logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] nVidia GF 9500GT Gainward. Nie działa dźwięk przez hdmi.

MiniMomo 03 Lip 2016 15:30 3537 8
  • #1 15784016
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Ocena: 30
    Posiadam geforce'a 9500GT Gainward oraz telewizor Hitachi (22HBC06). Sprzęt połączony jest kablem hdmi, przesyła obraz ale dźwięk już nie. Zintegrowana karta dźwiękowa (VIA® VT1705 Audio Codec na płycie ASRock N68C-GS FX ) nie działa i muszę używać dedykowanej (yamaha ymf754), czy to jest przyczyną?
  • #3 15784497
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Cy mógłbyś zaznaczyć na zdjęciu karty graficznej i dźwiękowej które piny są od spdif?
  • #5 15785187
    MiniMomo
    Poziom 8  
    nVidia GF 9500GT Gainward. Nie działa dźwięk przez hdmi. nVidia GF 9500GT Gainward. Nie działa dźwięk przez hdmi.
    Tak dla jasności - gdyby były podpisane nie pytał bym o to :D
  • #7 15785224
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    Jeśli chodzi o Gainward 9500GT to wg fotki gniazdo obok wyjścia HDMI
    [GND | SPDIFI] J8
    Przy złączu PCIe jest gniazdko do ew. wentylatorka (karta ma chyba chłodzenie pasywne).

a (Labway Corporation) Xwave z FCC ID: LWHA301J8 ma obok GamePortu złącze 4-pin J20 SPDIF - tam są chyba wyjścia (piny zasłaniają litery: O G G O - tam jest?)

nVidia GF 9500GT Gainward. Nie działa dźwięk przez hdmi.

W razie prób wyjście cyfrowe może trzeba będzie pod O/S uaktywnić/włączyć.
  • #8 15787202
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Dorobiłem kabel podłączając go w odpowiedni sposób jednak nadal nie było dźwięku więc wyłączyłem pc i zrobiłem tak jak było wcześniej (podłączyłem jack 3,5 do karty dźwiękowej i uruchomiłem go z powrotem ale bardzo się zdziwiłem ponieważ nie mam teraz obrazu przez hdmi. Myślałem że to kabel lub karta ale nie, podłączyłem pc pod inny tv i wszystko działa, pod swój monitor podpiąłem zewnętrzny tuner dvb-t i tu też wszystko ok ale gdy pod monitor podłączyłem laptopa przez hdmi również nic nie działa. Proszę o pomoc, już nie wiem co robić. Reinstalacja sterowników nie pomogła, reset biosu też nie. Kabel jest dobry (sprawdzałem), karta graficzna też (sprawdzałem) mój monitor również (sprawdzałem).
  • #9 17946753
    MiniMomo
    Poziom 8  
    Temat zamknięty. Powód: przedawnienie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę graficzną nVidia GeForce 9500GT Gainward oraz telewizor Hitachi 22HBC06, które są połączone kablem HDMI. Obraz jest przesyłany, ale dźwięk nie działa. Problem może wynikać z braku połączenia S/PDIF między kartą dźwiękową (VIA VT1705) a kartą graficzną. Użytkownik próbował podłączyć dźwięk analogowo, ale po dokonaniu zmian w konfiguracji nie ma obrazu przez HDMI. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie pinów S/PDIF oraz możliwość, że karta dźwiękowa nie obsługuje wyjścia cyfrowego. Po dalszych próbach użytkownik stwierdził, że problem z HDMI występuje również na innych urządzeniach, co sugeruje, że może to być problem z konfiguracją lub sprzętem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA