logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NEC 313 nie działa po wgraniu polskiego menu - jak naprawić?

Arian_Angel 02 Lip 2005 18:28 1466 11
REKLAMA
  • #1 1623927
    Arian_Angel
    Poziom 11  
    Niedawno kumpel przychodzi do mnie zapłakany :) z pytaniem czy nie potrafie coś zrobić z jego nec-em. Dał go dla znajomego żeby wgrać polskie menu a otrzymał całkowicie padnięty tel? jest dla niego ratunek? Może siadła płyta? Co z tym fantem zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1624244
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    hm... jezeli ktos posiada PL flasherke to wie ze jezeli po wgraniu PL E313 tel. jest artwy to nalezy wgrac E228, jezeli chcesz naprawic teleofn bez PL to zrob tak:

a) znajdz kabel USB o ile nie posiasz
    b) flashe EN znajdziesz na Internecie za free (flash zajmuej okolo 30 Mb spoakowany a okolo 100 Mb rozpakowany/20 minut flahsowania)
    c) przeflashuje telefon flashem E313 EN, jezeli po tej operacji tel. martwy to patrz nizej
    d) przeflashuje teleofn E228

po tym 100% wszystko bedzie OK
  • #3 1624845
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Multi_COM, Zależy jakim polskim flasherem był flashowany ten NEc. Do e 313 są 2 flashery z polskim językiem (jeden uwali telefon, a drugi go postawil). Co do twojego opisu to powiem jedno - jeżeli telefon był flashowany tym "uwalającym" flasherem, to nawet po tym zabiegu nie wstanie. Przerabiałem już to ;)
    Krótko mówiąc telefon na 100% do odratowania ;)
  • REKLAMA
  • #4 1628731
    Arian_Angel
    Poziom 11  
    nio tylko gdzie ja znajdę tego flasha anglika? Szukałem i nijak nie natrafiłem.
  • #5 1629212
    Multi_COM
    Spec od GSM
    @habrozaurus: twierdzisz ze flashem EN nie postawisz tego telefonu ? hehe..... gdyby tylko JW dobrze przetlumczyl PL to nie bylo by 2 flashy jak to nazywane v2 i v3, chyba wiesz co sie zmienilo pomiedzy v2 i v3 czy tylko wiesz ze jeden ubija a jeden stawia ? A wiesz czemu ubija i czego stawia...jezeli wiesz to dlaczego piszesz ze nie da sie postawic ?

@Aria_Angel: oryginalnym flashem od E313 EN lub E228 EN postawisz kazdego padnietego NEC (mowa o E313/e228)
  • #6 1629736
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Multi_COM, aż tak się nie orientuję, co zmieniło się między tymi flashami. Robiłem telefon v2 i nie włączał się. Oczywiście miałem tę solucję (wgrywanie softu w wersji en) no i mimo tego telefon nie wstał. Zaznaczę, że flashowałem kilka razy. Flasherem v3 poszło od razu bez zbędnych kombinacji.
    Jeżeli możesz, to napisz co weszło do wersji v3. Wiedza na pewno się przyda :D
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 1632143
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    @Multi_COM oczywiście.
  • #9 1664967
    komaros22
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam. Mam ten sam problem, uwalilem e313 flasherem crazzy, flash na 228 nie pomaga, (kilka prób) choć niektórzy twierdzą że to nie możliwe to tak JEST. i wiem że fona da się postawić programowo na 100%, czy ktoś mógłby się podzielić info czym to zrobić?? jakim flashem i jakim flasherem??
  • REKLAMA
  • #10 1665132
    seweryn
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Fleszujac na systemie xp jest problem .Trzeba to zrobic na win98
  • #11 1665648
    komaros22
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    możliwe że jakbym od razu zrobił 98 to byłoby ok, ale najpierw był XP, a teraz nie wstaje po flashu na 98 :(

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telefonem NEC E313 pojawił się po wgraniu polskiego menu, co spowodowało całkowite unieruchomienie urządzenia. Rozwiązaniem jest użycie oryginalnych angielskich firmware'ów (flashy) E313 EN lub E228 EN, które można znaleźć w internecie i które pozwalają na przywrócenie telefonu do działania. Istnieją dwie wersje polskich flasherów do E313 – jedna może uszkodzić telefon, a druga go naprawić. W przypadku uszkodzenia przez niewłaściwy flasher, konieczne jest przeflashowanie telefonu oryginalnym firmware'em angielskim. Proces ten wymaga kabla USB oraz odpowiedniego oprogramowania do flashowania. Niektórzy użytkownicy zauważyli, że system operacyjny Windows XP może powodować problemy podczas flashowania i zalecane jest użycie Windows 98. W planach jest również wydanie aktualizacji polskiego firmware'u E313, która ma rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA