logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RAM HyperX DDR3 2133MHz nie działa w Dual Channel na Gigabyte GA-Z97-HD3

ziele_37 01 Lip 2016 17:30 2838 9
REKLAMA
  • #1 15780440
    ziele_37
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam, jakiś czas temu złożyłem nowego kompa;
    Procesor i5 4690k podkręcony do 4,5 GHz
    Płyta główna Gigabyte GA-Z97-HD3 rev. 2.1 Link
    Chłodzenie FUMA SCFM-1000
    Grafika Ge Force GTX 970 Gaming 4g
    zasilacz Cooler Master GM G650M
    RAM HyperX DDR3 4GB 2133MHz XMP CL11 Savage

Wcześniej przez okres około czterech tygodni komputer chodził na dwóch innych kościach RAM ( 2 x 4GB jednak różni producenci) więc kupiłem dwie kości po 4GB (HyperX DDR3 4GB 2133MHz XMP CL11 Savage) z myślą o Dual-u. I tutaj pojawiła się niemiła niespodziakna.
    Jak wkładam w dwa jednakowe gniazda od duala komputer w ogóle się nie włącza, tzn. Włącza się na kilkanaście sekund i resetuje, w tym czasie na ekranie nie wyświetla się nic, nie można nawet wejść do BIOS-u. Działają tylko gdy jedna kość siedzi w slocie szarym a druga w czarnym. Próbowałem rożne kombinacje, zawsze przy Dual-u wentylatory pracują przez chwilę, palą się diody, po czym po około 10 sekund reset. BIOS zresetowany - dalej to samo. Po zaktualizowaniu BIOS-u też nic. Co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 15780460
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4487
    Spróbuj zaktualizować BIOS.

Według tabeli zgodności - komputer może nie działać w DS na pamięciach zakupionych przez Ciebie.

Lista kompatybilności pamięci:
    http://download.gigabyte.asia/FileList/Memory/mb_memory_ga-z97-hd3.pdf

Dodano po 2 [minuty]:

Co prawda bios w wersji Beta ale poprawiono kompatybilności pamięci.

- Beta BIOS
    - Fix memory compatibility
    Załączniki:
    • mb_bios_ga-z97-hd3_f10c.zip (5.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 15781870
    Darek1222
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Jest to jakaś różnica czy ram będzie w 2x czerwonych czy w jednej takiej a drugiej takiej ?
  • REKLAMA
  • #4 15782550
    ziele_37
    Poziom 8  
    zrobiłem tą aktualizację już wcześniej, nie pomogła, przed tą aktualizacją resetowałem BIOS.
  • #5 15785857
    bialy_pielgrzym
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Zestawy RAM to zestawy RAM. Nigdy nie ma gwarancji, że będą działać nawet jak obydwie kości są takie same a z dwóch różnych zestawów. Sprzedawane w zestawach 2 kości / 4 kości / 8 kości są testowane czy działają. Gdy bierze się nawet taka sama kość ale z innego zestawu to gwarancji nie ma ponieważ nigdy nie były testowane. Zawsze warto sprawdzić kompatybilność RAMu na stronie producenta płyty głównej. Jeżeli jesteś pewny, że masz najnowszą wersję BIOSu do tej płyty głównej to już raczej nic nie poradzisz pod względem Dual Channel.
  • REKLAMA
  • #7 15787257
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Jak kupiłeś w sklepie to wymień sobie na inny model. Polecam G-SKILL.
  • #8 17453553
    ziele_37
    Poziom 8  
    Mam pytanie. Jak wyżej pisałem, na tych dwóch kościach RAM komputer nie odpalał. Czy jak dokupie teraz dwie identyczne kości po 4 GB ( chcę mieć 16 GB ) będzie to działać na czterech kościach ?
  • #9 17453613
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2105
    ziele_37 napisał:
    na tych dwóch kościach RAM komputer nie odpalał. Czy jak dokupie teraz dwie identyczne kości po 4 GB ( chcę mieć 16 GB ) będzie to działać na czterech kościach ?

Skoro na tych dwóch komputer nie działa, to dołożenie kolejnych (do tych niedziałających) nie poprawi sytuacji.
  • #10 17453786
    PiotrK18
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Jesteś pewny, że dobrze włożyłeś te pamięci? Odsyłam do instrukcji płyty głównej, bo wbrew pozorom często się zdarza, że producent inaczej rekomenduje obłożenie banków niż by się wydawało i tak czysto teoretycznie może być tak, że trzeba dać w drugi i czwarty bank i jak dasz inaczej to nie pójdzie w dualu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik złożył komputer z procesorem i5 4690k, płytą główną Gigabyte GA-Z97-HD3 oraz pamięcią RAM HyperX DDR3 2133MHz, jednak napotkał problem z uruchomieniem systemu w trybie Dual Channel. Po zainstalowaniu dwóch identycznych kości RAM komputer nie włączał się, resetując się po kilku sekundach. Użytkownik próbował różnych kombinacji slotów oraz zresetował BIOS, ale problem pozostał. Odpowiedzi sugerowały aktualizację BIOS, sprawdzenie kompatybilności pamięci oraz wymianę RAM na inny model, np. G-SKILL. Wskazano również, że nawet identyczne kości RAM z różnych zestawów mogą nie działać razem. Użytkownik zastanawiał się nad dodaniem kolejnych kości RAM, ale otrzymał informację, że to nie rozwiąże problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA