
  • #9 15780178
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    Poczytaj w necie o zrzuceniu instalatora win7 na pendrive usb i zainstaluj z pendriva.
    Lub, wyciągnij dysk z laptopa z ubuntu, załóż do innego, rozpocznij instalację Win7. Podczas pierwszego restartu wyłącz i włóż dysk z powrotem do docelowego laptopa.
  • #10 15780196
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Problem jest bardziej skomplikowany niż ustawienie USB 2.0, gdyż porty USB 2.o na platformie Skylake są obsługiwane przez kontroler USB3 (XHCI). Bez sterownika czy innego kombinowania np
    askr napisał:
    wyciągnij dysk z leptopa

Win7 nie ogarnie tych portów. To spowoduje problemy z urządzeniami podłączonymi do USB. Zasadniczo najlepiej dodać sterowniki do obrazu - zintegrować.
  • #11 15781518
    Rivnin
    Poziom 8  
    -Sullivan- nie mam takiej opcji.
    askr, Dra98 spróbuję waszych opcji zobaczę czy coś zadziała....
  • #12 15781528
    -Sullivan-
    Poziom 12  
    Ja pisałem o przestawieniu opcji w BIOS dlatego, że też już się spotykałem z przypadkami podobnymi do Twoich. Problem tkwił w sterownikach do USB 3.0, których większość obrazów płyt z systemami nie posiadała i trzeba było dogrywać je do obrazów. Wtedy też pokazywał się komunikat o braku sterownika napędu. W takim układzie musisz spróbować tak jak napisał Dra98 i askr.
  • #13 15978292
    Rivnin
    Poziom 8  
    Wnerwiłem się po n*10 próbach więc zainstalowałem Win 10 Pro 64bit. O dziwo sprawuje się lepiej niż myślałem...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Inspiron 15 7000 serii napotkał problem podczas próby instalacji systemu Windows 7 z zewnętrznego napędu USB 3.0, gdyż instalator nie wykrywał sterownika napędu. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym wyłączenie obsługi USB 3.0 w BIOSie, co mogłoby umożliwić instalację. Inne propozycje obejmowały zainstalowanie systemu z bootowalnego pendrive'a lub zintegrowanie sterowników USB 3.0 z obrazem płyty instalacyjnej. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na instalację Windows 10 Pro 64-bit, która działała lepiej niż oczekiwał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA