logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 2 - Bardzo wolne prędkości

Baakoma 05 Lip 2016 15:25 3402 6
REKLAMA
  • #1 15788272
    Baakoma
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam. Dzisiaj zamontowałem Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB, niestety wydaje mi się, że jest zdecydowanie za wolny, producent mówi o prędkościach ponad 500+ MB/s odczytu i zapisu, a tutaj jest 300MB/s odczytu, a zapis jakieś 40MB/s. Sprawdzałem programami typu HDTune, Crystal Disc Mark, SSD-Z, AS SSD Benchmark i jeszcze jakimś jednym, ale nie pamiętam. W części prędkość zapisu wynosi około 300MB/s, a w części 40MB/s. Mój stary HDD ma ponad 100MB/s odczytu i zapisu. Dodam, że jest na SATA3, AHCI włączony, zaaktualizowałem biosa i wgrałem od nowa system. Podczas kopiowania dysk zaczyna prędkością 300MB/s i bardzo szybko spada do około 30-40MB/s, gdzie mój stary HDD jest szybszy.
  • REKLAMA
  • #2 15788287
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Poproszę o screen z AS SSD Benchmark.
    Ile jest % wolnego miejsca na dysku?
    Jaki system operacyjny i model płyty głównej lub kontrolera?
  • REKLAMA
  • #3 15788368
    Baakoma
    Poziom 9  
    Testowałem jak był zupełnie czysty i teraz po instalacji systemu(jakieś 15% zajęte).
    Windows 10 x64 Bit Home Edition. płyta główna Asrock 980DE3/USS3 R2.0.
    Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 2 - Bardzo wolne prędkości ]Link[/url]
  • REKLAMA
  • #4 15788517
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    SSD podłączony do kontrolera ASMedia ASM1061 - trzeba się upewnić, że działa w trybie AHCI (BIOS: |Advanced| -> Storage Conf.) i sprawdzić wersję sterownika (można spróbować tego z załącznika: asstahci64 zamiast asstor64).
    Załączniki:
    • ASMedia 106x SATA AHCI&RAID Drivers & Installer Set v3.1.9.0 WHQL.rar (3.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 15788568
    Baakoma
    Poziom 9  
    Wydaje mi się, że AHCi jest włączone. Po zainstalowaniu tego sterownika prędkość zapisu w tym programie podskoczyla do ponad 311MB/s, ale podczas kopiowania dalej bez zmian.
  • REKLAMA
  • #6 15788714
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Wrzuć nowy wynik z AS SSD ale zaptaszkowane wszystkie pomiary.
    ASM1061 jest połączony po PCI Express 2.0 X1 więc teoretyczna przepustowość 5GT/s -> (8b/10b) -> 500MB/s czyli w praktyce w zależności od sterownika bym liczył na sek. 400+ MB/s (500+ nie będzie :wink:)
    Lepszy wynik pewnie dostaniesz w http://crystalmark.info/software/CrystalDiskMark/index-e.html

Można jeszcze spróbować z Microsoftowym sterownikiem StorAHCI

BTW: Nie ma 'wydaje mi się' - to się sprawdza.
  • #7 15788761
    Baakoma
    Poziom 9  
    Sprawdzałem. Wszędzie gdzie można jest napisane AHCI, przy dysku mam AHCI:GOODRAM.
    Starczyłoby mi nawet 250-300MB/s, ale żeby było to widać, chyba, że nie rozumiem tych prędkości :)
    Rozumiem, że prędkość, np. kopiowania, ma się nijak do prędkości z benchmarków i jest niższa od zwykłego HDD ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB, jednak zauważył znacznie niższe prędkości odczytu i zapisu niż deklarowane przez producenta. Po przeprowadzeniu testów za pomocą programów takich jak HDTune, Crystal Disk Mark i AS SSD Benchmark, odnotował prędkości odczytu na poziomie 300MB/s oraz zapisu wynoszącego 40MB/s. Użytkownik potwierdził, że dysk jest podłączony do kontrolera ASMedia ASM1061 w trybie AHCI, a BIOS został zaktualizowany. Po zainstalowaniu nowego sterownika prędkość zapisu wzrosła do 311MB/s, ale podczas kopiowania nadal występowały problemy z prędkością. Użytkownicy sugerowali dalsze testy oraz sprawdzenie ustawień kontrolera i sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA